logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć wypadkową moc kolumny z głośnikami ARN 226-07, ARX 150-25, ARV 104-4?

marek1024 16 Lis 2006 23:18 2022 22
REKLAMA
  • #1 3232414
    marek1024
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam mam kolumny na arn 226 07 arx 150 25 i arv 104 4. Ile moja kolumna może przyjąć mocy zamionowej. ? Jak to się liczy. ?
  • REKLAMA
  • #2 3232687
    luke666
    Poziom 33  
    Ocena: 119
    Za "wypadkową moc" zestawu głośnikowego przyjmuje się zazwyczaj moc głośnika niskotonowego, gdyż to na niego idzie największa część mocy. Wszystko zależy jednak od podziału zwrotnicy, oraz warunków w jakich pracują głośniki. Głośnik niskotonowy cięty bardzo nisko będzie miał większą moc niż głośnik który przetwarzać będzie dodatkowo średnie tony (nieznacznie ale jednak), znowu głośnik umieszczony w dużej obudowie będzie miał mniejszą moc (a raczej wytrzymałość mocową) od głośnika umieszczonego w małej obudowie (mniejsza obudowa spowoduje zmniejszenie amplitudy membrany przy tej samej mocy)
    Troche to infantylnie wytłumaczone ale tak jest.
    Możesz przyjąć, że moc Twojej kolumny wynosi te ~70W, o ile nie będziesz puszczał bass testów, bo ARN zrobi sobie krzywdę już przy 50W, nawet mniej.
  • REKLAMA
  • #3 3232713
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    W uproszczeniu moc kolumny można określić sumą mocy jej głośników niskotonowych - jest to prawidłowe wtedy, kiedy do mocy niskotonowców są dobrze dopasowane moce oraz cięcia wysoko i średniotonowców. W przypadku Twojej kolumny na 1xARN 226 07 można jako moc znamionową przyjąć 70W, a chwilową maksymalną 140W.

Ops, zeszliśmy się z kolegą luke666 z właściwie takią samą odpowiedzią :)
  • #4 3238642
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 46
    a powiedz jakie to ma w ogole znaczenie? zeby poszpanowac przed "kumplami"?
  • #5 3238768
    demanufacture
    Poziom 17  
    raczej zeby dobrac odpowiedni wzmacniacz... z tym glosnikiem niskotonowym to nebylbym taki pewnien.

wezmy altusy 110. ile maja znamionowej? 75 watt... Natomiast siedzacy w srodku GDN 25/40/3 ma 40W. nie mam dokladnie pojecia jak to sie liczy ale napewno wszystko ma znaczenie.

Dodano po 1 [minuty]:

jezeli juz to na podstawie glosnika niskotonowego liczy sie impendancje calej kolumny.
  • #6 3344871
    marek1024
    Poziom 16  
    Do "Caleb" nie do szpanowania ale do informacji na tabliczce znamionowej którą już stwozyłem te kolumny nie są do szpanu a ja nie jestem takim człowiekiem który tylko chodzi i szpanuje swoimi dobrami. Jak już się robi konkretny projekt diy to warto go dopracować do końca kolego !. jakość przede wszystkim !
  • #7 3345173
    Caleb_
    Poziom 33  
    taka tabliczka znamionowa ma na pewno ogromny pozytywnie wplyw na brzmienie. A nie wziales pod uwage, ze moze ona rezonowac i byc zrodlem nieporzadanych dzwiekow (w koncu napisales: "jakość przede wszystkim !")
  • #8 3348124
    Polu$
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Przesadzacie :| Profesjonalne firmy zazwyczaj przyjmują system 6-3-1, czyli założenie że podczas użytkowania zespołów głośnikowych przez przeciętnego zjadacza chleba, głosnik niskotonopwy pobiera 60%, średniotownowy 30% a wysokotonowy 10% całej mocy która, pobiera zespół głośnikowy. Nie znaczy to że w kolumnach o mocy 100W muszą być zastosowane głośniki o mocach 60W, 30W, 10W, ale są to poprostu wartości minimalne (mocniejsze mozna stosować)
  • #9 3349692
    Caleb_
    Poziom 33  
    profesjonalne firmy, ktore dbaja o jakosc dzwieku przede wszystkim nie martwia sie o moc, bo nie na tym zyskuja reputacje. a wydzielana moc na glosnikach sredniotonowych i wysokotonowych mozna modyfikowac za pomoca zwrotnicy i taki wysokotonowy w jednej konfiguracji nie spali sie w konfiguracji 50 watowej, a w innej aplikacji moze pograc rowniez przy dostarczanych 200 watach (oczywiscie do calej kolumny)...
  • REKLAMA
  • #10 3350023
    Polu$
    Poziom 20  
    Napisałem że zazwyczaj, a oszczędność też sie liczy. Po co miał by ktoś pchać np. 50W kopułke do kolumny 100W 3d., 3gł. jeśli można zastosować tanszą (co nie oznacza że gorszej jakości), tylko że o mocy 10W. Dlatego bierze się pod uwagę też oszczędność pod tym względem, wiadomo że słabsze głośniki są tańsze...
  • #11 3350388
    Caleb_
    Poziom 33  
    PoluS: mam wrazenie ze mieszasz sie troche w tym co piszesz. Najpierw piszesz o przyblizonym stosunku rozkladania sie mocy w kolumnie, a pozniej przyblizasz kopulke o realnej (jak domniewam po poprzednich postach) mocy 50 WAT. Nie ma takiego glosnika. Mylisz tu moc przed filtrem, z moca za filtrem...
  • #12 3350688
    Polu$
    Poziom 20  
    To był tylko taki przykład, no troche wyolbrzymiony, ale to po to żeby wiadomo było o co chodzi. Chyba w kazdej książce dotyczącej projektoania zespołów głośnikowych znajdziemy wzmianke na temat systemu 6-3-1. W którymś z artukułów EdW też można o tym przeczytać (o ile dobrze pamiętam artykuł ten dotyczy róznic, wad i zalet filtrów pasywnych i aktywnych).
    Więc po co sie sprzeczać czy tak jest czy nie jest :| Sam tego nie wymyslilem sobie, przekazuję tylko swoją wiedze na ten temat.
    Więc jeżeli chodzi o kolumny ktore ma autor tego tematu....
    Przyjmujac te 60% dla głosnika niskotonowego 70W, to minimalne moce głośników średniotonowego i wysokotonowego wynosić powinny odpowiednio 35W i ok 12W. Średniotonowy widać że nie spełnia tej prawidłowości (25W ma), czyli tak jakby on ogranicza wykorzystanie w pełni pozostałe głośniki. Wiec obliczając moc pozostałych głośników dla 25W średniotonowego, wychodzi nam ok. 90W znamionowoej mocy jednej kolumny.
