logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SE T630 - jak wyłączyć ciągłe podświetlanie klawiatury?

End 16 Kwi 2007 11:17 1064 6
REKLAMA
  • #1 3791515
    End
    Poziom 29  
    Ocena: 68
    Witam.
    Mam taki problem z tym Erykiem, że po włożeniu baterii od razu podświetla klawiaturę czy go włączę czy nie ona ciągle świeci.
    Telefon działa normalnie jedyny problem to te podświetlanie.
    Czy miał ktoś podobny problem z tym, od czego zacząć naprawę?
    Płytkę klawiatury podstawiłem od sprawnego SE, ale efekt ten sam.
    Nie jestem mocy w telefonach więc proszę o poradę.
  • REKLAMA
  • #2 3791849
    abyssx
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    jesli wkladasz baterie i nie wlaczasz telefonu, to nie jest to wina softu, wiec stawiam na uszkodzenie mechaniczne.... a dokladniej jakies zwarcie, byc moze spowodowane zalaniem. na poczatek wanienka ultradzwiekowa z Cleanserem, ewentualnie potem Contact.
  • REKLAMA
  • #3 3791983
    End
    Poziom 29  
    Ocena: 68
    Hej. Już znalazłem przyczynę.
    Jest to wina uszkodzonego złącza na płycie głownej, ktoś wcześniej próbował coś w nim naprawiać i podczas składania połamał lekko złącze - tak, że nawet nie zuważyłem.
    Podgiąłem nóżki w środku i jest kontakt, działa dobrze.
    Chciałem podmienić to złącze z innego SE T630, ale niestety nie wiem jak to wylutować...
    Lutownicą nie da rady za bardzo, a Hot przecież roztopi ten plastik - czy nie?
  • REKLAMA
  • #4 3792375
    abyssx
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    jest takie urzadzenie pokrewne do hot air, nazywaja to preheater lub urzadzenie wstepnie podgrzewajace... sadze, ze moze to ulatwic taka robote....
  • #5 3792535
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 101
    pierwszy ,jak sie stopi to nie problem..i tak uszkodzony..drugi grzejesz od spodu płytę i zdejmujesz cały a potem kolba albo pobielić normalną ołowiową cyną i hot.
  • #6 3794756
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Nie wymieniaj jak działa to dobrze. Grzanie odpada, po drugiej stronie sa układy RF, predzej z góry. Ale wtedy tylko wylutować, a wlutować cienkim grotem.
  • REKLAMA
  • #7 3794915
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 101
    grzanie z drugiej str to mam na myśli dawcę a nie układ naprawiany..

Podsumowanie tematu

✨ Problem ciągłego podświetlania klawiatury w telefonie SE T630 pojawia się natychmiast po włożeniu baterii, niezależnie od włączania urządzenia. Przyczyną jest uszkodzone złącze na płycie głównej, które zostało lekko połamanie podczas wcześniejszej naprawy. Podgięcie nóżek złącza przywróciło kontakt i poprawiło działanie podświetlenia. Wymiana złącza jest utrudniona ze względu na trudności z wylutowaniem – standardowa lutownica nie jest skuteczna, a użycie hot air grozi roztopieniem plastiku. Zalecane jest użycie urządzenia wstępnie podgrzewającego (preheater) do ułatwienia demontażu. Grzanie płyty od spodu i stosowanie cyny ołowiowej może pomóc w wymianie, jednak należy unikać przegrzewania układów RF znajdujących się po drugiej stronie płyty. Jeśli złącze działa poprawnie po podgięciu nóżek, lepiej nie podejmować wymiany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA