logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego internet w pakiecie 256Kb od Multimedia działa tak wolno? Modem SB5100E

lukashb 17 Lis 2006 22:24 3500 16
REKLAMA
  • #1 3235403
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 417
    Witam! mam taki nie typowy problem z internetem....dostawca MultiMedia, pakiet 256Kb i niewiem czym to wytłumaczyć....często mam tak że inernet jest taki że go prawie niema np. teraz tak mam i przesył to ok. 500 bajtów :| co obrazuje poniższy rysunek, nominalnie miałem na poziomie ok. 36Kb/s i tak mam prawie codziennie ale zdarza się że tak opada wszystko....i tu pytanie czyja to wina? komputera czy multimedi?
    PS. Internet kablowy, modem SB5100E (Motka)
    Pozdrawiam
    Dlaczego internet w pakiecie 256Kb od Multimedia działa tak wolno? Modem SB5100E
    Moderowany przez jankolo:

Temat wątku zmieniłem na zgodny z regulaminem

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3235595
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    Jak w tym samym czasie wygląda czas odpowiedz na ping np. do www.onet.pl ?

Czy sprawdź w takim momencie przesył z np. ftp.sunet.se, ftp.supermedia.pl.

Najprawdopodobniej jest to problem w sieci dostawcy.
  • Pomocny post
    #3 3235910
    Dygnitarz
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Widzę, że używasz IE. Przeskanuj zatem system w poszukiwaniu robactwa [ http://www.hijackthis.de/ ] i wklej loga tu lub na w/w stronie. Jeśli nie jest to wina systemu to radzę zatelefonować do providera.
  • REKLAMA
  • #4 3236953
    lukashb
    Poziom 39  
    Log z Hijackthis
    Logfile of HijackThis v1.99.1
    Scan saved at 14:28:28, on 2006-11-18
    Platform: Windows XP  (WinNT 5.01.2600)
    MSIE: Internet Explorer v6.00 (6.00.2600.0000)

Running processes:
    D:\WINDOWS\System32\smss.exe
    D:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
    D:\WINDOWS\system32\services.exe
    D:\WINDOWS\system32\lsass.exe
    D:\WINDOWS\System32\Ati2evxx.exe
    D:\WINDOWS\system32\svchost.exe
    D:\WINDOWS\System32\svchost.exe
    D:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
    D:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe
    D:\WINDOWS\Explorer.EXE
    D:\Program Files\ATI Technologies\ATI.ACE\cli.exe
    D:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Internet Security 6.0\avp.exe
    D:\WINDOWS\System32\RunDll32.exe
    D:\Program Files\Common Files\Ulead Systems\AutoDetector\monitor.exe
    D:\Program Files\QuickTime\qttask.exe
    D:\WINDOWS\System32\ctfmon.exe
    D:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
    D:\Program Files\ATI Technologies\ATI.ACE\CLI.exe
    D:\Program Files\Gadu-Gadu\gg.exe
    D:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Internet Security 6.0\avp.exe
    D:\WINDOWS\system32\crypserv.exe
    D:\WINDOWS\System32\svchost.exe
    D:\Program Files\Internet Explorer\iexplore.exe
    D:\Program Files\Internet Explorer\iexplore.exe
    D:\WINDOWS\System32\wuauclt.exe
    D:\Program Files\WinRAR\WinRAR.exe
    D:\DOCUME~1\ŁUKASZ\USTAWI~1\Temp\Rar$EX00.859\HijackThis.exe

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.google.pl/
    R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza
    O2 - BHO: AcroIEHlprObj Class - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} - D:\Program Files\Adobe\Acrobat 5.0\Reader\ActiveX\AcroIEHelper.ocx
    O3 - Toolbar: &Radio - {8E718888-423F-11D2-876E-00A0C9082467} - D:\WINDOWS\System32\msdxm.ocx
    O3 - Toolbar: (no name) - {E0E899AB-F487-11D5-8D29-0050BA6940E3} - (no file)
    O4 - HKLM\..\Run: [ATIPTA] D:\Program Files\ATI Technologies\ATI Control Panel\atiptaxx.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [ATICCC] "D:\Program Files\ATI Technologies\ATI.ACE\cli.exe" runtime
    O4 - HKLM\..\Run: [kis] "D:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Internet Security 6.0\avp.exe"
    O4 - HKLM\..\Run: [Cmaudio] RunDll32 cmicnfg.cpl,CMICtrlWnd
    O4 - HKLM\..\Run: [NeroFilterCheck] D:\WINDOWS\system32\NeroCheck.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [Ulead AutoDetector v2] D:\Program Files\Common Files\Ulead Systems\AutoDetector\monitor.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [QuickTime Task] "D:\Program Files\QuickTime\qttask.exe" -atboottime
    O4 - HKCU\..\Run: [CTFMON.EXE] D:\WINDOWS\System32\ctfmon.exe
    O4 - HKCU\..\Run: [MSMSGS] "D:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe" /background
    O4 - HKCU\..\Run: [Gadu-Gadu] "D:\Program Files\Gadu-Gadu\gg.exe" /tray
    O4 - Global Startup: ATI CATALYST System Tray.lnk = D:\Program Files\ATI Technologies\ATI.ACE\CLI.exe
    O4 - Global Startup: Adobe Reader Speed Launch.lnk = D:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Reader\reader_sl.exe
    O8 - Extra context menu item: Dodaj do Kaspersky Anti-Banner - D:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Internet Security 6.0\\ie_banner_deny.htm
    O8 - Extra context menu item: Download All by FlashGet - D:\Program Files\FlashGet\jc_all.htm
    O8 - Extra context menu item: Download all links using BitComet - res://D:\Program Files\BitComet\BitComet.exe/AddAllLink.htm
    O8 - Extra context menu item: Download link using &BitComet - res://D:\Program Files\BitComet\BitComet.exe/AddLink.htm
    O8 - Extra context menu item: Download using FlashGet - D:\Program Files\FlashGet\jc_link.htm
    O9 - Extra button: Ochrona WWW - {1F460357-8A94-4D71-9CA3-AA4ACF32ED8E} - D:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Internet Security 6.0\scieplugin.dll
    O9 - Extra button: Related - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - D:\WINDOWS\web\related.htm
    O9 - Extra 'Tools' menuitem: Show &Related Links - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - D:\WINDOWS\web\related.htm
    O9 - Extra button: FlashGet - {D6E814A0-E0C5-11d4-8D29-0050BA6940E3} - D:\PROGRA~1\FLASHGET\flashget.exe (file missing)
    O9 - Extra 'Tools' menuitem: &FlashGet - {D6E814A0-E0C5-11d4-8D29-0050BA6940E3} - D:\PROGRA~1\FLASHGET\flashget.exe (file missing)
    O12 - Plugin for .spop: D:\Program Files\Internet Explorer\Plugins\NPDocBox.dll
    O20 - AppInit_DLLs: D:\PROGRA~1\KASPER~1\KASPER~1.0\adialhk.dll
    O20 - Winlogon Notify: klogon - D:\WINDOWS\System32\klogon.dll
    O23 - Service: Ati HotKey Poller - Unknown owner - D:\WINDOWS\System32\Ati2evxx.exe
    O23 - Service: ATI Smart - Unknown owner - D:\WINDOWS\system32\ati2sgag.exe
    O23 - Service: Kaspersky Internet Security 6.0 (AVP) - Kaspersky Lab - D:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Internet Security 6.0\avp.exe
    O23 - Service: Crypkey License - Unknown owner - D:\WINDOWS\SYSTEM32\crypserv.exe

A te pingi sprawdze tylko jak przesył się pogorszy czyli jakz wykle wieczorem :( a może to ma jakieś znaczenie że wieczorem? bo np. sieć zapchana jest bardzo....niewiem sam, ten internet to wymysł dla mnie zresztą telefon przez kabel antenowy to też wymysł...no nic :) Pozdrawiam

No i właśnie przed chwilą była 5 minutowa dziura....znów nic nie chodziło nawet pobieranie stron nie szło, zrobiłem pinga jak chcial kolega, ale wydaje mi się coś że to cosik z systemem bo taką próbe zrobiłem, kiedy strony niechciały wchodzić to zrobiłem ping i była odpowiedź więc sie dziwie bo jak jest odpowiedź to sie musi łączyć no więc myśle sobie włącze GG tak dla próby aby sprawdzić czy wskoczy i co? ładniutko wskoczyło po 5 razowym mignięciu słonkiem czerwone/żółte więc to chyba coś sam system leży :(
  • Pomocny post
    #5 3237324
    Dygnitarz
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Poza wzmianką o skasowanym flashgecie i toolbarze nic takiego nie widzę.
    Interesujący przypadek z tym pingiem. Niestety nie przychodzi mi na myśl cokolwiek co może być powodem takiego stanu rzeczy. Może to kaspersky bruździ i po wykryciu rzekomego ataku blokuje ruch?
  • #7 3237501
    __sosen990
    Poziom 12  
    Witam.

Może zadam dwa głupie pytania:

1. Ten transfer masz taki cały czas od momentu jego pojawienia ?
    2. Ja mam MM i są limity - do dnia okresu roliczeniowego u mnie to wypada 10-tego każde miesiąca :]

Zadzwoń do MM i się zapytaj - ja też miałem nie mieć limitów, a tu proszę :] Zmiana w regulaminie o której nikogo nie poinformowali - teraz informują jak podpisujesz umowę, a Ci co podpisali niech się teraz martwią :]

PS. Obcinają do 32/32 (około 3-4 kb/s)

Pozdrawiam.
  • #8 3237543
    Poziom 36  
    __sosen990 napisał:
    Witam.

2. Ja mam MM i są limity - do dnia okresu roliczeniowego u mnie to wypada 10-tego każde miesiąca :]

Zadzwoń do MM i się zapytaj - ja też miałem nie mieć limitów, a tu proszę :] Zmiana w regulaminie o której nikogo nie poinformowali - teraz informują jak podpisujesz umowę, a Ci co podpisali niech się teraz martwią :]

PS. Obcinają do 32/32 (około 3-4 kb/s)

Pozdrawiam.

skandal !!! ja bym poszedl do prawnika Nie taka umowe podpisywales i niech oni sie martfia to w ich gesti jest zetelna informacja a jak nie to niech placa za kazdy miesiac nie dotrzymania umowy z ich strony !!
  • REKLAMA
  • #9 3237564
    __sosen990
    Poziom 12  
    Jest podział na 2 grupy - Ci co podpisali przed 1.Lutego i Ci podpisali po 1.Lutego - 2006 roku umowę. W tym czasie mieli jakieś tam swoje reorganizacyjne sprawy - wproadzili limity i zwiększyli upload do połowy downloadu.

Ja nie dość, że podpisałem umowę dnia cośtam grudnia 2005 r., to wprowadzili mi limit danych do 15GB, to jeszcze mam 128 kbit/s na wyjściu, a nie 256 kbit/s jak jest w "nowej" umowie.

Kłótnia, kłótnią - podpisałem umowę z Panem, który już tam nie pracuję (przedstawiciel handlowy) i teoretycznie mogę go podać z cywilnego, bo mnie oszukał. A umowę mam Internet 512 (ta świąteczna z HBO), a nie Internet 512+ (coś w ten deseń) i mogę sobie teraz poczekać, aż mi się skończy albo dopłaić 20,00 zł do rachunku i mieć spokuj. Ale ja dużo nie ściągam jak narazie starcza (raz tylko miałem odcięty transfer).

PS. - przypomniało mi się - załóż konto pocztowe na MM - na ten adres przychodzi E-Mail z informacją - Wykorzystałeś już 80% transferu - jeżeli przyjdzie / -szło coś takiego, to na 100% masz wykorzystany limit - skoro transfer spadł.
  • #10 3237685
    Poziom 36  
    __sosen990 napisał:
    Jest podział na 2 grupy - Ci co podpisali przed 1.Lutego i Ci podpisali po 1.Lutego - 2006 roku umowę. W tym czasie mieli jakieś tam swoje reorganizacyjne sprawy - wproadzili limity i zwiększyli upload do połowy downloadu.

Ja nie dość, że podpisałem umowę dnia cośtam grudnia 2005 r., to wprowadzili mi limit danych do 15GB, to jeszcze mam 128 kbit/s na wyjściu, a nie 256 kbit/s jak jest w "nowej" umowie.

Kłótnia, kłótnią - podpisałem umowę z Panem, który już tam nie pracuję (przedstawiciel handlowy) i teoretycznie mogę go podać z cywilnego, bo mnie oszukał. A umowę mam Internet 512 (ta świąteczna z HBO), a nie Internet 512+ (coś w ten deseń) i mogę sobie teraz poczekać, aż mi się skończy albo dopłaić 20,00 zł do rachunku i mieć spokuj. Ale ja dużo nie ściągam jak narazie starcza (raz tylko miałem odcięty transfer).

PS. - przypomniało mi się - załóż konto pocztowe na MM - na ten adres przychodzi E-Mail z informacją - Wykorzystałeś już 80% transferu - jeżeli przyjdzie / -szło coś takiego, to na 100% masz wykorzystany limit - skoro transfer spadł.

Nie nie nie !! juz na elektrodzie jest podobny temat dot cyfry + czy tam innego operatora tvsat

Podaj ich do sadu !! Przedstawiciel podpisal umowe w swoim imieniu czy firmy ? Kto ci swiadczy usluge na postawie TEJ umowy przedtsawiciel czy firma ?

Jak wygrasz srpawe a firma nie zaplaci , wystarczy ja wpisac do rejetru dloznikow i firma ma duuzy problem bankowy poszukaj na elece "zwrot kaucji Wizja TV "
  • #11 3237713
    lukashb
    Poziom 39  
    __sosen990 napisał:
    Witam.

Ad1. Jak mi nie idzie ściąganie i sie taie cuda dzieją to spada transfer do wielkości mierzonych w bajtach często jest też ok. 200b/s. Jak wróci wszystko na swoje miejsce znów mam 32kB/s
    Ad2. U mnie niema chyba nic o limitach, a może sam niewiem? chciałem dodać że dzieje sie tak od miesiąca bo wcześniej nie zauważałem takich zmian ale ostatnio to sie zrobiło męczące
  • #12 3237716
    __sosen990
    Poziom 12  
    OK poczytam, muszę tylko poszukać kwitów od umowy.

Poczytam na spokojnie przy kawce i jak coś będę atakował w poniedziałek już na poważnie.

Wielkie dzięki za zainteresowanie !!!

Pozdrawiam.

Najlepiej to zadzwoń do 801 xxx xxx, oni podadzą Ci numer do Twojej miejscowości. Zadzwonisz, podasz MAC adres modemu i wszytko Ci Pani powie - do kiedy, ile już ściągnełeś, ostatnie logowanie itp.

A może kwestia kabla - u sąsiada wypadł kabel ze złączki F i raz było dobrze, a raz nawet się modem do sieci nie łączył. Naprawdę szczerze wątpie, żeby to była wina Windows'a i jego wirusów.
  • REKLAMA
  • #13 3239990
    lukashb
    Poziom 39  
    Już chyba wszystko jasne sie staje....dziś znów była dziura w necie to sobie pomyślałem że zrobie reset modemu...no i wyłączyłem z zasilacza i podłączyłem, jakież bylo moje zaskoczenie kiedy się niechciał polączyćale sie mu wkońcu udało po drugim resecie i chodzi teraz ok-do czasu.....a sam modem może być uszkodzony?? bo jak dotykam jego obudowe to normalnie moge rzec że jest gorąca...i sie dziwie że jeszcze on działa, przez szczeliny widać procesor i to on sie zapewne tak grzeje.....czemu nie dali małego radiatorka mu? jest dużo miejsca tam.....no nic ;) nie będe poprawiał fabryki :D. Pozdrawiam
    PS. To nie wina kabli-sprawdzałem
  • Pomocny post
    #14 3240330
    maciek_slon
    Poziom 29  
    Ocena: 27
    Jeśli chodzi o modem to mógł się przegrzać - ja miałem podobną sytuację z tym że w Warszawie w sieci ASTER. Ale problem miał podobne objawy - zrywanie połączenia, spadki transferu. Męczyłem się tak rok (bo z lenistwa nawet nie chciało mi się dzwonić do nich). Ale w końcu się wkurzyłem, zadzwoniłęm a oni do mnie że przyjdzie monter i załatwi sprawę. Koleś przyszedł, wymienił modem za free na nowy i skomentował że tak się często zdarza z tym typem modemów i następnym razem żebym dzwonił od razu a nie się męczył :P
  • #16 3432401
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 3564421
    lukashb
    Poziom 39  
    Czas zakończyć temat, bo mnie upominają, a więc wszystko rozwiązane, problem był po stronie multimedii. A wyglądało to tak któregoś dnia padł zasilacz od modemu, więc telefon do biura obsługi by wymienili, to przyszli zrobili ale coś mówią....masz pan słaby internet, coś poustawiamy u nas i będzie ok. i faktycznie, po kilku godzinach necik śmiga super, nic nie opada itp. Czyli jednak dostawca zawiódł.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada internet kablowy od dostawcy Multimedia w pakiecie 256Kb z modemem SB5100E (Motorola) i doświadcza znacznych spadków prędkości transferu, czasami do poziomu kilkuset bajtów na sekundę. Problemy pojawiają się okresowo, mimo nominalnej prędkości około 32-36Kb/s. W dyskusji sugerowano sprawdzenie opóźnień ping oraz transferów z różnych serwerów, a także przeskanowanie systemu pod kątem wirusów i wyłączenie oprogramowania antywirusowego (Kaspersky), które mogłoby blokować ruch. Pojawiły się podejrzenia o limity transferu narzucane przez dostawcę, co potwierdzili inni użytkownicy Multimedia, wskazując na ograniczenia prędkości i limity danych w umowach, często niejasno komunikowane klientom. Autor zauważył, że modem nagrzewa się nadmiernie, co może powodować niestabilność połączenia. Jeden z uczestników opisał podobny przypadek, gdzie wymiana modemu przez serwis rozwiązała problem. Ostatecznie problem został rozwiązany po interwencji dostawcy, który wymienił zasilacz modemu i dokonał konfiguracji sieci, co przywróciło stabilną i pełną prędkość internetu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA