logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak to jest z licencją systemu XP na starych komputerach

Citek 28 Gru 2008 21:35 10150 40
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak kupić używany komputer z Windows XP, żeby system był legalny i jakie dokumenty/nośniki trzeba mieć?

Do potwierdzenia legalności forumowicze wskazywali fakturę zakupu komputera z wyraźnym wpisem Windows XP oraz naklejkę COA na obudowie; sama naklejka bez dokumentu zakupu była uznawana za zbyt słaby dowód [#5917438][#5988828] W przypadku OEM system jest przypisany do jednego komputera, więc używane zestawy bywają sprzedawane bez płyty i nadal mogą być legalne, ale do reinstalacji potrzebujesz właściwego nośnika albo obrazu recovery od producenta [#5917394][#5947493] Jeśli na naklejce jest oznaczenie producenta, np. HP, zwykły instalator XP z MSDN AA albo inna „pożyczona” płyta może odrzucić klucz, więc trzeba użyć dedykowanej wersji HP albo zamówić nośnik u producenta [#6009624][#5998533]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 5915708
    Citek
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    Witam
    Planuje wprowadzić do firmy komputery. Na szczęście nie potrzebuję super ekstra maszyny dlatego planuje kupić używany komputer na Allegro lub z podobnego miejsca, w którym istnieje możliwość wystawienia faktury VAT. Myślę także, aby kupić od razu komputer z legalną wersją systemu Windows XP (obojętnie czy Home, czy Professional). I teraz na suwa się pytanie:
    Co trzeba zrobić, aby przy kupnie używanego komputera z system WinXP, system był legalny? Co będę potrzebował? Z tego co wiem na pewno musi być naklejka licencyjna na obudowie, chyba jakiś dowód zakupu i chyba płytka instalacyjna?
    Jeżeli ktoś może to potwierdzić to proszę o jak najszybszą odpowiedź, ponieważ muszę to załatwić do końca roku.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 5915739
    grzegrzol
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Wydaje mi się że sama naklejka wystarcza, bo to ona potwierdza autentyczność systemu zainstalowanego na danym komputerze(w wersji OEM oczywiście).
  • #3 5915782
    mklos1
    Poziom 25  
    Ocena: 121
    Witam!

Naklejka oczywiście nic nie da, jeżeli nie będziesz mógł się wylegitymować odpowiednim dokumentem. Nawet wersje OEM systemów mają gdzieś dokument z kluczem licencyjnym.

Jeżeli posiadasz już nielegalną kopię systemu, można zakupić np tzw pakiet legalizacyjny. Jeżeli nie - proprostu kupić legalną kopię i się nie zastanawiać.
  • #4 5915921
    Citek
    Poziom 22  
    mklos1 napisał:
    Witam!
    Jeżeli posiadasz już nielegalną kopię systemu, można zakupić np tzw pakiet legalizacyjny. Jeżeli nie - proprostu kupić legalną kopię i się nie zastanawiać.

Właśnie chodzi mi o od razu kupienie używanego komputera z legalny systemem Windows, ponieważ będą to nie małe oszczędności. Przeglądając Allegro znalazłem kilka ofert, na których istnieje możliwość wystawienia faktury VAT oraz dołączana jest obudowa z naklejką licencyjna (C.O.A.). Tylko właśnie się zastanawiam czy nie musi być jakaś jeszcze do tego faktura zakupu systemu.
    Druga sprawa czy do komputerów z fabrycznie preinstalowanym systemem dołączana jest jakaś faktura/dokument dotyczący systemu (oczywiście nie licząc naklejki). Pytam się dlatego, ponieważ kilka lat temu przy kupnie laptopa nie dostałem żadnego kwitka na system, a system mam legalny

Cytat:
    Nawet wersje OEM systemów mają gdzieś dokument z kluczem licencyjnym.

Przecież klucz jest na naklejce
  • #5 5916349
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    [quote="Citek"]
    mklos1 napisał:
    Przeglądając Allegro znalazłem kilka ofert, na których istnieje możliwość wystawienia faktury VAT oraz dołączana jest obudowa z naklejką licencyjna (C.O.A.).

Niech najpierw kolega DOKŁADNIE przyjrzy się tym naklejkon (i płytom instalacyjnym) czy na przykład nie dotyczą komputerów firmy Dell (bądź innej).
  • #6 5916852
    Citek
    Poziom 22  
    O co chodzi z tym Dell-em bo jakoś za bardzo nie rozumiem, czyżby w licencji coś pisało o odsprzedaży komputera z systemem?
  • #7 5917394
    dir3ctor
    Poziom 27  
    Ocena: 50
    Witam,

Sam zamawiam ostatnio sporo komputerow do firmy z systemem Windows XP OEM i zapewniam wszystkich ze w zestawie jest plytka instalacyjna, ksiazeczka i nalepka na komputer, na ktorej jest numerek rejestracyjny. Nie ma zadnego dodatkowego papieru/certyfikatu potwierdzajacego legalnosc systemu bo i po co, skoro to OEM - dana kopia oprogramowania po rejestracji jest przywiazana scisle do tego jednego komputera i rejestracja na innym sprzecie nie powiedzie sie.

Komputery uzywane, ktore posiadaja nalepke z numerem licencyjnym czesto sprzedawane sa bez nosnika i jest to w pelni legalne (wspomniane poleasingowe Delle, czy 90% laptopow). Nielegalne jest jedynie gdybys chcial przeinstalowac windowsa nie posiadajac oryginalnego nosnika (dziwny to wytwor, bo skoro masz legalny numer to nie powinno byc istotnym skad masz instalke, no ale plyty z nosnikiem w koncu tez kosztuja i m$ na tym takze zarabia).

Jesli zastanawiasz sie kolego nad uzywanym komputerem to zajrzyj na morele.net, maja tam poleasingowe Delle z windowsem XP OEM w bardzo przyzwoitych cenach.
  • #8 5917438
    mklos1
    Poziom 25  
    Citek napisał:

Druga sprawa czy do komputerów z fabrycznie preinstalowanym systemem dołączana jest jakaś faktura/dokument dotyczący systemu (oczywiście nie licząc naklejki). Pytam się dlatego, ponieważ kilka lat temu przy kupnie laptopa nie dostałem żadnego kwitka na system, a system mam legalny

Jeżeli kupujesz komputer z preinstalowanym systemem to najczęściej implikuje to zakup licencji na tą kopię. Ale wtedy tak czy inaczej musisz mieć dokumenty w postaci odpowiedniej naklejki lub innych dokumentów poświadczających legalność. Kilka razy spotkałem się z przypadkami (szczególnie w małych sklepach), że system jest preinstalowany, ale nielegalnie. Ktoś kto nie ma wiedzy na ten temat, myśli że kupił legalną wersję, a tak nie jest. Kupywałem trzy komputery stacjonarne w małym sklepiku. Za każdym razem miałem bez mojej wiedzy instalowany windows, w pełni funkcjonalny, a nie płaciłem za niego. Nie miałem żadnych naklejek, żadnych papierów - nic. Co ciekawe nigdy nie był to ten sam sklep - więc to dość powszechna praktyka.

Citek napisał:

Przecież klucz jest na naklejce

Pod warunkiem, że naklejka z kluczem jest. Poza tym naklejka nie koniecznie musi być oryginalna. Numer na naklejce jest w sumie publicznie dostępny, więc każdy może go sobie skopiować. Proponuję zadzwonić na infolinię do Microsoftu i wyjaśnić sprawę legalności u źródła.
  • REKLAMA
  • #9 5917598
    dir3ctor
    Poziom 27  
    mklos1 napisał:

Pod warunkiem, że naklejka z kluczem jest. Poza tym naklejka nie koniecznie musi być oryginalna. Numer na naklejce jest w sumie publicznie dostępny, więc każdy może go sobie skopiować. Proponuję zadzwonić na infolinię do Microsoftu i wyjaśnić sprawę legalności u źródła.

Jesli system zostal aktywowany na tym komputerze wczesniej to spisanie numerka przez osoby trzecie w niczym nie przeszkodzi - i tak nie dadza rady aktywowac systemu na innym sprzecie.
  • #10 5917860
    Pytong
    Poziom 32  
    Ocena: 81
    mklos1 napisał:
    Kupywałem trzy komputery stacjonarne w małym sklepiku. Za każdym razem miałem bez mojej wiedzy instalowany windows, w pełni funkcjonalny, a nie płaciłem za niego. Nie miałem żadnych naklejek, żadnych papierów - nic. Co ciekawe nigdy nie był to ten sam sklep - więc to dość powszechna praktyka.

... postanowienia licencyjne dotyczące oprogramowania firmy Microsoft dopuszczają używanie systemu Windows bez aktywacji przez okres 30 dni

mklos1 napisał:

Aktywacja łączy klucz produktu Windows z informacjami o podzespołach komputera, to powoduje że dany klucz licencyjny można wykorzystać tylko na komputerze z naklejką. Aktywacja sprawdza czy klucz jest autentyczny i czy nie jest używany na większej liczbie komputerów, niż jest to określone w licencji
  • REKLAMA
  • #11 5920814
    Citek
    Poziom 22  
    Ok, dzięki wszystkim za pomoc.
    Podsumowując ten temat stwierdzam, że najważniejsza jest naklejka, bez niej nie ma co dalej myśleć o jakimkolwiek zestawie

Dodano po 12 [minuty]:

Mam jeszcze jedno zapytanie, na wcześniej polecanej stronie znalazłem /morele.net/ znalazłem dosyć ciekawy zestawik firmy Lenovo, ale niestety z angielską wersją systemu operacyjnego, mi w sumie to by nie przeszkadzała, ale dla osób, które będą pracować na tym sprzęcie może być problem. I teraz pytanie, czy mogę w jakiś legalny sposób spolszczyć tego Windowsa albo czy mogę zainstalować jeszcze raz Windowsa, ale z mojej płyty tylko z key-em z naklejki tego komputera
  • #12 5946763
    dir3ctor
    Poziom 27  
    Spolszczyc windowsa na pewno mozesz, sam mam win XP tablet ENG z nakladka stargana z peb.pl. Wydaje mi sie jednak ze dasz rade wklepac serial angielski na instalke polska. Ja tak mialem z komputerem holenderskim - zainstalowalem PL windowsa i wklepalem nr z naklejki, nie poszlo na XP, ani XP SP1. Dopiero z instalka XP SP2 dalo rade, wiec tez roznie moze byc. Poza tym zawsze mozna zmienic numer windowsa po instalacji (instalujesz oryginalnego XP z oryginalnym numerkiem, a potem zmieniasz serial juz pod windowsem - na stronie microsoftu jest procedurka, lub programem rockxp).

Ja bym napisal zapytanie do morele czy da rade zainstalowac polskiego windowsa na tym numerku.
  • #13 5946811
    kubus_puchatek
    Poziom 18  
    Serial z danej wersji językowej pasuje TYLKO do danej wersji językowej!!! Angielski ne wjedzie do polskiej wersji XP.
    Pełne spolszczenie angielskiej wersji polega na zakupie drugiego XP w polskiej wersji językowej. Windows zakupiony w niemczech może być używany tylko w niemczech. a zakupiony w polsce TYLKO w Polsce - wyjątek główna siedziba firmy znajduje się w miejscu zakupu wtedy niezależnie od miejsca pracy można używać produkty M$. Zgodnie z polskim prawem o ochronie praw autorskich i prawach pokrewnych w punkcie 62 czy 67 jest napisane że jeśli licencjonodawca nie określił tego w licencji inaczej to licencja wygasa po 5 latach. efekt? mamy legalne oprogramowanie. wpada policja i nic nie znajduje i co? mogą zgodnie z tym dowalić gdyż w licencji Microsoft nie określił tego. na pytania do przedstawicieli Microsoftu o ten punkt nie ustosunkowali się nigdy. Mówią że pozwalają używać bezterminowo. Niestety to co oni mówią nie powoduje nieważności aktu prawnego który jest ważniejszy niż gawoirzenie kogoś z M$. kolejna sprawa: "Sprzedaż Windowsa". Kupujesz windowsa z kompem. sprzedajesz zaraz kompa a następny nabywca musi kupić NOWEGO windowsa. Jedyny kraj gdzie wolno używać odsprzedanego to Niemcy. (Na podstawie orzeczenia sądu) gdyż wcześniej Microsoft również tam twierdził że nie wolno odsprzedawać. W polsce jak na razie nie było takiej sprawy w temacie niemożności odsprzedaży więc czekamy kto pierwszy będzie się turlał po sądach przez 2-3 lata.
  • #14 5946874
    wronski_gedeon
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Witam
    Jesli chcesz dokladnie wiedziec to zadzon do Microsoftu na bezplaty numer, bedziesz przynajmniej spokojny. 0801308801.
    Wedlug mnie wystarczy tylko naklejka na komputerze (chodzi o xp) bo i tak musisz przesc aktywacje systemu.
    Pozdrawiam
  • #15 5947018
    Jan Nojszewski
    Poziom 18  
    Ocena: 102
    Witam. Wczoraj spolszczyłem Windowsa legalną aplikacją "Vistalizator" dostępną na stronach Microsoftu oraz froggie.sk
  • #16 5947164
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Jan Nojszewski napisał:
    Wczoraj spolszczyłem Windowsa legalną aplikacją "Vistalizator" dostępną na stronach Microsoftu

1. Czy kolega spolszczył w ten sposób Windows XP którego dotyczy temat?
    2. Proszę podać link do strony Microsoft zawierającej Vistalizator.
  • #17 5947296
    Mikorol
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam,

1. Jeżeli nie posiadasz płyty XP (Home/PRO) musisz ją kupić.
    2. Automatycznie będziesz miał do tego naklejke z kluczem.
    3. Dokument zakupu jest bardzo ważny, w sprawie uszkodzenia płyty lub wymiany klucza.

Tak było w moim przypadku.
  • #18 5947377
    Citek
    Poziom 22  
    Ale te wszystkie przepisy są zakręcone...
    Wracając do tematu zdecydowałem się na HP z Allegro z zainstalowanym legalnie Win XP Professional PL. Oczywiście wraz z komputerem otrzymam fakturę zakupu oraz naklejkę.
    Czytając te posty nasunęła mi się jeszcze jedna kwestia. Ja w tych komputerach przeprowadzić reinstalację systemu. Czy do tego mogę użyć płyty systemu pochodzącego z MSDN AA, lub legalnego Win pożyczonego od kolegi, czy kopii ściągniętej z internetu. Wiadome jest, że przy instalacji będę wpisywał serial z nalepki.
  • #19 5947493
    wronski_gedeon
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Witam. Jesli na naklejce z certyfikatem jest dopisaka "HP" to system moze byc preinstalowany i potrzebna jest wdedy oryginalna plyta z hp lub taki obraz znajduje sie na ukrytej partycji dysku. Jesli nie masz ani jednego ani drugiego to zostaje ci zamowienie plyty od producenta (sredni koszt to ok 70 zl)
    Pozdrawiam
  • #20 5947608
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2658
    Kiedyś mi ktoś tłumaczył, że do legalności trzeba się wykazać przynajmniej dwoma z trzech elemetów:

1. nośnik z windows,
    2. certyfikat z kluczem,
    3. faktura zakupu windows.

Microsoft rzeczywiście zmienia te przepisy co chwila. Najlepszy przykład to niedawne "uwolnienie" licencji OEM, teraz każdy może kupić Windows OEM (taniej), pod warunkiem UWAGA ! że sam sobie będzie udzielał pomocy technicznej w zakresie jego instalcji i obsługi :-)))
  • #21 5983743
    Citek
    Poziom 22  
    Kur@&! zakupiłem komputer, niby wszystko miało być ładnie i pięknie a tu taki zonk, że komputer jest bez zainstalowanego systemu.
    Czyżbym teraz musiał zakupić legalną wersję systemu albo zamówić płytkę od HP?
    A jeżeli na necie gdzieś bym znalazł obraz płyty HP czy byłbym wtedy w pełni legalny

Na zakończenie i jako ostrzeżenie mojego posta podaję linka do aukcji gdzie kupiłem komputer:
    http://allegro.pl/show_item.php?item=519227586

PS. Wiadomo po czasie link staje się nieaktywny dlatego podaj nick sprzedawcy: krzysztof33333
  • #22 5985323
    mklos1
    Poziom 25  
    Skoro masz fakturyę na zakup systemu i na komputerze jest naklejka licencyjna, to chyba nośnik nie gra roli - aczkolwiek to są tylko moje przypuszczenia.

Kilka lat temu pracowałem przez dwa miesiące w pewnej dużej korporacji, której nazwy nie wymienię, aby nie było reklamy. Byłem w dziale Help Desk. Tam jak przychodził nowy komp do zainstalowania, to nie było czegoś takiego jak papiery do tego kompa. Windows instalowało się jako obraz partycji i tyle. Nawet nie bawiłem się w jakieś podmienianie numerów seryjnych. Jak się kompa demobilizowało, to szedł generalnie totalny format dysku łącznie z usunięciem partycji, czasami wrzucało się system, ale najczęściej nie.

W tej sytuacji może być podobnie. Kolo może poprostu nie mieć "papierów" od tego kompa, bo ich nie dostał jak kupował złom.

Wystaw mu negatywa.
  • #23 5985427
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    mklos1 napisał:
    Skoro masz fakturyę na zakup systemu

Jeżeli na fakturze jest napisane że komputer jest sprzedawany wraz z Windows konkretnej wersji
  • #24 5985555
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Cytat:
    Komputery posiadają stickery licencyjny Windows XP Professional (na fakturze jest infrormacja o zakupie komputera z systemem).

Jeśli tak jak kolega pisze, jest inaczej, to proszę to zgłosić Allegro. Dodatkowo na Policje.
  • #25 5988828
    Citek
    Poziom 22  
    Już nie wiem co mam robić.
    Na pewno komentarz neutralny albo negatywny wystawię.
    A jeżeli chodzi o fakturę to jest wypisane coś takiego.
    HP PIV 2800 / 512 / 40 / DVD / Windows XP Prof.
    Mi się wydaje jednoznacznie, że powinienem dostać komputer z systemem a tu takie buty

Dodano po 29 [sekundy]:

Wysłałem powiadomienie do Allegro ciekawe co odpowiedzą
  • REKLAMA
  • #26 5989500
    mklos1
    Poziom 25  
    Citek napisał:

Wysłałem powiadomienie do Allegro ciekawe co odpowiedzą

A próbowałeś kontaktować się ze sprzedawcą?
  • #27 5994136
    Citek
    Poziom 22  
    Dostałem odpowiedź z Allegro:
    Cytat:
    > Nie wiem czy wybrałem dobrą kategorię, ale chciałem zgłosić, że sprzedający opisem
    > aukcji wprowadza ludzi w błąd.
    >
    > Chodzi o to, że zakupiłem u tego użytkownika komputer i byłem wręcz przekonany
    > po przeczytaniu opisu i tytułu aukcji, że otrzymam go wraz z zainstalowanym systemem.
    > Niestety otrzymałem go bez zainstalowanego Windowsa XP.
    >
    > Druga sprawa to faktura z której także można wywnioskować, że komputer powinien
    > być z system, niestety tak nie było

Dziękuję za sygnał.

Bardzo mi przykro, że miała miejsce tak nieprzyjemna sytuacja. Pański Kontrahent otrzymał od nas oficjalną prośbę o jak najszybsze wyjaśnienie problemu. Jednocześnie warto podjąć kolejną próbę wyjaśnienia sprawy poprzez bezpośredni kontakt z Pańskim Kontrahentem.

Równocześnie chciałbym zaznaczyć, że zakończona aukcja w świetle prawa jest umową cywilną pomiędzy Sprzedającym a Zwycięzcą aukcji. W przypadku naruszenia przez którąś ze stron warunków owej umowy osoba poszkodowana ma prawo zgłoszenia sprawy do organów odpowiednich do rozpatrywania takich skarg (sądy powszechne lub wcześniej policja).

Mam nadzieję, że sprawa zostanie wkrótce pomyślnie zakończona. Polecam lekturę Centrum Bezpieczeństwa:

http://www.allegro.pl/country_pages/1/0/sc/

Z poważaniem,

Już nie wiem co mam zrobić.
    Coś czuję, że odeślę kompa do gościa, chyba że ściągnę Windowsa HP OEM Disc i może wtedy coś mi się uda
  • #28 5994887
    mklos1
    Poziom 25  
    Otrzymałeś standardową odpowiedź od Allegro.

Jeżeli kolo prowadzi zarejestrowana działalność gospodarczą (czyli de facto jest sklepem) możesz w ciągu N dni odesłać produkt. Nie wiem tylko ile to dokładnie dni i czy dotyczy to rzeczy używanych.

Ja bym odesłał komputer i wystawił negatywa.
  • #29 5998533
    Citek
    Poziom 22  
    Ściągnąłem tą wersje Windowsa HP OEM, o której wspomniałem. Zainstalowała się bez problemu. Niestety na potkałem problemy podczas aktywacji, podczas wpisywania keya z nalepki i jego akceptacji dostaję informację, aby zadzwonić do Microsoftu i aktywować Windowsa poprzez konsultanta.
    Zastanawiam się teraz, czy w ogóle jest warto dzwonić, czy MS zaktywuje mi takiego Windowsa, czy jest to w pełni legalne?

Dodano po 35 [minuty]:

Ok, udało mi się aktywować tego Windowsa po rozmowie z konsultantem (w sumie z konsultantką).
    Coś mi tam wspominała, że aby system był w pełni legalny potrzebuję oczywiście naklejki i płytki z systemem, czyli żebym zgłosił się do HP po nośnik
  • #30 5999533
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Czyli mniemam sprawa rozwiązana. Niemniej jednak nie popuściłbym kontrahentowi z allegro.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy legalności systemu Windows XP na używanych komputerach kupowanych do firmy, zwłaszcza z Allegro, z fakturą VAT. Kluczowym elementem potwierdzającym legalność jest naklejka licencyjna (COA) na obudowie, która zawiera klucz produktu przypisany do konkretnego komputera (wersje OEM). Dokument zakupu systemu jest istotny, ale w przypadku OEM często nie jest dołączany osobny certyfikat poza naklejką. System jest ściśle powiązany z danym sprzętem i aktywacja klucza na innym komputerze jest niemożliwa. Wiele używanych komputerów, zwłaszcza poleasingowych (np. Dell), sprzedawanych jest bez nośnika instalacyjnego, co jest legalne, jeśli posiadają oryginalną naklejkę. W przypadku reinstalacji systemu na komputerze z naklejką OEM konieczne jest użycie oryginalnej płyty producenta (np. HP) lub obrazu systemu dedykowanego dla danego producenta, gdyż standardowa płyta Windows XP może nie zaakceptować klucza OEM. Spolszczenie angielskiej wersji Windows XP jest możliwe, ale wymaga odpowiednich narzędzi i może wymagać instalacji wersji SP2 lub wyższej. W przypadku problemów z aktywacją możliwa jest aktywacja telefoniczna przez konsultanta Microsoftu. Kupujący powinni zwracać uwagę na zgodność opisu aukcji z rzeczywistym stanem, gdyż brak systemu mimo deklaracji na fakturze i naklejki jest podstawą do reklamacji i zwrotu. Microsoft nie dostarcza osobnych dokumentów potwierdzających legalność poza naklejką i nośnikiem OEM, a licencja OEM jest przypisana do konkretnego sprzętu i nie jest przenoszalna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA