logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Curtis 2102 VT - Przejaskrawiony obraz i poziome paski, jak naprawić?

piotrwan 14 Lis 2006 19:20 2610 9
REKLAMA
  • #1 3224448
    piotrwan
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Cześć forumowicze:) Prosze o pomoc a mianowicie:pojawiły sie poziome cieńkie paski i obraz jest przejaskrawiony.Gdy pokazuja cos bardzo jasne go to zaczyna wtedy mrugać(miga jak lampa stroboskopowa), przy zmianie obrazu na ciemniejszy sie uspokaja.Prosze o pomoc o wskazówki .czekam i dziękuje

Doradził mi znajomy zebym go ściemnił rezystorem(pokretłem) tym na powielaczu ale obraz zaczyna sie ściemniać od lewej strony, ogólnie niby lepiej bo jest ciemniejszy ale i tak pozostaja te cienkie linie w poziomie:(
  • REKLAMA
  • #2 3224514
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2916
    Zmierz napięcie zasilające wzm. wizji-ok. 200V w tej gałęzi do wymiany elektrolit ok 10-47uF/250V
  • REKLAMA
  • #3 3224530
    jarek slow
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Ja bym zaczął o sprawdzenia zasilacza ( pomiar napięć i stan elektrolitów). Zobacz jak zachowuje się napięcie HOTa przy scenach jasnych i ciemnych.
  • #4 3224533
    jonnyB
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    witam
    Jesli zasilacz jest sprawny ( mozesz wymienic te kilka elektrolitow po stronie pierwotnej- na pewno nie zaszkodzi jak TV jest na warsztacie a moze w przyszłosci uchronic przed uszkodzeniem pionu) to podstaw CE bodajze
    2u2 /250V na płytce kineskopu.
    Pozdrowiam Gelo
  • #5 3224586
    piotrwan
    Poziom 12  
    Dziekuje za szybka odpowiedz ale i tak nie wiem który to kondensator:( co do wymiany to sobie poradze tylko proszę Cię sprecyzuj gdzie go mam szukać , i nie wiem w którym to punkcie ma dokonać tego pomiaru,zapewne nie masz schematu hmm. przy jakiej części go znajdę?Prosze odpisz i jeszcze raz dziekuję..
  • #6 3225039
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Usystematyzuję więc - jeśli masz miernik zmierz napięcie w punkcie TP8 /118V/ oraz na kontakcie 3 płytki kineskopu /180V/.
    Wymień: C431- 4,7µF/250V, C426 oraz C904 /na płytce kineskopu/.
    Co dalej zobaczymy.
  • REKLAMA
  • #7 3225249
    piotrwan
    Poziom 12  
    Witam po przerwie....kurcze nawala mi sieć ale juz jestem.
    Dziękuje Ci Mirex:) dobrze mnie naprowadziłeś, dzieki. Napiecie na mam jak zmierzyć bo nie mam miernika przy sobie ale mysle że jest OK bo dolutowałem do tego c 431 kon. 10mikro i obrał znacznie sie przyciemnił i znikły te linie poziome:) myślę że reszta tych kondensatorów bedzie dobra, dzieki jeszcze raz:)
    Jak tylko jutro kupie ten własciwy czyli 4,7 mikro to mysleże bedzie OK..
    Dobrze że tu zajrzałem na te forum:)
  • #8 5482869
    songoku1232
    Poziom 11  
    Witam.
    Mam ten sam problem. Dzisiaj chce się za to zabrać, zrobić pomiary i wymienić podane wyżej 3 kondensatory.

Ale zanim to mam prośbę nie mogę zlokalizować na nieczytelnym schemacie C426 prześledziłem go dokładnie... jakby ktoś mógł by go zakreślić w kółeczko był bym wdzięczny
    Curtis 2102 VT - Przejaskrawiony obraz i poziome paski, jak naprawić?
  • REKLAMA
  • #10 5485834
    songoku1232
    Poziom 11  
    Właśnie to mi nie dawało spokoju . Dzięki że rozwiałeś moje wątpliwości.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Curtis 2102 VT pojawiły się poziome cienkie paski oraz przejaskrawiony obraz, który miga przy jasnych scenach, a uspokaja się przy ciemniejszych. Problem może wynikać z uszkodzonych kondensatorów elektrolitycznych w układzie zasilania i kineskopu. Zalecane jest zmierzenie napięć zasilających wzmacniacz wizji (około 200V) oraz punktów testowych TP8 (118V) i styku 3 płytki kineskopu (180V). Wskazane jest wymienienie kondensatorów elektrolitycznych: C431 (4,7µF/250V), C426 oraz C904 na płytce kineskopu, a także rozważenie wymiany kondensatorów po stronie pierwotnej zasilacza (10-47µF/250V). Po dolutowaniu kondensatora 10µF obraz uległ przyciemnieniu i zniknęły poziome linie, co potwierdza słuszność diagnozy. Dodatkowo, C426 to kondensator 270pF równoległy do diody D403 na 13V, a prawidłowa lokalizacja kondensatorów jest istotna do skutecznej naprawy. Wymiana tych elementów powinna przywrócić prawidłowy obraz i eliminować migotanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA