logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eizo Flexscan F764-M CRT 21 - jak naprawić poziomą zbieżność dynamiczną?

enter1 15 Lis 2006 13:32 1143 4
REKLAMA
  • #1 3227007
    enter1
    Poziom 11  
    W monitorze EIZO Flexscan F764-M CRT 21" rozjechała się pozioma zbieżność dynamiczna dla koloru (tak na ok. 4mm). Cała reszta działa OK. Podejrzewam, że to jakieś głupstwo (któraś pojemność z układu korekcji?) ponieważ już kiedyś monitor stracił tą zbieżność, ale gdy go wyłączyłem i włączyłem ponownie pracował OK. Niestety ten środek zaradczy już nie działa. Dlatego proszę może jest na forum ktoś kto spotkał się już z tą usterką, doradźcie mi gdzie szukać wady. Szukałem schematu, ale niestety nigdzie go nie ma.
  • REKLAMA
  • #2 3227432
    Bogusław Gazda
    Poziom 27  
    Ocena: 8
    A działa regulacja na poziomie w OSD?
  • REKLAMA
  • #3 3227546
    enter1
    Poziom 11  
    Bogusław Gazda napisał:
    A działa regulacja na poziomie w OSD?

Dziękuje za odpowiedź - jest wszystko OK. Mogę wybrać pozycję po wejściu do Menu size -> set small -> select position for small menu display. Mogę ustawić menu w narożnikach lub centralnie. Tak było i to ustawienie działa dobrze.
    Natomiast regulacja konwergencji - zbieżności w poziomie na OSD działa ale tylko częściowo, tzn jej zakres jest bardzo mały. Dodam jeszcze, że u góry ekranu mam widoczne czerwone obwódki z prawej, a u dołu z lewej (po ok 4mm). Dziś rano włączyłem monitor i wszystko było ok - popracował tak z 1 godz. i zbieżność rozjechała się na moich oczach stopniowo coraz bardziej w ciągu ok. 10 sek.
  • REKLAMA
  • #4 3227652
    Bogusław Gazda
    Poziom 27  
    Ocena: 8
    Typowy objaw mysle - wadliwy zespół cewek odchylających. Obejrzyj płytke z elementami do której przyłączane sa uzwojenia gdzieś masz zimny lut.Dojscie kiepskie ale nie masz wyjscia.Jeśli jednak to sony to nawet trzeba zdemontować go i polutować płytkę wewnątrz zespołu odchylajacego.
  • #5 3227960
    enter1
    Poziom 11  
    Bogusław Gazda napisał:
    Typowy objaw mysle - wadliwy zespół cewek odchylających. Obejrzyj płytke z elementami do której przyłączane sa uzwojenia gdzieś masz zimny lut.Dojscie kiepskie ale nie masz wyjscia.Jeśli jednak to sony to nawet trzeba zdemontować go i polutować płytkę wewnątrz zespołu odchylajacego.

Witam
    Wyłaczyłem go, ostygł i o dziwo po uruchomieniu obraz jak żyletka :) Myślę, że masz rację i ta usterka spowodowana jest przez "zimny lut". Na razie zostawię to tak jak jest. Monitor w tej chwili działa dobrze, a nie mam specjalnej ochoty go rozbierać. Zabiorę się za niego gdy wysiądzie "na amen". Jeszcze raz pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
REKLAMA