Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Funai 2000 MK6 - nie włącza się

iguś 15 Nov 2006 12:57 1444 13
    iguś
    Level 17  
    Uszkodzony d1710 i dioda zenera 15V oraz kondensator 150u/400. Po wymianie tych elementów oraz elektrolitów "pierwotnych'', R512,kondensatorów ceramicznych 2200p, tranzystora sk212 sprawdzeniu reszty elementów żarówka w miejscu bezpiecznika świeci. Odłącze i obciąże wtórne drugą żarówką - może macie jakiś pomysł na tą usterkę.
    iguś
    Level 17  
    Na dwóch żarówkach jest połowa zasilania na wyjściu 75V zamiast 115V. Elementy sprawdzone i podstawione - to chyba trafo - co Wy na to?
    Remeknapr
    Level 33  
    Żarówki nie wstawia się zamiast bezpiecznika, bo to nie zapewnia 100% bezpieczeństwa. Właściwe miejsce to pomiędzy elektrolit a trafo. Na takim połączeniu przetwornica jednak nie będzie pracowała z pełną wydajnością. Co do trafa to wątpię, jeśli jest 75V to na 99% trafo jest OK.

Jak nie jesteś pewny przetwornicy do dokładaj równolegle do żarówki kolejną i powinno być coraz lepiej.

Remeknapr
    rroman
    Level 29  
    Witam!
    Zgadzam się z przedmówcami, ale proponuję jeszcze sprawdzenie, a najlepiej wymianę: D245, Q235, D509.
    Pozdrawiam.
    Remeknapr
    Level 33  
    > proponuję jeszcze sprawdzenie, a najlepiej wymianę: D245, Q235, D509.

Popieram jak najbardziej. Już mnie znudziło ciągłe powtarzanie - "W uszkodzonej przetwornicy należy wymienić WSZYSTKIE elementy półprzewodnikowe i kondensatory eketrolityczne".

Remeknapr
    iguś
    Level 17  
    Ja też już jestem znudzony tymi podpowiedziami typu: ''wymień wszystko to naprawisz'' lub ''tam masz strone to poczytaj'', '' na 100% to jest to'' - a to wcale nie to itd. Panowie telewizorek naprawiony, przyczyna znaleziona a bywa tak że człowiek mimo wielu lat pracy popełni nieuwage i potem pyta o dalszą drogę. Pozdrawiam wszystkich dociekliwych i nie znudzonych.
    Zdzisław Osmulski
    Level 30  
    A może koledzy zasłużyli na to żeby podzielić się z nimi informacją co było (uszkodzone lub nie tak)?
    iguś
    Level 17  
    Tak to nie tajne - dokładnie wymieniłem te uszkodzone elementy opisane na początku postu: tranzystor 2sd1710 (podstawiłem bu908), 2sk212, dwa elektrolity 330 i 220 uF, ceramiki 2200pF i zenerka na 15Voraz opór R512 0,68ohm. Po wielu próbach napięcia OK (115V w czasie pracy i stby). O zimnych lutach też pamiętajcie.
    Remeknapr
    Level 33  
    > Ja też już jestem znudzony tymi podpowiedziami

Wątpię, ponieważ nie czytasz tego. Gdyby było inaczej wiedział byś jak się naprawia przetwornicę. To po prostu przedszkole.

Remeknapr
    iguś
    Level 17  
    Tak a nawet żłobek. Takich postów przy użyciu żarówki w miejsce bezpiecznika jest na forum wiele, ja cytuje jeden z nich: '' 13 Sty 2006 12:53 Re: Clatronic, axxion przetwornica tranzystorowa

--------------------------------------------------------------------------------

Witam !

... gdyby Pan zrobił tak tak jak proponowałem nie byłoby tego co teraz. Oczywiście nie robię tutaj Panu wyrzutów - każdy ma swoją metodykę działania - czasem jednak wychodzi drogo !
    Proszę jeszcze raz - zamiast BU podłączyć żarówkę i uruchomić najpierw poprawnie przetwornicę. W tej sytuacji warto też podłączyć żarówkę w miejsce bezpiecznika sieciowego tak, by uchronić jeszcze część pierwotną przetwornicy przed niekontrolowanymi efektami. Żarówka powinna przy prawidłowo działającej przetwornicy tylko lekko błysnąc przy włączeniu i przygasnąć. Gdy przetwornica będzie pracować stabilnie i dawać poprawne napięcia wtedy dopiero mozna uruchamiać układy WN.
    Proszę to robić po kolei - wtedy łatwiej o diagnozy i nie ma wielu nieszcześć na raz !

Czekam na efekty Pana działań. Proszę pytać ale ...przed.

Pozdrawiam ! '' - koniec cytatu. Myśle ,że wszystkoco przynosi dobry efekt bez nadmiernych zniszczeń jest dobre i dajmy spokój z kłótnią.
    Remeknapr
    Level 33  
    > Tak a nawet żłobek.

Potwierdzam.

> warto też podłączyć żarówkę w miejsce bezpiecznika sieciowego tak, by uchronić jeszcze część pierwotną przetwornicy przed niekontrolowanymi efektami.

Tego niestety nie mogę potwierdzić. Tak włączona żarówka nie zabezpieczy przetwornicy przed uszkodzeniem, ponieważ ładunek zgromadzony w pojemności kondensatora elektrolitycznego filtru sieciowego wystarczy do zniszczenia tranzystora. Żarówkę należy podłączyć za kondensatorem między +, a "zimną" końcówkę transformatora (czasami trzeba w tym celu przeciąć ścieżkę).

> dajmy spokój z kłótnią

Nie chodzi bynajmniej o kłotnię, a o pewne zasady. Dzięki ogromnej wyrozumiałości moderatorów Elektrody na forum jest w krótkim czasie masa postów z pytaniem o to samo. Mało kto zadaje sobie trud użycia przycisku "szukaj" i przejrzenia archiwum. Na innych grupach news takie postępowanie spotyka sie z natychmiastową reakcją typu:

- było dwa wątki wcześniej
    - przejrzyj archiwa

itp.

Chodzi o to, żeby Forum służyło do rozwiązywania nietypowych problemów. Usterek "dziwnych" i trudnych do zdiagnozowania, a nie powtarzania tysiące razy - "wymień elektrolity w przetwornicy".

Remeknapr
    LeDy
    Level 43  
    Zamiast tych" durnych" żarówek najpewniejszy jest autotransformator- płynna regulacja napięcia sieci i można bezpiecznie sprawdzać przetwornicę."Z braku laku" dobra i żarówka.
    iguś
    Level 17  
    Tak i już Panowie koniec.