logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP OEM z USA - Rejestracja i Legalność w Polsce po Wymianie Części

krzysieg 18 Lis 2006 15:47 1958 8
REKLAMA
  • #1 3237156
    krzysieg
    Poziom 25  
    Ocena: 26
    Witam

Mam możliwość sprowadzenia windows z usa .
    Raczej w wersji oem tak zeby było do ok 100$ .
    Czy moge go uzywac i bezproblemu zarejestrowac w polsce ?

Jak to jest dokladnie z tą wersją oem podobno jak płyta głowna sie zepsuje
    i jak sie ją wymieni to system juz staje sie nielegalny ?
    Nawet jesli jest ten sam model tylko wiadomo że inny numer seryjny ,
    w umowie chyba trzeba wpisać ten numer tak sie domyslam .
    Chyba jeszcze można przypisac umowe do dysku twardego ?
    Znowu gdzie indziej słyszalem że nakleja sie naklejke na obudowe i można wszystko zmieniać w kompie oprócz obudowy ?
  • REKLAMA
  • #2 3237170
    hubert7
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Naklejka na obudowie, nie jest wystarczającym dowodem legalności, jest tylko zalecana, po to, aby nie zapomnieć klucza produktu, jest konieczna, jednak można, ją trzymać w szufladzie.
  • #3 3237275
    jesta19
    Poziom 24  
    Ocena: 69
    hubert7 napisał:
    Naklejka na obudowie, nie ma nic wspólnego z umową, jest tylko zalecana, po to, aby nie zapomnieć klucza produktu, nie jest żadnym dowodem na legalność oprogramowania.

A i owszem jest dowodem na legalność programu.
    Dowody legalności oprogramowania: oryginalna płyta,książeczka"czas na start"lub inna dołączona do programu,naklejka,umowa kupna lub faktura.aby program był legalny wystarczą dwa elementy które wymieniłem.System jest przypisany do płyty głównej.istnieje możliwość gwarancyjnej wymiany płyty,oczywiście musi być oświadczenie lub inny dowód że płyta została wymieniona w ramach gwarancji.
    Takie info otrzymałem podczas telefonicznej rozmowy z serwisem Microsoftu
  • REKLAMA
  • #4 3237291
    hubert7
    Poziom 12  
    jesta19 napisał:
    ...
    Masz racje, nawet nie zdążyłem poprawić posta :)
    http://www.microsoft.com/poland/licencje/pytania/default.mspx
    Po aktywacji, nie można za często wymieniać "wnętrzności" komputera, nawet jak zakupisz OEM do dysku, to po pierwszej aktywacji, wyśle wszystkie informacje o twoim sprzęcie do Micro$oftu.
    Teraz XP oem kupuje się samo, bez żadnej częsci. Dopiero po instalacji i aktywacji zostanie przypisane do konkretnego sprzętu.
  • REKLAMA
  • #5 3237343
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Przeciez w .pl kupisz windowsa za 100$.
  • #6 3237581
    krzysieg
    Poziom 25  
    Ocena: 26
    Cytat:

Ja jestem inny wole po angielsku :)

A w przypadku laptopa tez jest przypisane do płyty głownej chyba nie ?
  • REKLAMA
  • #7 3237902
    hubert7
    Poziom 12  
    Z tego co zrozumiałem, to Oem jest przypisany do całego komputera, bez urządzeń dodatkowych(myszka, klawiatura, skaner, urządzenia USB, itp.), co jakiś czas można wymieniać podzespoły komputera, ale nie więcej niż trzy na raz, nie jestem pewien, ale chyba z wyjątkiem płyty głównej. Kiedyś było tak, że można było kupić OEM przypisany do myszki, lub klawiatury :) teraz się, dobrze przed tym zabezpieczyli.
  • #8 3237934
    dwurazowy
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    @krzysieg

Przeczytaj przytoczoną przez kolegę hubert7 stronę. Tam w odpowiedzi na pytanie Jakie są zasady sprzedaży oprogramowania w wersji OEM? dowiesz się do czego może być dostarczony system OEM.
  • #9 3238023
    Dygnitarz
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    krzysieg napisał:
    Cytat:

Ja jestem inny wole po angielsku :)

To kup sobie MCE, masz go w wersji angielskiej i polskiej (do doinstalowaniu pakietu lokalizującego). Dodatkowo otrzymujesz voucher na Windows Vista Home Premium.

No i kosztuje ~100-110 USD.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Windows XP w wersji OEM zakupiony w USA można legalnie używać i rejestrować w Polsce, pod warunkiem posiadania oryginalnych nośników, naklejki z kluczem produktu oraz dowodu zakupu (faktura lub umowa). System OEM jest przypisany do konkretnego komputera, głównie do płyty głównej, a po aktywacji systemu Microsoft monitoruje sprzęt, co ogranicza częste wymiany podzespołów. W przypadku wymiany płyty głównej w ramach gwarancji, konieczne jest posiadanie dokumentu potwierdzającego tę wymianę, aby zachować legalność systemu. Naklejka na obudowie jest zalecana, ale nie stanowi jedynego dowodu legalności. Wymiana innych komponentów jest możliwa, jednak z ograniczeniami – nie powinno się wymieniać zbyt wielu podzespołów jednocześnie, a system OEM jest przypisany do całego komputera, nie do pojedynczych urządzeń peryferyjnych. Wersje OEM Windows XP można kupić w Polsce w podobnej cenie około 100 USD. Alternatywnie dostępna jest wersja Windows XP Media Center Edition (MCE) w angielskiej i polskiej wersji, często z voucherem na Windows Vista Home Premium, w cenie około 100-110 USD.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA