logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WinXP: Gdzie trzymać plik wymiany - FAT32 czy NTFS?

hubert7 17 Lis 2006 03:00 2142 7
REKLAMA
  • #1 3232778
    hubert7
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Na jakiej partycji najlepiej trzymać plik wymiany na FAT32, czy NTFS? Rozmiar pliku wymiany mam ustawiony na sztywno, więć nie będzie się defragmentował.
  • REKLAMA
  • #2 3232780
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Najlepiej na FAT16.
  • REKLAMA
  • #3 3232785
    hubert7
    Poziom 12  
    Figi napisał:
    Najlepiej na FAT16.

To wiem, jednak mam wybór między FAT32 i NTFS, którą wybrać?
  • REKLAMA
  • #4 3232787
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    FAT32 jest szybszy w operacjach zapisu niż NTFS.
    Mam takie dziwne przeczucie, że chce kolega umieścić ten plik nie na osobnej partycji, ale na jakiejś partycji z danymi. Jeśli mam rację, to nie bardzo rozumiem dlaczego...

Zresztą był już podobny temat... wystarczyło poszukać:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic243047.html#1196227
  • REKLAMA
  • #5 3233009
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    zrób na NTFS, bez zadnych cudów-niewidów w postaci oddzielnej partycji.
  • #6 3236214
    Romek_xx
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    Kolega Figi ma zdecydowanie rację jeśli chodzi o format partycji, trochę mniej jednak w sprawie jej "posadzenia"... jeśli nie ma takiego wyboru może ten artykuł Ci pomoże dokonać go.... Wybór NTFS według mnie mnie może nie być trafny w wypadku słabszego sprzętu... nie doczytałem się nic o konfiguracji jaką masz. Plik wymiany na oddzielnej partycji może przyśpieszyć działanie kompa... zresztą co będę się rozpisywał... poczytaj opinię specjalistów... żeby mi znów ktoś nie zarzucił ze nie mam racji i się wymądrzam. http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_69719.html dla Ciebie dział Nie tylko NTFS niniejszego artykułu. PS: artukuł jest z 2003 roku, więc proszę wziąć na to poprawkę, ale dość dobrze i rzeczowo opisuje zagadnienie.
    Ja mam na oddzielnej partycji plik wymiany i chodzi zdecydowanie lepiej niż na tej samej co winda. Athlon 2400+, 768 MB RAM.
  • #7 3236310
    hubert7
    Poziom 12  
    Zrobiłem partycje FAT16 wielkości 2GB na samym początku dysku na pliki wymiany po 1GB dla XP i WinME. Dziękuję wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy optymalnego wyboru systemu plików dla pliku wymiany w systemie Windows XP, z uwzględnieniem opcji FAT32 i NTFS. Pojawiły się sugestie, że najlepszym rozwiązaniem jest użycie partycji FAT16, zwłaszcza jeśli plik wymiany ma stały rozmiar i nie będzie się defragmentował. Wskazano, że FAT32 może oferować szybsze operacje zapisu niż NTFS, jednak niektórzy zalecają NTFS ze względu na stabilność i brak konieczności tworzenia oddzielnej partycji. Z kolei inna opinia podkreśla, że umieszczenie pliku wymiany na oddzielnej partycji, niezależnie od systemu plików, może poprawić wydajność komputera. Przytoczono także artykuł z 2003 roku omawiający różnice między systemami plików i konfiguracje pliku wymiany. Jeden z użytkowników zastosował praktyczne rozwiązanie, tworząc partycję FAT16 o rozmiarze 2 GB na początku dysku dla plików wymiany Windows XP i WinME. W dyskusji pojawiła się również wzmianka o swapie linuxowym jako alternatywie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA