logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Restart komputera przy grach Rockstar - problem z AGP i teksturowaniem

kumak007 16 Lis 2006 22:43 3594 10
REKLAMA
  • #1 3232255
    kumak007
    Poziom 2  
    W skrócie problem jest taki jak w temacie. Występuje on (najcześciej) przy grach rockstar games (gta, max payne) i innych np: mafia, chrome. Inne gry nawet Oblivion, Gothic 3, nie wieszają komputera. Wydaje mi się, że jest to związane z tym, że nie działa mi AGP (konfiguracje komputera podam za chwile), a co z tym związane "przyspieszone teksturowanie agp". Przez to prawdopodobnie nie chodzi mi max payne 2 gdyż, w jego faq, wyczytałem ze potrzebne jest agp inaczej gra nie bedzie działać poprawnie. Niestety mimo zainstalowania najnowszych sterowników i próby włączenia "tej magistrali" nie chce się ona włączyć. Nie wiem dlaczego. Nie wiem czy moje domysły są słuszne, gdyż nie zabardzo się znam na komputerach. Jak myślicie, co może być powodem moich problemów?

Oto moja konfiguracja:
    ------------------
    System Information
    ------------------
    Time of this report: 11/15/2006, 08:44:41
    Machine name: QUMAQ
    Operating System: Windows XP Professional (5.1, Build 2600) (2600.xpclient.010817-1148)
    Language: Polish (Regional Setting: Polish)
    System Manufacturer: American Megatrends Inc.
    System Model: 775S61
    BIOS: Version 1.00
    Processor: Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 3.00GHz (2 CPUs), ~3.0GHz
    Memory: 512MB RAM
    Page File: 219MB used, 1031MB available
    Windows Dir: C:\WINDOWS
    DirectX Version: DirectX 9.0c (4.09.0000.0904)
    DX Setup Parameters: Not found
    DxDiag Version: 5.03.0001.0904 32bit Unicode
    ---------------
    Display Devices
    ---------------
    Card name: RADEON 9550
    Manufacturer: ATI Technologies Inc.
    Chip type: ATI RADEON 9550 AGP (0x4153)
    DAC type: Internal DAC(400MHz)
    Device Key: Enum\PCI\VEN_1002&DEV_4153&SUBSYS_0200174B&REV_00
    Display Memory: 128.0 MB
    Current Mode: 1280 x 1024 (32 bit) (75Hz)
    Monitor: Monitor Plug and Play
    Monitor Max Res: 1600,1200
    Driver Name: ati2dvag.dll
    Driver Version: 6.14.0010.6641 (English)
    DDI Version: 9 (or higher)
    Driver Attributes: Final Retail
    Driver Date/Size: 9/27/2006 02:50:22, 260608 bytes
    WHQL Logo'd: Yes
    WHQL Date Stamp: n/a
    VDD: n/d
    Mini VDD: ati2mtag.sys
    Mini VDD Date: 9/27/2006 02:50:05, 1754624 bytes
    Device Identifier: {D7B71EE2-0213-11CF-0A6D-0A22A1C2CB35}
    Vendor ID: 0x1002
    Device ID: 0x4153
    SubSys ID: 0x0200174B
    Revision ID: 0x0000
    Revision ID: 0x0000
    Video Accel:
    Deinterlace Caps: n/a
    Registry: OK
    DDraw Status: Enabled
    D3D Status: Enabled
    AGP Status: Not Available
  • REKLAMA
  • #2 3232325
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Jaką masz ustawioną ilość pamięci RAM możliwą do używania przez karte graficzną na AGP ?
  • REKLAMA
  • #3 3232339
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Witam. Faktycznie coś z tym AGP dziwnego jest. W pierwszej kolejności uruchamiając komputer wejdź do biosu i przywróć tam ustawienia typu High Performance. Dodatkowo proponuje Ci zaninstalować sterowniki omegi dla tego radeona do znalezienia pod adresem www.omegadrivers.net. Odnośnie Maxa Payne'a to musze Cię zmartwić gdyż prawdopodobnie nie chodzi on na Radeonach 9000 wzwyż.
  • #4 3232425
    kumak007
    Poziom 2  
    Cytat:
    Jaką masz ustawioną ilość pamięci RAM możliwą do używania przez karte graficzną na AGP ?

Nie wiem, a jak to sprawdzić?

Cytat:
    przywróć tam ustawienia typu High Performance

W jakiej to jest zakładce? Bo znaleźć nie moge.

TE agp jest dziwne. W biosie pisze, że Primary graphics adapter to AGP. A ciąglne nie moge tego przestawić. We właściwościach ekran i w dxdiag pisze, że agp jest niedostępne. :/
  • REKLAMA
  • #5 3232426
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Byłem niedawno zadowolonym posiadaczem Radeona 8500 i ze 3 razy na 4 lata zdarzyło mi się, że na zaśmieconym Win 98 wyłączało się definitywnie teksturowanie AGP i nie dawało rady go włączyć nawet programikiem AGP GART dla kart ATI (w BIOSie była oczywiście przydzielona pamięć dla teksturowania AGP). Odinstalowywanie i ponowne zainstalowanie sterowników, czy stosowanie ich innych wersji, preinstalacje Direct X niestety nie pomagały. Niewykluczone, że porządne czyszczenie rejestru z wpisów ATI i ręczne "wycięcie" plików sterowników i Direct X by załatwiło sprawę, ale ja po prostu stawiałem od nowa system (czynność wysoce wskazana - co jakiś czas - przy Win 98 ;)). Z podobnym problemem spotkałem się u znajomego na Win XP i Radeonie X700 - również preinstalacja sterowników i Direct X nie pomagała. Z kolei nie spotkałem się jeszcze z takim kłopotem na GF, więc problem pewnie leży po stronie software od ATI.

