logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Funai 2000 MK6 – żarówka świeci zamiast bezpiecznika po naprawie zasilacza

iguś 15 Lis 2006 12:57 1498 13
REKLAMA
  • #1 3226924
    iguś
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Uszkodzony d1710 i dioda zenera 15V oraz kondensator 150u/400. Po wymianie tych elementów oraz elektrolitów "pierwotnych'', R512,kondensatorów ceramicznych 2200p, tranzystora sk212 sprawdzeniu reszty elementów żarówka w miejscu bezpiecznika świeci. Odłącze i obciąże wtórne drugą żarówką - może macie jakiś pomysł na tą usterkę.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3238947
    iguś
    Poziom 17  
    Na dwóch żarówkach jest połowa zasilania na wyjściu 75V zamiast 115V. Elementy sprawdzone i podstawione - to chyba trafo - co Wy na to?
  • REKLAMA
  • #4 3239025
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    Żarówki nie wstawia się zamiast bezpiecznika, bo to nie zapewnia 100% bezpieczeństwa. Właściwe miejsce to pomiędzy elektrolit a trafo. Na takim połączeniu przetwornica jednak nie będzie pracowała z pełną wydajnością. Co do trafa to wątpię, jeśli jest 75V to na 99% trafo jest OK.

Jak nie jesteś pewny przetwornicy do dokładaj równolegle do żarówki kolejną i powinno być coraz lepiej.

Remeknapr
  • #5 3239083
    rroman
    Poziom 29  
    Ocena: 17
    Witam!
    Zgadzam się z przedmówcami, ale proponuję jeszcze sprawdzenie, a najlepiej wymianę: D245, Q235, D509.
    Pozdrawiam.
  • #6 3239272
    Remeknapr
    Poziom 33  
    > proponuję jeszcze sprawdzenie, a najlepiej wymianę: D245, Q235, D509.

Popieram jak najbardziej. Już mnie znudziło ciągłe powtarzanie - "W uszkodzonej przetwornicy należy wymienić WSZYSTKIE elementy półprzewodnikowe i kondensatory eketrolityczne".

Remeknapr
  • #7 3253863
    iguś
    Poziom 17  
    Ja też już jestem znudzony tymi podpowiedziami typu: ''wymień wszystko to naprawisz'' lub ''tam masz strone to poczytaj'', '' na 100% to jest to'' - a to wcale nie to itd. Panowie telewizorek naprawiony, przyczyna znaleziona a bywa tak że człowiek mimo wielu lat pracy popełni nieuwage i potem pyta o dalszą drogę. Pozdrawiam wszystkich dociekliwych i nie znudzonych.
  • #8 3254141
    Zdzisław Osmulski
    Poziom 30  
    Ocena: 14
    A może koledzy zasłużyli na to żeby podzielić się z nimi informacją co było (uszkodzone lub nie tak)?
  • #9 3254498
    iguś
    Poziom 17  
    Tak to nie tajne - dokładnie wymieniłem te uszkodzone elementy opisane na początku postu: tranzystor 2sd1710 (podstawiłem bu908), 2sk212, dwa elektrolity 330 i 220 uF, ceramiki 2200pF i zenerka na 15Voraz opór R512 0,68ohm. Po wielu próbach napięcia OK (115V w czasie pracy i stby). O zimnych lutach też pamiętajcie.
  • REKLAMA
  • #10 3254835
    Remeknapr
    Poziom 33  
    > Ja też już jestem znudzony tymi podpowiedziami

Wątpię, ponieważ nie czytasz tego. Gdyby było inaczej wiedział byś jak się naprawia przetwornicę. To po prostu przedszkole.

Remeknapr
  • #11 3258912
    iguś
    Poziom 17  
    Tak a nawet żłobek. Takich postów przy użyciu żarówki w miejsce bezpiecznika jest na forum wiele, ja cytuje jeden z nich: '' 13 Sty 2006 12:53 Re: Clatronic, axxion przetwornica tranzystorowa

--------------------------------------------------------------------------------

Witam !

... gdyby Pan zrobił tak tak jak proponowałem nie byłoby tego co teraz. Oczywiście nie robię tutaj Panu wyrzutów - każdy ma swoją metodykę działania - czasem jednak wychodzi drogo !
    Proszę jeszcze raz - zamiast BU podłączyć żarówkę i uruchomić najpierw poprawnie przetwornicę. W tej sytuacji warto też podłączyć żarówkę w miejsce bezpiecznika sieciowego tak, by uchronić jeszcze część pierwotną przetwornicy przed niekontrolowanymi efektami. Żarówka powinna przy prawidłowo działającej przetwornicy tylko lekko błysnąc przy włączeniu i przygasnąć. Gdy przetwornica będzie pracować stabilnie i dawać poprawne napięcia wtedy dopiero mozna uruchamiać układy WN.
    Proszę to robić po kolei - wtedy łatwiej o diagnozy i nie ma wielu nieszcześć na raz !

Czekam na efekty Pana działań. Proszę pytać ale ...przed.

Pozdrawiam ! '' - koniec cytatu. Myśle ,że wszystkoco przynosi dobry efekt bez nadmiernych zniszczeń jest dobre i dajmy spokój z kłótnią.
  • #12 3259298
    Remeknapr
    Poziom 33  
    > Tak a nawet żłobek.

Potwierdzam.

> warto też podłączyć żarówkę w miejsce bezpiecznika sieciowego tak, by uchronić jeszcze część pierwotną przetwornicy przed niekontrolowanymi efektami.

Tego niestety nie mogę potwierdzić. Tak włączona żarówka nie zabezpieczy przetwornicy przed uszkodzeniem, ponieważ ładunek zgromadzony w pojemności kondensatora elektrolitycznego filtru sieciowego wystarczy do zniszczenia tranzystora. Żarówkę należy podłączyć za kondensatorem między +, a "zimną" końcówkę transformatora (czasami trzeba w tym celu przeciąć ścieżkę).

> dajmy spokój z kłótnią

Nie chodzi bynajmniej o kłotnię, a o pewne zasady. Dzięki ogromnej wyrozumiałości moderatorów Elektrody na forum jest w krótkim czasie masa postów z pytaniem o to samo. Mało kto zadaje sobie trud użycia przycisku "szukaj" i przejrzenia archiwum. Na innych grupach news takie postępowanie spotyka sie z natychmiastową reakcją typu:

- było dwa wątki wcześniej
    - przejrzyj archiwa

itp.

Chodzi o to, żeby Forum służyło do rozwiązywania nietypowych problemów. Usterek "dziwnych" i trudnych do zdiagnozowania, a nie powtarzania tysiące razy - "wymień elektrolity w przetwornicy".

Remeknapr
  • #13 3259763
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2917
    Zamiast tych" durnych" żarówek najpewniejszy jest autotransformator- płynna regulacja napięcia sieci i można bezpiecznie sprawdzać przetwornicę."Z braku laku" dobra i żarówka.
  • #14 3260058
    iguś
    Poziom 17  
    Tak i już Panowie koniec.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omawiano problem z zasilaczem telewizora Funai 2000 MK6, gdzie po wymianie uszkodzonych elementów (tranzystor 2SD1710 zastąpiony BU908, tranzystor 2SK212, dioda Zenera 15V, kondensatory elektrolityczne i ceramiczne oraz rezystor R512) żarówka świeciła zamiast bezpiecznika. Użytkownik zauważył napięcie 75V na wyjściu zamiast 115V, co sugerowało możliwą usterkę transformatora, jednak inni uczestnicy dyskusji wskazywali, że transformator prawdopodobnie jest sprawny. Zalecano stosowanie żarówki jako zabezpieczenia podczas testów, ale nie bezpośrednio w miejsce bezpiecznika sieciowego, lecz pomiędzy kondensatorem elektrolitycznym a transformatorem, aby chronić elementy przed uszkodzeniem. Podkreślano konieczność wymiany wszystkich elementów półprzewodnikowych i kondensatorów elektrolitycznych w uszkodzonej przetwornicy oraz zwracano uwagę na możliwość zimnych lutów. Dyskusja zawierała także sugestię użycia autotransformatora z regulacją napięcia jako bezpieczniejszej metody testowania zasilacza. Wskazano na potrzebę metodycznego podejścia do naprawy i korzystania z archiwów forum w celu uniknięcia powtarzania tych samych problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA