logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować SE K300i do internetu przez IrDA na laptopie?

tommy 112 01 Kwi 2007 13:54 2796 9
REKLAMA
  • #1 3740678
    tommy 112
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    Czyli jak w temacie. Jakie oprogramowanie potrzebne i jak to skonfigurować ? W tej sprawie jestem laikiem. Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3740937
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2602
    rozumiem ze chcesz uzywac telefonu jako modemu i laczyc go z lapkiem przez irde ??

obawiam sie ze to sie nie uda
    a nawet jak tak to irda jest raczej zbyt wolna
  • REKLAMA
  • #3 3741281
    tommy 112
    Poziom 23  
    Tak o to chodzi. Nie zależy mi na szybkości, bo ma to służyć do sprawdzania poczty i wczytania jakichś stronek. Czytałem, że się da tylko nie wiem jak się programy nazywają i jak t skonfigurować. Na laptopie windows xp.
  • #4 3741368
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Wszystko zależy od operatora. Telefon instalujesz jako modem a połączenie konfigurujesz zgodnie z opisem na stronie operatora.

Np: Dla Plus GSM
  • REKLAMA
  • #6 3741874
    Masster
    Poziom 32  
    To tworzysz połączenie jak przez normalny modem i wpisujesz w jego właściwości to co operator podał na stronie, nr telefonu, dns itd.
  • #7 3742093
    tommy 112
    Poziom 23  
    Już wszystko skonfigurowałem. Teraz wyskakuje bład 692 awaria sprzętowa w modemie.

Dodano po 25 [minuty]:

Teraz pojawia się błąd 628 na zmiane z poprzednim.
  • REKLAMA
  • #8 3742219
    Masster
    Poziom 32  
    Problem może tkwić w ustawieniach w telefonie lub po stronie sterownika w systemie. Czy na pewno wybrałeś modem na IrDa?
  • #9 3742281
    tommy 112
    Poziom 23  
    Tak, podczas próby łaczenia na wyświetlaczu telefonu pokazuje się animacja oznaczająca połączenie.
    konfigurowalem telefon automatycznie tzn. wysłałem sms-a
  • #10 3743901
    tropicalBula
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Spróbuj w ustawieniach modemu zmienić kontrolę przepływu danych przez port z sprzętowej na programową.
    Co prawda ja konfigurowałem to pod linuksem i nie na irdzie, a przez usb, ale w opisach zauważyłem, że przy konfiguracji irdy, zalecają ustawienie nocrtscts w wywołaniu pppd (co się w zasadzie sprowadza do wyłączenia sterowania sprzętowego). Chociaż jeżeli prawidłowo zainstalowaleś telefon jako modem, nie powino być z tym problemów.

Istnieje również specjalna aplikacja Plusa (do pobrania ze strony), pokazująca aktualny transfer, stan liczników danych, tworzy chyba nawet jakieś lokalne proxy.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy konfiguracji telefonu Sony Ericsson K300i jako modemu do internetu przez port IrDA na laptopie z systemem Windows XP. Użytkownik chce używać telefonu do sprawdzania poczty i przeglądania stron internetowych, mimo ograniczonej prędkości IrDA. Konfiguracja wymaga zainstalowania telefonu jako modemu oraz utworzenia połączenia dial-up z parametrami dostarczonymi przez operatora sieci (np. Plus GSM). Wskazano, że nie jest konieczne dodatkowe oprogramowanie, a konfiguracja odbywa się poprzez standardowe narzędzia systemu Windows XP. Problemy pojawiły się w postaci błędów 692 (awaria sprzętowa modemu) i 628 podczas łączenia, które mogą wynikać z nieprawidłowych ustawień sterownika lub telefonu. Zalecane jest wyłączenie sprzętowej kontroli przepływu danych (zmiana na programową) w ustawieniach modemu, co odpowiada parametrowi nocrtscts w konfiguracji PPPD. Operator Plus oferuje także dedykowaną aplikację do monitorowania transferu i stanu połączenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA