logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6230 po wypraniu w pralce - możliwość i koszt naprawy

staryluk 18 Lis 2006 04:04 1476 7
REKLAMA
  • #1 3235955
    staryluk
    Poziom 10  
    Miesiac temu moja kobieta wyprala mi nokie 6230 w pralce.rozebralem ja pozniej na czesci pierwsze i zaczolem suszyc delikatnie suszarka, ale niestety nic to nie pomoglo.telefon jest nadal "martwy". Jest jeszce mozliwosc by ten telefon zadzialal i jaki bylby koszt takiej naprawy
  • REKLAMA
  • #2 3236141
    danielmc
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    mozesz sprobowac sam ja postawic ale jak nie masz podstawowego sprzetu nawet do flasha to raczej ci sie to nie uda i zostaje servis :)
  • REKLAMA
  • #3 3236573
    syckoketrzyn
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    Czyszczenie ultradźwiekowe ze specjalnym płynem np cleanser druk, po czym dokładne suszenie jeśli nadal nie właczy się przelutować punkty lutownicze i pod kompa. rak komunikacji- nowa kość flash oraz uem oraz inne elementy do wymiany tak ze cały proces bez odpowiedniego sprzętu oraz umiejętności praktycznie nie możliwy. W serwisie powinni to zrobić tak myśle do 100 na pewno.
    Pozdrowienia
  • #4 3236615
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    jak to było miesiąc temu i do tego go wysuszyłeś to to jest szrot już.
  • #5 3236638
    danielmc
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    revolt napisał:
    jak to było miesiąc temu i do tego go wysuszyłeś to to jest szrot już.

w serwisie moze jeszcze ja odratuja ale sam to watpie :idea:
  • REKLAMA
  • #6 3237123
    losiek177
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    A czy sa jakies jeszcze objawy zycia tego telefonu?
    Czy po podpieciu ladowarki jest jakies napiecie na stykach baterii ? ( mozna sprawdzic nawet jezykiem )
    Moze nie jest tak zle jak wyglada...
  • #7 3238134
    staryluk
    Poziom 10  
    Jak podlacze ladowarke, swieca 2 dioby i cos buczy.chyba jak oddam do serwisu to mnie wiecej koszt wyniesie naprawy niz jest wart na rynku ten telefon
  • REKLAMA
  • #8 3238162
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    losiek177 najgłupsze co można zalany telefon ładować. zastanów się a potem pisz.

Podsumowanie tematu

✨ Nokia 6230 została przypadkowo wyprana w pralce i po rozebraniu oraz suszeniu suszarką pozostaje nieaktywna. Możliwość naprawy istnieje, jednak wymaga specjalistycznego sprzętu i umiejętności, takich jak czyszczenie ultradźwiękowe z użyciem specjalistycznych płynów (np. cleanser druk), dokładne suszenie, przelutowanie punktów lutowniczych oraz wymiana uszkodzonych komponentów, w tym kości flash i układu UEM. Samodzielna naprawa bez odpowiednich narzędzi jest mało prawdopodobna do skutecznego przeprowadzenia. Koszt naprawy w serwisie szacowany jest na około 100 zł, jednak ze względu na wiek i wartość rynkową telefonu może być nieopłacalny. Po podłączeniu ładowarki telefon wykazuje minimalne oznaki życia (świecą dwie diody i słychać buczenie), ale ładowanie zalanego urządzenia jest odradzane ze względu na ryzyko dalszych uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA