logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprinter 313 odłączony tachograf częściowo niedziała licznik

GLABG1 19 Lis 2006 12:16 11145 13
REKLAMA
  • #1 3239869
    GLABG1
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Cześć mam Sprintera 2003 rok wyciągnąłem tachograf 1324...i na desce mam same kreseczki i nie chodzi prędkość czy ktoś wie jak przerobić Kombiinstrument pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3353468
    tonni24
    Poziom 16  
    Ocena: 48
    Nie da się tego zrobić , obróbka sygnału prędkości jest przez tachograf i wysyłana dalej po magistrali CAN do deski,
  • #3 3466030
    dareekk
    Poziom 11  
    Obecnie sa dostepne tzw.symulatory tachografu ktore komunikuja sie przez can.Serwisy tacho powinny byc w nie wyposazone.Wpinasz zamiast TCO ustawiasz K i wszystko jest ok.Stosujac takie rozwiazanie zawsze bez problemu i w prosty sposob mozna w razie potrzeby zamontowac spowrotem tachograf.
  • #4 6827886
    onepiotr
    Poziom 25  
    Ocena: 218
    Gdyby ktoś to jeszcze czytał:
    w liczniku trzeba przestawić zapis - czy jest TCO czy nie,
    jeśli nie masz czujnika 2-przewodowego można użyć tego 4-ro podpinając go odpowiednio do zasilania i przewód sygnałowy do licznika.
  • REKLAMA
  • #5 6882532
    labik
    Poziom 18  
    Ocena: 79
    onepiotr napisał:
    Gdyby ktoś to jeszcze czytał:
    w liczniku trzeba przestawić zapis - czy jest TCO czy nie,
    jeśli nie masz czujnika 2-przewodowego można użyć tego 4-ro podpinając go odpowiednio do zasilania i przewód sygnałowy do licznika.

Czy kolega podpowie w których komórkach zapisane jest to czy jest TCO czy go nie ma. Mam wsad na którym mój licznik działa i pokazuje kilometry ale jest od innego zegara choć nr takie same to świeci się kontrolka od ESP i ABS. Na orgyginale mam same kreseczki :) Porównywałem oba wsady ale jest ok 90 różnych komórek. Z braku czasu nie dochodziłem w których jest zapis o obecności TCO a więc jak bys podał to będe wdzięczny
  • REKLAMA
  • #6 7720093
    jackasper
    Poziom 1  
    mam sprintera 313 CDI z 2004 tacho kinzle i dzis chcialem wyciagna tacho zrobily sie kreski i w pewnym momencie kolega widzac co sie dzieje wsadzil pazory i zwarl mi jakim kawaliem kabla 2 przewody can i efekt taki byl ze kolega mowi sory HU.. wie co jest a ja musialem odciagnac sprintera do wykwalifikowanego mechanika a odciagnac dlatego ze jak przekreca sie kluczyk swieci sie ERROR START i lipa elektronik powiedizla ze koszt naprawy wyniesie 1000 zł :(( uwazam ze z takimi rzecami powinno sie jechac albo do serwisu MB albo do kogos wykwqalifikowanego

PS.zwarcie tych 2 kabelkow spowodowalo to ze skasoawal sie pragram w sterowniku :(((
  • #7 7720278
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2256
    jackasper co wynika z twojego postu poza tym, że się wyżaliłeś.
  • REKLAMA
  • #8 7865216
    onepiotr
    Poziom 25  
    ERROR w zależności od regionu kosztuje od 600 do 1500 zł. Po zwarciu najczęściej wystarczy przywrócić zasilanie(bezpiecznik), lub poprawną komunikację (wyłączyć zapłon na 10s ) i ponownie włączyć. Czy aby pod fotelem nie wyleciało czerwone 10A? Bo może być 30gr zamiast 1000zł.
  • #9 7865389
    trans-serwis
    Poziom 39  
    onepiotr daj jakieś namiary do siebie to będę ci podsyłał przypadki ERROR START skoro to tak tanio u ciebie wychodzi.
  • #10 7865711
    onepiotr
    Poziom 25  
    Hm. Nie podałem swojej ceny. Robię w kabelkach na terenie całego kraju, tyle że te większe mesie. Znam warsztat to tu to tam i czasem korzystam z ich pomocy.
    W Częstochowie można najtaniej doprogramować klucze do Actrosa (poza serwisem):)
  • #11 7866986
    Andiv
    Poziom 32  
    Ocena: 451
    Co ma bezpiecznik do start error ?
  • #12 7867143
    onepiotr
    Poziom 25  
    To jakiś wieczorny żart ? :))
  • #13 11331543
    Borysorwat80
    Poziom 1  
    czy wie ktoś co zrobić w wypadku przekładki angola który był bez tacha a teraz mam deske od sprintera , ktory miał tacho. na desce pali sie TCO nie bije kilometrów a przebieg jest 0 . wymienić licznik czy cuś?
  • #14 11332130
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Borysorwat80 napisał:
    wymienić licznik czy cuś?
    Wymienić "cuś"

Podsumowanie tematu

✨ W Sprinterze 313 CDI z 2003-2004 roku po odłączeniu tachografu (np. model 1324) na desce rozdzielczej pojawiają się kreski zamiast wskazań prędkości, a licznik przestaje działać prawidłowo. Sygnał prędkości jest przetwarzany przez tachograf i przesyłany magistralą CAN do kombiinstrumentu, co uniemożliwia jego poprawne funkcjonowanie po odłączeniu tachografu. Rozwiązaniem są symulatory tachografu komunikujące się przez CAN, które można wpiąć zamiast oryginalnego urządzenia, co pozwala na zachowanie funkcjonalności licznika i łatwy powrót do oryginalnego stanu. W liczniku należy także zmienić ustawienia dotyczące obecności tachografu (TCO) w pamięci, co wymaga modyfikacji odpowiednich komórek pamięci (wsadów). Brak czujnika prędkości 2-przewodowego można zastąpić czujnikiem 4-przewodowym z odpowiednim podłączeniem. Próby zwarcia przewodów CAN mogą spowodować błędy systemowe (np. ERROR START) i konieczność kosztownej naprawy elektroniki, dlatego zaleca się korzystanie z usług wykwalifikowanych serwisów lub autoryzowanych warsztatów. W przypadku przekładki deski z wersji bez tachografu na wersję z tachografem pojawia się kontrolka TCO i licznik nie działa, co wymaga wymiany lub odpowiedniej modyfikacji licznika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA