logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zniekształcenie obrazu w Eizo FlexScan T765 - jak naprawić?

yackoo74 31 Paź 2007 23:11 1236 2
REKLAMA
  • #1 4435174
    yackoo74
    Poziom 2  
    Trafił mi się używany Eizo FlexScan T765. Monitor ogólnie świeci ok, tylko coś dziwnego dzieje mu się z prawą częścią ekranu. Na pionowym obszarze z prawej strony, tak około 1/7 - 1/8 powierzchni obraz jest jakby rozszerzony w poziomie. Efekt jest na tyle widoczny, że przeszkadza mi w pracy - np. identyczny obiekt, np. kwadrat umieszczony w różnych miejscach ekranu wygląda tak samo, a przy prawej krawędzi zmienia się w wyraźny prostokąt.

Czy taki defekt jest w jakikolwiek sposób usuwalny, czy to może urok kineskopów Diamondtrona? W domu mam Samsunga 959NF i taki sam efekt jest ledwo co zauważalny... Czy ktoś z was spotkał się z podobnym objawem?

Próbowałem znaleźć opis czegoś podobnego na forum, ale się nie doszukałem. Oczywiście wszystkie regulacje obrazu działają i nic nie dają. I jeszcze jedno, przesuwając cały obraz w lewo proporcje wracają do normy jak tylko opuści się ten pasek ok. 4 cm od prawej krawędzi...

dzięki za wszelkie info
    Jacek
  • REKLAMA
  • #3 4445358
    yackoo74
    Poziom 2  
    Dzięki za manual - przyda się :) Niestety, w instrukcji nie ma nic na temat takiego objawu. Zastanawiam się, czy dać gdzieś ten sprzęt do naprawy (jeśli to w ogóle naprawialne i opłacalne), czy sobie odpuścić. Sam monitor jest w stanie idealnym, więc gdyby to była kwestia jakiegoś kondensatora czy innego elementu... Moim niefachowym okiem wygląda to tak, jakby (od razu przepraszam wszystkich speców za takie porównanie) wiązka elektronów na ostatnich paru cm ekranu mocniej się odchylała, przy czym im bliżej krawędzi, tym zjawisko to postępuje, zaś całe przejście jest bardzo płynne...
REKLAMA