logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony kv-c1d25 - TV wyłącza się, obraz zwęża się do kolorowych linii

karlos85 18 Lis 2006 16:08 912 5
REKLAMA
  • #1 3237221
    karlos85
    Poziom 16  
    Ocena: 97
    Mam problem z TV Sony model kv-c1d25.
    Nie wiem czemu ale czasem się wyłącza, obraz zaczyna się zwężać do kilku kolorowych linii i po 2 no 3 sekundach wyłącza tv. Nie ma możliwości włączenia go. Muszę wyłączać gł wyłącznikiem. Czasem działa kilka dni bez zarzutów a czasem nie. Nie chce wogóle odpalić. Gdy poruszam płytą wraca do normy.
    Luty wszystkie poprawiłem.
    Moze mi ktoś podpowiedzieć co może być przyczyna takiej sytuacji. Troszkę grzebię w elektronice ale nie jestem Harrisem od TV.
    Pozdrawiam i dzięki za pomoc z góry.
    Mój email 12krzysiek12(_at_)interia.pl
  • REKLAMA
  • #2 3237235
    dagbar
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Sprawdź kondensatory i cewki. Sprawdź też czy procek zanadto nie grzeje się.
  • REKLAMA
  • #3 3237238
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Luty poprawiles ale niestety nie wszystkie,sprawdz jeszcze raz,pod lupa!.Tymczasem.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 3238165
    daw2
    Poziom 18  
    Ocena: 98
    Jeżeli do sterowania tranzystora wysokiego jest trafko to dobrze je polutój, bardzo czesto spotykam sie z ta usterkach w sony o podobnych dolegliwosciach. Pozdro
  • #6 3239146
    noe1
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    stanislaw piechucki napisał:
    Luty poprawiles ale niestety nie wszystkie,sprawdz jeszcze raz,pod lupa!.Tymczasem.

Luty oczywiście, może jeszcze elektrolity w pionie. Przez lupę jednak trudno dojrzeć. Lepiej przysiąść się z "lutówą" najlepiej dobrze zaostrzoną grzałkową i poprawiać. W sony [chociaż nie tylko], żałowali cyny przy montażu i po jakimś czasie cyna odparowuje, lub jak kto woli utlenia się, i powstają tzw. "zimne luty".
    Pozdrawiam!
REKLAMA