logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować SE K300i jako modem przez IRDA na laptopie?

hagop 14 Lis 2006 18:12 1307 3
REKLAMA
  • #1 3224161
    hagop
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Posiadam tel SE K300i i laptopa. Podobno ten tel moze robic za modem. Chcialbym uzyc wlasnie go w takim celu. Komputer laczy sie z telefonem prze IRDA

Z gory dziekuje za odpowiedz.

PS scigalem ze strony sony ericsona jakies oprogramowanie + modem script

Dodano po 1 [godziny] 10 [minuty]:

podczas proby instalacji wybieram swoj model tel jako modem irda i dotaje zapytanie od systemu ktorego portu uzyc do zainstalowania modemu. i w tym momencie staje instalacja. nie mam zadnego portu do wyboru ;/
  • REKLAMA
  • #2 3224601
    dedopl
    Poziom 27  
    Ocena: 58
    A kolega irdę ma na USB czy na płycie?, czy używa laptopa??, system XP czy jakiś inny?
    Z tego co piszesz wydaje mi się że na USB.
    w przypadku gdy masz IR podpiętą do pyty, na pewno w systemie występuje jako port COM
    a w przypadku gdy jest na USB robisz następująco

włączasz IR do USB (w trayu powinna być ikona od irdy)
    włączasz irdę w telefonie zbliżasz do odbiornika w PC system windows wykrywa ci nowe użądzenie. powinno wykryć jako modem IR (stery domyślne z XP)
    wtedy tworzysz połączenie DIAL-UP na tym modemie IR
    nr do wybrania
    *99***1# (dla połączeń via GPRS)
    hasło i login (zależnie od usługodawcy)
    i powinno działać.
  • REKLAMA
  • #3 3224632
    hagop
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Udalo juz mi sie zainsalowac tel jako modem dzialajacy pod IRDA. Jak skonfigurowac teraz polacznie? Na telefonie internet dziala a na lapie nie moge sie polączyc.

Dodano po 12 [minuty]:

wielkie dzieki udalo mi sie to zrobic. coprawda chodzi to strasznie nedznie gorzej niz modemowo 64kbs(ale prekosc poalczenia 104kbs)
  • #4 3226325
    dedopl
    Poziom 27  
    Ocena: 58
    W opcjach modemu możesz zmienić aby łączył sie szybciej, jeśli ci tylko na to telefon pozwoli, ale w przeglądaniu stron, poczty i downloadu nie odczujesz tego gdyż to połączenie widniejące w trayu pokazuje szybkość połączenia z serwerem usługodawcy a nie faktyczną prędkość.
    na takiej samej zasadzie jak 10/100Mb/s w LAN-e
    ps. sam korzystam z doskoku z usługi SIMDATA w plusie i max 10kB/s pobierałem plik :).
REKLAMA