Witam mam kolumny na arn 226 07 arx 150 25 i arv 104 4. Ile moja kolumna może przyjąć mocy zamionowej. ? Jak to się liczy. ?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamCytat:to naprawde... hahaha. Bez przesady, czyli coponiektore tonsilowskie kolumny nie są dobrze zaprojektowane, bo mogą w nich rezonować tabliczkiA nie wziales pod uwage, ze moze ona rezonowac i byc zrodlem nieporzadanych dzwiekow
Cytat:polecam zastosowanie wzmacniacza brzmieniowo pasujacego do kolumn i oczywiscie pasujacego do naszego gustu. powinien byc podobnej klasy co kolumny.A po drugie to chyba źle zrozumieałeś mnie i autora tematu... Nie chodzi tu o zadne rekordy, tylko o to jaki wzmacniacz ma dobrać do tego zestawu
Cytat:jakims 20 watowcem bez probelmu uszkodzisz te kolumny... 300 watowcem rowniez...żeby nie uszkodzić kolumn
Cytat:im wiecej, tym lepiej. mysle ze do 300 wat bedzie ok. Mocniejsze sprawia, ze przy nizszych oddawanych mocach bedziemy mieli wieksze znieksztalcenia.Mi wyszło że 90W to bezpieczna górna granica, której bym nie przekraczał. A tobie ile?
Cytat:coz... to byla taka mala ironia. mam tlumaczyc jak dziecku o co w niej chodzilo?to naprawde... hahaha. Bez przesady, czyli coponiektore tonsilowskie kolumny nie są dobrze zaprojektowane, bo mogą w nich rezonować tabliczki Very Happy
Cytat:przy dwudroznych konstrukcjach na 16-18cm niskosredniotonowym faktycznie podzial lezy gdzies w granicach 2-3,5khz. przy 13 lub mniejszym niskosredniotonowym f podzialu zazwyczaj lezy wyzej - przy 4-6khz. w trojdroznych konstrukcjach z kopulkowym sredniotonowym mozemy sie pokusic o podzial z wysokotonowa kopulka nawet przy 10khz, tak wiec podzial mocy na glosniki jest zupelnie rozny i takie glupie uogolnianie nie ma sensu...zakłada sie określone przedziały częstotliwości dla poszczególnych głośnikow.
Cytat:posluze sie przykladem wykresu znieksztalcen od oddawanej mocy popularnej kostki lm3886 - wyjasni problem w bardzo prosty sposob.Aha.... przy mniejszych oddawanych mocach bedziemy mieli wieksze zniekształcenia tak?
Cytat:no pewnie, ale tutaj jest zasada, ze im wiecej tym lepiej (w sumie wartosc 15 w zupelnosci wystarcza).Poza tym powinien być dobrany wzmacniacz o odpowiednim współczynniku tłumienia.
Cytat:to zalezy od ich czulosci wejsciowej. Jesli ten 90 watowy bedzie ja mial duza to do piachu moga pojsc od razu kopulki, a ten 300 watowy niekoniecznie przez ten krotki czas cos zlego zrobi kolumnom (kwestia przypadku), chociaz mysle, ze wiekszym zagrozeniem jest przesterowanie slabego wzmacniacza niz oddanie glosnikom ciut wiekszej mocy niz jest na nich napisane... wezmy tez pod uwage, ze tylko glupi bedzie rozkrecal na caly regulator jakikolwiek wzmacniacz...Poza tym ciekawe którym wzacniaczem szybciej uszkodzisz takie kolumny, 300 watowym czy 90- cio watowym jeżeli rozkrecimy go zbyt mocno?