Jeśli możesz sobie pozwolić na przeinstalowanie systemu, to uczyń to. Jeśli nie, to spróbuj włączyć teksturowanie w zakładce AGP GART sterowników ATI (możliwe, że ta zakładka dostępna jest dopiero ze sterownikami Omega, lub w przypadku Catalystów ściągasz i uruchamiasz ten program osobno).

Co do Max Payne 2 - chodził bez problemów na Radeonie 8500 więc na 9550 tym bardziej będzie działał.
  • REKLAMA
  • #6 3232447
    /|\Atari
    Poziom 27  
    to nie jest w zakładce, tylko w BIOSie. Czyli musisz przy uruchamianiu komputera przytrzymać Delete lub F2 w zależności jaki klawisz u Ciebie za to odpowiada. Wtedy pojawi się ekran biosu i będziesz miał do wyboru Load lub Restore High Performance Settings lud Defaults (a bynajmniej powinieneś mieć). W pierwszej kolejności zainstaluj jednak Omegi dla ATI. Z podanej strony. Zrobiłeś to?
  • #7 3232522
    kumak007
    Poziom 2  
    Chodziło mi o "zakładki" w biosie przynajmniej ja coś podobnego posiadam. A co do tego high performance settings nie moge znalezc. Posprawdzałem i mam tak: Agp x8, 256mb pamięci(to chyba pamiec) na AGP.

Które sterowniki mam ściągnąć? Te --> http://www.omegadrivers.net/ati/win2k_xp.php ??
  • #8 3232618
    wiezlak
    Poziom 35  
    Problem raczej nie tkwi w BIOSowym ustawieniu ilości pamięci systemowej przenaczonej do teksturowania (AGP Aperture Size) - opcji 0 raczej tam nie ma ;). Poszukaj jeszcze w BIOSie, czy na pewno włączone jest przerwanie IRQ dla VGA (Assign IRQ for VGA). Te Omegi z podanego linka są właściwe.

/|\Atari napisał:
    Odnośnie Maxa Payne'a to musze Cię zmartwić gdyż prawdopodobnie nie chodzi on na Radeonach 9000 wzwyż.

/|\Atari - czy Ty zastanowiłeś się nad sensem tego, co napisałeś... na 9700 i x1900 może też nie chodzi (pomijam już to, że chodzi na byle karcie z T&L)? :D
  • #9 3232661
    Dygnitarz
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    > dxdiag pisze, że agp jest niedostępne
    Zainstaluj sterowniki do płyty głównej, a właściwie do AGP i testurowanie agp będzie włączone.
  • #10 3233206
    /|\Atari
    Poziom 27  
    wiezlak napisał:

/|\Atari napisał:
    Odnośnie Maxa Payne'a to musze Cię zmartwić gdyż prawdopodobnie nie chodzi on na Radeonach 9000 wzwyż.

/|\Atari - czy Ty zastanowiłeś się nad sensem tego, co napisałeś... na 9700 i x1900 może też nie chodzi (pomijam już to, że chodzi na byle karcie z T&L)? :D

Tak, zastanawiałem się. Składałem kiedyś ludziom komputer z jakimś 9200SE i miałem marudzenia, że to czy tamto nie chodzi. Po przyjeździe okazało się, że problem "wszystkich gier" sprowadza się do w/w. Po przeczytaniu FAQ wykombinowałem, że to karta. Kłucić się nie będe czy nowe karty znów tą gierke znów obsługują, bo to nie moja dziedzina, pamiętam, że była taka sytuacja jednak (czyli "nie" i już).
  • #11 3233257
    wiezlak
    Poziom 35  
    Fakt, ATI potrafi psikuśnie działać na niektórych tytułach. Sprzętowo nie ma żadnych przeciwskazań, żeby ta gra ruszyła na 8500, 9000, 9200 czy też 9550 (wymaga tylko T&L), ale sterowniki mogą mieć "inne zdanie". Niemniej z Twojej wypowiedzi można było wyczytać, że ta gra pójdzie tylko na kartach ATI poniżej Radeona 9000 i o to mi głównie chodziło ;).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem restartu komputera podczas uruchamiania gier Rockstar (GTA, Max Payne) oraz innych tytułów jak Mafia czy Chrome jest powiązany z nieprawidłowym działaniem magistrali AGP i przyspieszonego teksturowania AGP. W systemie Windows XP oraz w diagnostyce DirectX AGP jest wykazywane jako niedostępne mimo ustawienia w BIOS-ie jako Primary Graphics Adapter i przydzielenia pamięci AGP (np. 256 MB). Zalecane jest sprawdzenie i przywrócenie ustawień BIOS do trybu High Performance lub domyślnych, a także instalacja alternatywnych sterowników Omega dla kart ATI Radeon, dostępnych na www.omegadrivers.net. Problem może wynikać z błędów sterowników ATI, które czasem blokują teksturowanie AGP, co nie występuje na kartach NVIDIA GeForce. Wskazane jest również zainstalowanie sterowników chipsetu płyty głównej, które obsługują AGP. W skrajnych przypadkach konieczna może być reinstalacja systemu operacyjnego w celu wyczyszczenia rejestru i poprawnej konfiguracji DirectX. Niektóre gry, jak Max Payne 2, wymagają aktywnego AGP do poprawnego działania, co potwierdza FAQ gry. Problemy z AGP mogą być związane z brakiem przypisania przerwań IRQ dla VGA w BIOS-ie. Dyskusja wskazuje, że karty ATI Radeon od serii 9000 wzwyż mogą mieć problemy ze zgodnością sterowników z niektórymi grami, podczas gdy starsze modele lub karty innych producentów (np. NVIDIA) działają stabilniej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA