logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV25X5 problemy z geometrią i samoistne wyłączanie się

xylion 01 Maj 2007 14:35 1398 5
REKLAMA
  • #1 3838390
    xylion
    Poziom 10  
    Witam!
    Mam problem z Sony KV 25X5. Telewizor generalnie działa OK, ale po rozgrzaniu (15-30 minut pracy) zaczyna mu się lekko zawężać obraz, a prawa boczna krawędź (ale tylko prawa) wchodzi w zniekształcenia typu "poduszka". Czasem obraz powraca do normalnego kształtu i znowu się zniekształca, a czasem obraz i fonia znikają - telewizor się wyłącza i kilkukrotnie mruga dioda. Po kilku minutach można go znowu normalnie włączyć i po 15-30 minutach...
    Czy to jest wina przetwornicy, odchylania, czy może procesora sterującego?
    ....sprawdzałem FE-1 i mam takie błędy:
    02 ... 3 razy (próg obwodu zabezpiecz. Any-time)
    05 ... 1 raz (procesor wizyjny nie potw. transmisji)
    Jak to zinterpretować? Gdzie szukać?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3838714
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    Trochę cyny, lutownica, czyli "zimne luty", to na początek, przelutuj okolice odch. H, korekcji, pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3839610
    rafalrms
    Poziom 18  
    Ocena: 45
    cześć
    zgadzam sie co do przelutowania(na zaś zalecam przelutowanie TIS),zalecam też wymianę elektrolitów w zasilaczu,które zwłaszcza po stronie wtórnej mają tendencje do wylewania się
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3841086
    xylion
    Poziom 10  
    Dzięki za porady. Zacząłem od przelutowania. Poleciałem po całym H i zasilaczu. Póki co jest dobrze. Czekam i obserwuję.

Mam jeszcze jedno pytanie. Ten sprzęt miał tak od zawsze, ale czy to normalne, że przy starcie, telewizor wydaje krótkie buczenie (buczenie o dźwięku, który można by porównac do np. mocno przeciążonego transformatora). Im krótsza przerwa w pracy, tym słabsze jest to "warknięcie"...
    Dla ciekawości, znam jeszcze jeden taki sam model z tą przypadłością - pracuje OK, ale też tak burczy. Może taki ich urok? Będę wdzięczny za opinię znawcy tematu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3841496
    kolec64
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Tak ma byc,to jest rozmagnesowywanie kinolka
  • #6 3846354
    xylion
    Poziom 10  
    Dziękuję za pomoc.
    Usterki minęły, więc to musiały być luty (nic więcej nie robiłem) i muszę przyznać, że po dobrym oświetleniu druku, niektóre kiepskie luty (powiedziałbym "niedoluty" - za mało cyny) było widać gołym okiem.
    Temat zamknięty.
    Pozdrawiam
REKLAMA