logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SE T630 – jak usunąć plamy i zniekształcenia po Kontakcie 60 na wyświetlaczu?

Scarab 15 Lis 2006 08:53 1056 6
REKLAMA
  • #1 3226236
    Scarab
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    W moim se t630 notorycznie zacinal sie joystick. Dowiedzialem sie ze dobrym na to sposobem jest spsikanie go Kontaktem 60, tak wiec zrobilem, joystick dziala juz lepiej tyle ze przy okazji srodek dostal sie do wyswietlacza, sa na nim teraz plamy i znieksztalcenia :( Czy jest on rozbieralny? Czy ewentualnie mozna go czyms wyplukac bo samo suszenie chyba nic nie daje :( Jak go reanimowac?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3226328
    czapliniak
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Powiem Ci kolego, że ja rozbierałem ten LCD, ale trzeba się wykazać dużą zręcznością.
    Tak więc jeśli masz głowę na karku i sprawne ręce dasz sobie radę. Nie znam nazw wszystkich części składowych wyświetlacza, ale musisz powycierać wszystkie folijki między szkłem a lustrem z "tyłu"
  • REKLAMA
  • #3 3226511
    Scarab
    Poziom 11  
    w takim razie sprobuje go rozebrac. Czym najlepiej go czyscic zeby nie porysowac i nie zostawic zadnych pylkow? Jakas chusteczka? Wata?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3227138
    denwer
    Poziom 14  
    Ocena: 74
    Jak będziesz wyjmował LCD uważaj żebyś nie uszkodził tasiemki sygnałowej (uchyl delikatnie LCD i odbezpiecz wsuwkę). Ja bym proponował taką ściereczkę którą czyści się obiektywy lub okulary.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3227180
    czapliniak
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    A ja używam do tego celu wacików kosmetycznych ( tych do uszu). Zresztą nie tylko do tego. Można powiedzieć, że w moim serwisie to podstawowe narzędzie pracy.

Jak napisał denwer uważaj na zawleczkę, szczególnie jak będziesz montował z powrotem LCD do telefonu.
  • #6 3229117
    Scarab
    Poziom 11  
    Rozlozylem gada, zlozylem z powrotem i dziala tylko problem jest taki ze nie udalo mi sie tego usunac :( Wszystkie "szybki" sa suche tylko pokryly sie takim jakby mlekiem ktorego na sucho ani woda nie da sie usunac :( Jakim srodkiem mozna sprobowac to wyczyscic zeby ich nie uszkodzic?
  • #7 3237129
    Scarab
    Poziom 11  
    Rozwiazalem problem przekladajac uszkodzone czesci z rozbitego wyswietlacza :) Dziekuje wszystkim za pomoc, temat zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telefonie SE T630 joystick zacinał się, więc zastosowano spray Kontakt 60, co poprawiło działanie joysticka, ale spowodowało przedostanie się środka do wyświetlacza LCD, powodując plamy i zniekształcenia. Wyświetlacz jest rozbieralny, jednak wymaga dużej zręczności i ostrożności, zwłaszcza przy odłączaniu tasiemki sygnałowej. Do czyszczenia zaleca się użycie miękkich ściereczek do obiektywów lub kosmetycznych wacików, aby nie porysować powierzchni i nie pozostawić pyłków. Po rozłożeniu i złożeniu wyświetlacza problem mlecznej powłoki nie został usunięty, gdyż sucha powierzchnia pokryła się mlecznym osadem, którego nie dało się usunąć samym suszeniem ani wodą. Ostatecznie problem rozwiązano przez wymianę uszkodzonych części na elementy z innego, rozbitego wyświetlacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA