Witam wszystkich..... nieszczesnikow.
W moim przypadku (Win XP Pro) program instalacyjny (netgear model DG834G v.3) "Wizzard" dochodzil do punktu ip adress..... i prosil o jakies 5 parametrow z ksiezyca (ip, dns etc.).
To sie nazywa urzadzenie user-friendly.
Irytuja mnie wypowiedzi ludzi w innych watkach na ten temat, a polegajace na: "zrobilem taka mala rzecz, ktorej nawet nie podejrzewalem, ze to to i juz dziala", jeszcze lepsze sa "o juz zrobilem, juz niewazne".....fajnie, takie posty doskonale naswietlaja sprawe, od razu wszystkim jest latwiej na swiecie.
Ponizej zamieszczam instrukcje "zainstalowania tego modemu" w Win XP pro + modem neostrada Sagem 800 ( pisze o nim teraz nie bez powodu)
instalowalem to ustrojstwo (router) przez prawie 20 godzin, nie znajdujac NIGDZIE jasnych wskazowek co do wlasciwej instalacji, wiec po licznych testach na zywym organizmie, ponizej przedstawiam gotowy juz
schemat postepowania:
-Sformatowac komputer, zainstalowac winde
-ZAINSTALOWAC sagem 800 + polaczenie adsl, bez "strefy neostrada", ktora jest tylko zawalaczem miejsca
-ZOSTAWIC KABEL OD SAGEMA W PORCIE USB, tak aby na pasku na dole palil sie "czerowny trojkat"
-wlozyc plyte instalacyjna z wizzardem, postepowac krok po kroku
-dzieki pozostawieniu sagema i podpieciu kabla telefonicznego do routera(zakladajac rowniez prawidlowa instalacje techniczna jego samego) tym razem, wbrew wczesnijszym probom, wizard wykryje automatycznie parametr 0/35 oraz potem ustawi ip i.t.d. juz sam- prawidlowo
-internet dziala po wprowadzeniu loginu z tpsa oraz hasla na koncu
dodatkowo miedzy krokiem polegajacym na zainstalowaniu sagema, a zainstalowaniem netgeara, warto sciagnac program do flasha 9.0, co zreszta sugeruje sam wizard.
Dopiero co zainstalowalem ten router, teraz musze sie tylko nauczyc to to obslugiwac. Gzie jest jakis panel z ustawieniami?! huh?.......i jak podlaczyc wifi?!- oto pytania dla mnie na jakze piekna-sloneczna sobote. Jak narazie, RAZ jeden jedyny router wykryl drugi komputer na wifi z polaczeniem 37%, zrestartowalem go po czym juz nic nie zobaczyl^^
Pozdrawiam i mam nadzieje, ze moje wypociny komus sie przydadza, a ponadto oszczedza mu mnostwa nerwow, ktorych nie zabraklo w moim przypadku.