  • #13 3350902
    Caleb_
    Poziom 33  
    a znajdz mi kopulkowy glosnik wysokotonowy, ktory by mial prawdziwe 12 wat (nie chodzi mi tu o jakichs drogich "rekordzistow", lecz jakis z popularnych)... dlatego bezsensowne jest bicie rekordow o jak najwieksza moc kolumny, bo producent sobie tez mogl zafalszowac ten wynik, jak i mozliwosc zmiany wydzielanej mocy na wysokotonowce. Wystarczy np obnizyc sprawnosc o 3dB a juz mozemy wpakowac dwa razy wiecej mocy niz wczesniej...
  • #14 3352197
    Polu$
    Poziom 20  
    Poczytaj, poszukaj to będziesz wiedział w czym rzecz. Chodzi o moc tych głosnikow w poszczególnych przedziałach czestotliwości (oczywiste [ale chyba nie dla wszystkich] że nikt nie bedzie mierzył głośnika wysokotonowego czy wytrzyma 10 czy 20W przy częstotliwości 20Hz), a gdyby każdy miał sie czepiać byle czego to za chwile by sie pojawiły posty typu... "wszystko zależy jakiej muzyki się słucha, bo w niektorych gatunkach nie ma zbyt duzo wysokich czestotliwości, wiec po co sie przejmowac w ogole tym pasmem" :|
    A po drugie to chyba źle zrozumieałeś mnie i autora tematu... Nie chodzi tu o zadne rekordy, tylko o to jaki wzmacniacz ma dobrać do tego zestawu, żeby nie uszkodzić kolumn i po to żeby dodać jakiś efekt wizualny. Jeśli masz lepszy sposób na obliczenie tego to prosze bardzo, odpowiedz a nie pisz nie na temat: Ile może przyjąć mocy znamionowej jego kolumna?
    Mi wyszło że 90W to bezpieczna górna granica, której bym nie przekraczał. A tobie ile?
    A kiedy przeczytałem
    Cytat:
    A nie wziales pod uwage, ze moze ona rezonowac i byc zrodlem nieporzadanych dzwiekow
    to naprawde... hahaha. Bez przesady, czyli coponiektore tonsilowskie kolumny nie są dobrze zaprojektowane, bo mogą w nich rezonować tabliczki :D Jeśli chce mieć, to zapewne potrafi użyć troche kleju, wkrętów i wkrętaka, skoro udało mu sie zbudować takie kolumny...
  • REKLAMA
  • #15 3355724
    Caleb_
    Poziom 33  
    Polus: chodzi o to, ze nie ma glosnikow wysokotonowych, ktore moc rzeczywista maja nawet 15 wat (a przynajmniej takich popularnych, dostepnych w zasiegu reki), wiec twoja teorie mozna o kant... ;)
    Cytat:
    A po drugie to chyba źle zrozumieałeś mnie i autora tematu... Nie chodzi tu o zadne rekordy, tylko o to jaki wzmacniacz ma dobrać do tego zestawu
    polecam zastosowanie wzmacniacza brzmieniowo pasujacego do kolumn i oczywiscie pasujacego do naszego gustu. powinien byc podobnej klasy co kolumny.
    Cytat:
    żeby nie uszkodzić kolumn
    jakims 20 watowcem bez probelmu uszkodzisz te kolumny... 300 watowcem rowniez...
    Cytat:
    Mi wyszło że 90W to bezpieczna górna granica, której bym nie przekraczał. A tobie ile?
    im wiecej, tym lepiej. mysle ze do 300 wat bedzie ok. Mocniejsze sprawia, ze przy nizszych oddawanych mocach bedziemy mieli wieksze znieksztalcenia.
    Cytat:
    to naprawde... hahaha. Bez przesady, czyli coponiektore tonsilowskie kolumny nie są dobrze zaprojektowane, bo mogą w nich rezonować tabliczki Very Happy
    coz... to byla taka mala ironia. mam tlumaczyc jak dziecku o co w niej chodzilo?
  • #16 3356043
    patrykdud
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Można przyjąć dwie teorie:

1. Chińska - napisz 1000W bo i tak nie ma to znaczenia a będzie ładnie wyglądać na obudowie i szpan będzie niezły

2. USA-ńska - załóż 100% przeciążenia na najsłabszym elemencie i tę moc wpisz w tabliczkę a dodatkowo dopisz 1000 stronicową instrukcję obsługi (uwzględniającą takie sytuacje jak zakaz słuchania na Marsie w kapciach-króliczkach przy jednoczesnym jedzeniu owsianki różową łyżeczką - grozi zamarznięciem słuchacza)

A tak serio wpisz te 70W i będziesz miał spokój bo moc kolumny to akurat najmniej znaczący parametr w normalnym użytkowaniu a upalić możesz i 10-cioma watami.
  • #17 3362294
    Polu$
    Poziom 20  
    Poczytałeś coś na ten temat??? Odp. NIE
    Poczytałeś dokładnie co napisałem? Odp. NIE
    Napisałem że to nie jest moja teoria wcale, i że zakłada sie określone przedziały częstotliwości dla poszczególnych głośnikow. Poczytaj cos na ten temat a dopiero pozniej sie udzielaj może. Jest coś na ten temat (niewiele ale zawsze coś) w wydaniu AUDIO avt artykuł "biamping czy biwiring" dyskusja na temat nagłosnienia pasywnego i aktywnego.
    Aha.... przy mniejszych oddawanych mocach bedziemy mieli wieksze zniekształcenia tak?
    Poza tym powinien być dobrany wzmacniacz o odpowiednim współczynniku tłumienia. Poza tym ciekawe którym wzacniaczem szybciej uszkodzisz takie kolumny, 300 watowym czy 90- cio watowym jeżeli rozkrecimy go zbyt mocno?
  • #18 3363683
    Caleb_
    Poziom 33  
    Cytat:
    zakłada sie określone przedziały częstotliwości dla poszczególnych głośnikow.
    przy dwudroznych konstrukcjach na 16-18cm niskosredniotonowym faktycznie podzial lezy gdzies w granicach 2-3,5khz. przy 13 lub mniejszym niskosredniotonowym f podzialu zazwyczaj lezy wyzej - przy 4-6khz. w trojdroznych konstrukcjach z kopulkowym sredniotonowym mozemy sie pokusic o podzial z wysokotonowa kopulka nawet przy 10khz, tak wiec podzial mocy na glosniki jest zupelnie rozny i takie glupie uogolnianie nie ma sensu...
    Cytat:
    Aha.... przy mniejszych oddawanych mocach bedziemy mieli wieksze zniekształcenia tak?
    posluze sie przykladem wykresu znieksztalcen od oddawanej mocy popularnej kostki lm3886 - wyjasni problem w bardzo prosty sposob.
    Jak obliczyć wypadkową moc kolumny z głośnikami ARN 226-07, ARX 150-25, ARV 104-4?
    Cytat:
    Poza tym powinien być dobrany wzmacniacz o odpowiednim współczynniku tłumienia.
    no pewnie, ale tutaj jest zasada, ze im wiecej tym lepiej (w sumie wartosc 15 w zupelnosci wystarcza).
    Cytat:
    Poza tym ciekawe którym wzacniaczem szybciej uszkodzisz takie kolumny, 300 watowym czy 90- cio watowym jeżeli rozkrecimy go zbyt mocno?
    to zalezy od ich czulosci wejsciowej. Jesli ten 90 watowy bedzie ja mial duza to do piachu moga pojsc od razu kopulki, a ten 300 watowy niekoniecznie przez ten krotki czas cos zlego zrobi kolumnom (kwestia przypadku), chociaz mysle, ze wiekszym zagrozeniem jest przesterowanie slabego wzmacniacza niz oddanie glosnikom ciut wiekszej mocy niz jest na nich napisane... wezmy tez pod uwage, ze tylko glupi bedzie rozkrecal na caly regulator jakikolwiek wzmacniacz...
  • #19 3364856
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Kolumny Tonsil na głośniku GDN 25/40 miały pisane 60W, nie dlatego, że 40 W było niedoszacowaniem, a dlatego, że niskotonowy był nisko Cięty. Co najlepsze za sredniotonówkę dali tam 5Watową, gwizdek 80W, napisanę no może 1,5W real, a najlepsze, że przy 20W pod koniec takiej świetnej charakterystyki jaka widzicie na LM, te GDWK szlag trafiał.

Wyobraźccie sobie kolumny, gdzie dwa szerokopasmowce 20centymetrowe grające od 80Hz są na dole uzupelniane dwoma jeszcze większymi 25 centymetrowcami, głośniki grają na basie do 80Hz, subbasy grają od 22Hz. Praktycznie trzeba wziąść już coś z obu mocy glośników by odnaleźć moc maksymalna tego zestawu.

W 600Hz jest połowa pasma akustycznego jeśli kazdy przedział wydzielony logarytmicznie liniowo zawierał taką samą część mocy. gdybysmy słuchali szumu.

Czyli powiedzmy 50W na 20-200Hz 50W na 200-2000Hz 50W i 2000-20000Hz 50W, przy czym tego ostatniego sobie już nie wyobrażam, jedno wielkie larmo. najlepiej sobie zobaczyć jak rozkładaja się moce w muzyce na dane pasma takie coś najlepiej obrazuje Foobar na swoim wyswietlaczu. podczas, gdy na basie cąły czas skaczą slupki na wysokich tonach raz za kiedy coś podskoczy. I się okarze że mocy w przypadku ukladu 60/30/10 mamy 80-19-1 dla standardowej muzyki powiedzmy dzwoneczki + solo kontrabasu. A puśc sobie tester subwoofera, techno, HipHop, gdzie praktycznie wzgledem mocy jest sam Bas.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 3402812
    Polu$
    Poziom 20  
    Do Celeb_...
    Ten wykres nie wyjaśnia kompletnie nic. Po pierwsze jest on tylko dla czestotliwości 1KHz, po drugie nie wiem jak mozesz brac pod uwagę tylko zniekształcenia samego wzmacniacza. Przecież wiadomo że najgorszym elementem w całym systemie pod tym wzgledem jest głosnik, który wraz ze wzrostem mocy jaką przyjmuje zwieksza liczbę wprowadzanych przezeń zniekształceń. Do tego dodaj sobie zwrotnicę, i rosnące rezonanse różnych przedmiotów w pomieszczeniu np. mebli, szyb, drzwi itd... Do tego jeszcze możesz dorzucic tą nieszczęsną tabliczke która według Ciebie też może wprowadzać jakis rezonanse :D Wiadomo więc ze im wiecej "dostaną" kolumny, tym bardziej popsuty dzwięk będzie słyszany w ich otoczeniu. No chyba że Ty mieszkasz w komorze bezechowej i masz głośniki perpetum mobile...
    Ps. ja mam 4-kanalowy wzmacniacz na LM3886 i możesz popytać moich znajomych czy zniekształcenia odzwierciedlają nawet troszeczke to co przedstawiaja wykresy (no chyba że na oscyloskopie z obciążeniem czysto rezystancyjnym wzmacniacza).
  • #21 3403340
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    no można jeszcze dodać do tego interakcje fal w pomieszczeniu poprzez interferencję, odbicia, fale stojące, rezonanse pomieszczenia, jak już wspomniałeś rezonanse przedmiotów. nie mówiąc już o fazie, dygotaniu obudowy itp. Ale trzeba zrobić model uproszczony, który omija te efekty.

I wychodzi na to że w dobrych glośnikach od samej membrany stopień ilości THD od 2- i 3- harmonicznej nie jest taki duży

http://www.seleniumloudspeakers.com/site2004/catalogo/pdf/wooferpw3_12pw3_12pw3-slf.pdf

Pamiętajmy też o szumie (przy za mocnym wzmacniaczu do kolumny słyszymy praktycznie szumy - za mocnym znaczy tak 10x za dużo niż nasze potrzeby)

Zmniekształcenia sa na zmiennym poziomie i oscyluja na wysokości -20dB i pojawia się przy wiekszych mocach, jak widać zwiększają się tam gdy na wykresie pasma przenoszenia sa pasma nieciągłości lub rezonanse

-20 dB to około 100x mniej czyli 1% dla 10% mocy AES.

Weź pod uwage jak cięzko pomierzyć te THD samego glośnika, musisz miec kilka stopni wzmacniaczy o roznej mocy, aby w każdym przedziale czestotliwości mieć powiedzmy 1000x mniej zniekształceń od wzmacniacza niż od membrany.

jest kwestia taka, puki znieksztalcenia wzmacniacza są dużo mniejsze od zniekształceń membrany (0,01%) to jest OK, puki znieksztalcenia głośnika spadają do drugiej ligiii pojawia się "trzepanie membraną " typowe dla TDA 7294 to tego się nie da słuchać.

Zakladając że glośnik jest nowy, obudowa z materiału nieskończenie ciężkiego, a pomieszczenie idealne.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #22 3404316
    Caleb_
    Poziom 33  
    Polu$: podalem ten wykres, aby zobrazowac jak wygladaja znieksztalcenia wiekszosci wzmacniaczy - podalem na przekor stosowaniu kilowatowych wzmacniaczy dla kilkunastowatowych kolumn (co nie zmienia faktu, ze taki 200 watowy nie bedzie zly dla tesli)... tak btw co z tego ze jest dla 1khz? dla innnych czesottliwosci podobnie przebiega wykres - odsylam do datasheetu

na koniec mala prosba do ciebie: przed wyslaniem posta pomysl i przypomnij sobie o czym byla dokladnie rozmowa, a nie wyciagaj zdan z kontekstu. to naprawde ulatwi komunikacje...
  • #23 3406723
    Polu$
    Poziom 20  
    No tak, tylko co ja moge za to że ja o niebie a ty o chlebie... Autor pytał o wyznaczenie mocy, a Ty wykraczasz od razu poza temat z jakimis rezonansami i zniekształceniami, które naprawde nic nie wnoszą do tematu, bo twoje stwierdzenie im mniejsza moc, tym większe zniekształcenia w tym akurat temacie jest zbędne, niesłuszne i co najważniejsze niepotrzebne, bo i tak nie wiesz jakim wzmacniaczem dysponuje marek1024, i jak w jego przypadku owe zniekształcenia beda wyglądały. Poza tym Tremolo chyba wystarczająco jasno napisał. Więc jeżeli marek nie napisze nic o samym wzmacniaczu przeznaczonym do tych kolumn w dalszym ciągu nic nie będzie wiadomo.
    A jeśli chodzi o moc to wiadomo że nikt nie będzie słuchał "muzyki" ze zniekształceniami 10%, wiec logiczne ze te 90W ktore mam na mysli to moc z akceptowalnymi zniekształceniami, powiedzmy <1% Ja bym wiecej nie podawał (chodzi o ciągłą, nawet kilkugodzinną prace) na te kolumny.

A tak w ogóle to najlepiej ten temat zamknąć :|

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji omówiono sposób obliczania wypadkowej mocy kolumny głośnikowej złożonej z głośników ARN 226-07, ARX 150-25 i ARV 104-4. Zazwyczaj moc kolumny przyjmuje się na podstawie mocy głośnika niskotonowego, który absorbuje największą część mocy, jednak ostateczna wartość zależy od podziału zwrotnicy oraz warunków pracy głośników. Przyjęto, że moc znamionowa kolumny wynosi około 70W, z maksymalną chwilową do 140W. Dyskutowano także o systemie rozkładu mocy 6-3-1 (60% dla niskotonowego, 30% dla średniotonowego, 10% dla wysokotonowego), który jest stosowany przez profesjonalne firmy jako minimalne wartości mocy głośników w kolumnie. W przypadku omawianych głośników średniotonowy o mocy 25W ogranicza wykorzystanie pozostałych, co daje łącznie około 90W mocy znamionowej kolumny. Podkreślono, że dobór wzmacniacza powinien uwzględniać moc kolumny, ale także brzmienie i współczynnik tłumienia, a moc nominalna nie jest jedynym parametrem decydującym o jakości i bezpieczeństwie pracy zestawu. Wskazano, że moc podawana na tabliczce znamionowej bywa różnie interpretowana i nie zawsze odzwierciedla rzeczywiste warunki pracy głośników. Poruszono również kwestie zniekształceń harmonicznych, rezonansów obudowy i pomieszczenia, które wpływają na jakość dźwięku, ale są pomijane w uproszczonych obliczeniach mocy. Ostatecznie zaleca się stosowanie wzmacniaczy o mocy zbliżonej do mocy znamionowej kolumny, z marginesem bezpieczeństwa, aby uniknąć uszkodzeń i zniekształceń przy długotrwałej pracy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA