logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować kabel do programowania Yaesu VX210 VHF?

alinco 15 Lis 2006 09:29 6263 10
REKLAMA
  • #1 3226341
    alinco
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Witam wszystkich.
    O ile Motorole czy Icoma zaprogramować mogę własnoręcznie zbudowanymi kablami o tyle Yaesu czy Vertexa za żadne skarby.Czy ktoś mógłby pochwalić się z jakiego schematu skorzystał budując swój kabel i programuje te radia takowym?Bo mnie szlag już trafia-mam VX210 wersje na VHF-fajne radio do cieżkiej pracy w cieżkich warunkach i nic-soft z hackersrussia nie widzi tego,zmiana komputera-nic.I tak mam z każdym sprzętem tej firmy-prócz VX2000 którego programowałem z RIB-a motoroli nie chce działać.Linki do softu do tego radia(VX210)oczywiście działające i sprawdzone też mile widziane-odwdzięczę się :D

Pozdrawiam
    Marek
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3226775
    mariano28
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    witam zgdza sie ten schemat jest bardzo dobry ja tez rozgryzam wszystkie yaesu i vertex
  • #5 3227166
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 322
    Marek - to jest to. Wlasnie w/g tego schematu mam i hula z FTL'ami i FTH.

Dosc czesto w FTH trzeba psiknac gniazdo mikrofonowe jakims "kontaktem" - inaczej potrafi zdenerwowac ;)
  • REKLAMA
  • #6 3229565
    alinco
    Poziom 15  
    No to zrobiłem kabel i...nic.Program CE45 nie widzi radia.Wyświetla komunikat żebym wyłączył radio i po ponownym włączeniu będzie mógł je odczytać-oczywiscie nic sie nie dzieje.Soft do VX-210A również nie czyta tego radia,soft do VX-400 również.:cry:
  • #7 3229608
    mariano28
    Poziom 17  
    a jakie jest tam wejscie do programowa bo ja mam vx 300 i tam jest jedno do mikrofonu i głosnika jack 4 piny 3,5m
  • #9 3229654
    alinco
    Poziom 15  
    No to uwaga-zagwozdka:)
    Radio ma gniazdo poczwórne jak wiekszość nowszych Vertex'ów.
    Próba podpięcia pod Pentium 166MMX zakończyła się fiaskiem ale po podpięciu pod PIV 2,2GHz i odpaleniu programu pod Win XP program próbuje czytać radio do 96% i potem próbuje ponownie i tak w nieskończoność-znaczy się że interface jest dobrze zrobiony ale możliwe że coś mam z portem COM w tym wolnym komputerze

Po kombinacjach z portami program wyswietla:
    Check that lead is connected to COM1
  • #10 3229675
    mariano28
    Poziom 17  
    ja mam atlona 2000+ i robie to z dyskietki startowej i działa idealnie

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy kabla programującego do radiotelefonu Yaesu VX210 VHF oraz problemów z jego rozpoznawaniem przez oprogramowanie. Użytkownicy polecają schemat kabla dostępny na forum elektroda.pl, który umożliwia programowanie wszystkich modeli Yaesu i Vertex bez problemów. Kabel wykorzystuje gniazdo mikrofonowe 4-pinowe typu jack 3,5 mm, typowe dla nowszych Vertexów. Problemy z komunikacją często wynikają z nieprawidłowego ustawienia portu COM lub niekompatybilności z systemem operacyjnym. Zalecane jest testowanie na różnych komputerach, w tym starszych z wolniejszym procesorem i systemem Windows XP, a także użycie dyskietki startowej. W niektórych przypadkach konieczne jest zastosowanie kontaktu do gniazda mikrofonowego, aby poprawić połączenie. Ostatecznie potwierdzono, że po poprawnym ustawieniu portów i zastosowaniu polecanego schematu kabel działa poprawnie, a oprogramowanie CE45 oraz soft do VX210 i VX400 może odczytać radio. Link do schematu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic199991.html oraz obrazek schematu kabla.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA