Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Router Netgear i Neostrada - jak skonfigurowac????

ew84 15 Nov 2006 14:05 56638 15
    ew84
    Level 11  
    Zainstalowalam router na komputerze, w konfiguracji routera podalam nazwe uzytkownika i haslo neostrady jednak router nie moze sie z neostrada polaczyc.. ktos zna przyczyne? prosze o pomoc i pomysly
    mbo
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Podaj ustawienia router'a - najlepiej zrzuty ekranu.

Aby działało trzeba ustawić VPI/VCI 0/35, login i hasło.
    Slavos
    Level 12  
    ehm pare tematow wyzej... netgear ma problem ze wspolpracą z neo. Juz wiele osob probowalo. Bez skutku. Niestety. Poprostu nie chce pobrac IP
    mbo
    To nie jest problem routera, tylko jego konfiguracji.
  • Helpful post
    mbo
    Daj zrzut na zakładce "ADSL Settings".

Jeśli masz Neo to masz źle ustawione VPI/VCI - powinno być 0/35.

Dodano po 53 [sekundy]:

ew84 wrote:
    aha no i jeszcze od jakiegos czasu wyswietla mi sie taki blad jak w zalaczniku

To jest problem Windows'a, jego przyczyną może być wirus/trojan/spyware.
    ew84
    Level 11  
    Mam neostrade, czyli zrobic 0/35 i moze pomoc? juz sprawdzam

Dodano po 32 [minuty]:

dzieki wielkie :) meczylam sie od niedzieli a wystarczylo poprawic cyferki. No ale sama bym na to nie wpadla :) dzieki
    Tom_Cat
    Level 2  
    Witam wszystkich..... nieszczesnikow.

W moim przypadku (Win XP Pro) program instalacyjny (netgear model DG834G v.3) "Wizzard" dochodzil do punktu ip adress..... i prosil o jakies 5 parametrow z ksiezyca (ip, dns etc.).

To sie nazywa urzadzenie user-friendly.

Irytuja mnie wypowiedzi ludzi w innych watkach na ten temat, a polegajace na: "zrobilem taka mala rzecz, ktorej nawet nie podejrzewalem, ze to to i juz dziala", jeszcze lepsze sa "o juz zrobilem, juz niewazne".....fajnie, takie posty doskonale naswietlaja sprawe, od razu wszystkim jest latwiej na swiecie.

Ponizej zamieszczam instrukcje "zainstalowania tego modemu" w Win XP pro + modem neostrada Sagem 800 ( pisze o nim teraz nie bez powodu)

instalowalem to ustrojstwo (router) przez prawie 20 godzin, nie znajdujac NIGDZIE jasnych wskazowek co do wlasciwej instalacji, wiec po licznych testach na zywym organizmie, ponizej przedstawiam gotowy juz
    schemat postepowania:

-Sformatowac komputer, zainstalowac winde
    -ZAINSTALOWAC sagem 800 + polaczenie adsl, bez "strefy neostrada", ktora jest tylko zawalaczem miejsca
    -ZOSTAWIC KABEL OD SAGEMA W PORCIE USB, tak aby na pasku na dole palil sie "czerowny trojkat"
    -wlozyc plyte instalacyjna z wizzardem, postepowac krok po kroku
    -dzieki pozostawieniu sagema i podpieciu kabla telefonicznego do routera(zakladajac rowniez prawidlowa instalacje techniczna jego samego) tym razem, wbrew wczesnijszym probom, wizard wykryje automatycznie parametr 0/35 oraz potem ustawi ip i.t.d. juz sam- prawidlowo
    -internet dziala po wprowadzeniu loginu z tpsa oraz hasla na koncu

dodatkowo miedzy krokiem polegajacym na zainstalowaniu sagema, a zainstalowaniem netgeara, warto sciagnac program do flasha 9.0, co zreszta sugeruje sam wizard.

Dopiero co zainstalowalem ten router, teraz musze sie tylko nauczyc to to obslugiwac. Gzie jest jakis panel z ustawieniami?! huh?.......i jak podlaczyc wifi?!- oto pytania dla mnie na jakze piekna-sloneczna sobote. Jak narazie, RAZ jeden jedyny router wykryl drugi komputer na wifi z polaczeniem 37%, zrestartowalem go po czym juz nic nie zobaczyl^^

Pozdrawiam i mam nadzieje, ze moje wypociny komus sie przydadza, a ponadto oszczedza mu mnostwa nerwow, ktorych nie zabraklo w moim przypadku.
    Tom_Cat
    Level 2  
    update- wszystko skonfugirowalem i smiga

mam nadzieje, ze z trwaloscia sprzetu nie bedzie problemow

rzeczywisty zasieg wifi- 10 metrow w domu o scianach z podwojnej cegly, ale do tej wartsci jakos jest wysmienita
    S.A.K
    Level 1  
    Aam problem, mianowicie nie mam żadnej płyty to mjego routera netgear :/ Może ktoś mi udostepnić płytę instalacyjną ?? Byłbym wdzięczny...
    FlyBoy
    Level 28  
    Kolego nie używaj żadnych wizzardów, bo to tylko namiesza Ci na komputerze i będziesz miał problemy. Routery najlepiej jest konfigurować przez ich stronę konfiguracyjną. Wpisujesz w przeglądarce http://adres_ip_routera i tam logujesz się, masz wtedy dostęp do wszystkich ustawień.
    drivercar`
    Level 1  
    witam zrobiłem tak jak było opisane wyżej ale nic nie udało mi się zrobić proszę o pomoc. jaki mam podać adres IP
    maleer
    Level 12  
    No dobra a co powiecie na to jak nie moge sie zalogowac na stonie routera zeby go odpowiednio skonfigurowac do pracy z siecia bezprzewodowa. Zeby nie bylo niedomowien internet poprzez router mam tylko ze musze sie laczyc kablem ethernetowym. Co mam zrobic abym mogl sie zalogowac na stronie ruotera??
    Nittkka
    Level 1  
    a co jeżeli po podłączeniu nie świeci lampka od WiFi reszta jest ok tylko po sprawdzaniu typu sieci wyskakuje problem z ADSL??? Dziwne bo na neostradzie wszystko śmiga więc usługa jest dostępna może ktoś pomóc????
    alvaro99
    Level 22  
    Tom_Cat wrote:
    Witam wszystkich..... nieszczesnikow. bez powodu)

instalowalem to ustrojstwo (router) przez prawie 20 godzin

Hmmm .... szczerze to nie mogę w to uwierzyć, że mozna tyle router instalować :D

Kupiłem Netgeara DG834G v.3 ze znanego serwisu aukcyjnego, bo był tani. Jego instalacja trwała nawet nie 3 minuty!!!!
    Moja dziewczyna ma internet z Netii. Włączyłem router, wpiałem kabel z Netii, wbiłem sie na niego w podanym w instrukcji PDF z netu IP, dałem:
    Setup Wizard->Auto-Detect Connection Type
    i tyle było mojego ustawiania :) Internet po kablu już był! Potem upgrade firmware + ustawienie wifi i jazda :)
    Nie wiem w ogóle po co ktoś to ustawia za pomoca płytki CD?

Może to wina u Was TP, ale u mojej dziewczyny hula już 2 miesiące i jest wszystko ok!
    Jeszcze jej się nie zawiesił i pracuje bardzo stabilnie. Ja jestem strasznie zadowolony. Do tego o dziwo ma DynDNS i mogę mu sie przyglądać siedząc o ponad 100 km od niego :)