Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
TespolTespol
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

sprintre313cdi licznik nie działa brak wskazań

05 Oct 2011 21:46 3550 15
  • Level 9  
    Witam.Mam problem z licznikiem w sprinterze 313cdi 99r nie pokazuje prędkości myślałem że to może wina impulsatora przy skrzyni więc go wymieniłem na taki sam używany i nic to samo robiłem pomiary na przewodach przy kostce gdzie dochodzą do tachografu brązowy -masa ,czarny -zasilanie 3V ,niebieski wyjście impulsów 0,2V na postoju ,biały-wyjście impulsów odwrócone (powrotne)narasta od 0 do3V i maleje do zera i tak na okrągło czy takie powinny być wskazania ? tachografu nigdy nie używałem używam go tylko do zmiany godziny na liczniku jakieś sugestie !
  • TespolTespol
  • Level 21  
    A powiedz, jaki tam jest tachograf?
    Wykresówki są wciągane w licznik, czy podobny jest kształtem do radia samochodowego?
  • Mercedes specialist
    Od drugiej serii Sprintera były już tachografy modułowe - fabrycznie był to typ 1324.
    Przyznam że miałem kiedyś identyczny chyba przypadek włąśnie w Sprinterze II. Krótka diagnoza wykazała, że tacho jest sprawne, sygnał prędkości z niego wychodzi i po CAN-ie dociera do licznika (można go podejrzeć w wartościach aktualnych licznika). Niestety - gościu nie miał czasu i usterka pozostała tajemnicą...
    P.S.: Zasilanie czujnika ma być na poziomie 6,5 do 9v na pinie 1 (wg danych Kienzle)
  • Level 9  
    Witam .Tachograf Kienzle coś jak radio z cd w tej chwili nie ma w środku tarcz może w tym problem !!! to napięcie trochę małe jak sugeruje Gerri czyli czujnik(impulsator) może być dobry tylko tacho uszkodzone
  • TespolTespol
  • Level 21  
    Zróbmy tak,
    Przekręć zapłon i wciśnij przycisk M na panelu tachografu dwa razy. Tachograf powinien pokazać Ci aktualne błędy pamięci. Przyciskiem + przejdź dalej i sprawdź cała pamięć dostępnych błędów, jeśli uda się odczytać, napisz co pokazał tacho, wtedy będziemy radzić :D
    Pozdrawiam
  • Mercedes specialist
    Wsadz tarcze ( do 180 km/h) i od razu zobaczysz czy rysuje prędkość.
  • Level 21  
    Jeśli dobrze zrozumiałem, to jemu nie pokazuje prędkości na desce, brak wykresówek nie będzie miał wpływu na wskazy licznika (i bez nich licznik powinien się wychylać)
  • Mercedes specialist
    Oczywiście że nie będzie miał wpływu - dowiemy się jednak, czy impulsator jest dobry i czy sygnał prędkości dociera do tacho.
  • Level 21  
    Jeżeli zamienił impulsatory, powinien też "dopasować" nadajnik z tachografem. W przeciwnym razie na wykresówkach będzie rysować grubą czarną linię (rysiki będą wychylać się do ok 30km i spadać do 0).
  • Level 9  
    Witam. Zrobiłem dzisiaj odczyt błędów jak radził appollo229 i pokazało mi tylko A 420 i nic poza tym + tarcze jutro kupię i założę i zobaczymy co będzie pokazywał piszecie coś o dopasowaniu impulsatora z tachografem (z czym to się je !!)Może łatwiej będzie przerobić tak aby ominąć tacho nie jest mi do niczego potrzebne chodzi tylko o prędkościomierz gdzieś czytałem że wystarczy zmienić impulsator na dwu przewodowy podpiąć się pod przewody od licznika i jest ok
  • Level 21  
    Jesteś pewien, że pokazał się błąd 420?
    Przy zmianie nadajnika powinien być to A423....
    Sprawdź jeszcze raz i przyciskiem + przejdź do kolejnych błędów.
    Napisz nam jak odczytasz...
  • Mercedes specialist
    jczarek wrote:
    gdzieś czytałem że wystarczy zmienić impulsator na dwu przewodowy podpiąć się pod przewody od licznika i jest ok

    Nie wystarczy - trzeba zmienić w liczniku opcję z pracy z tachografem na pracę bez tachografu.
  • Level 9  
    Błędy jakie odczytałem to A 420 po naciśnięciu + wyskoczyło jeszcze nie jestem pewien pierwszych dwóch cyfr 09 00 90 a następne to 51 czyli albo to było (0951 ,0051 ,9051 ) i to wszystko co pokazuje słabo widać na tym wyświetlaczu ale pocieszające jest to że licznik na moment ożył i przez chwile pokazywał prędkość i nabijał kilometry a teraz dalej nic nie pokazuje tarcze do tachografu założę jutro dziś w żadnej stacji nie mieli .Jutro się odezwę jak założę tarcze do tacho
  • Level 21  
    jczarek wrote:
    Błędy jakie odczytałem to A 420 po naciśnięciu + wyskoczyło jeszcze nie jestem pewien pierwszych dwóch cyfr 09 00 90 a następne to 51 czyli albo to było (0951 ,0051 ,9051 ) i to wszystko co pokazuje


    420 nie ma takiego błędu
    9051 - brak wykresówki kierowcy 1
    9052 - brak wykresówki kierowcy 2

    Jeśli włożysz wykresówki, to na pewno będzie rysował czarną grubą linię, piszę tu o sytuacji, gdy tachograf będzie w stanie odpoczynku (czyli nie będzie dokonywana żadna jazda).
    Najlepszych informacji udzieliłby serwis, który zajmuje się tachografami. Wtedy i łatwiej udało by się ustalić usterkę i ewentualnie usunąć przyczynę usterki :D
    Jeśli będziesz w naszej okolicy, zapraszam. Coś poradzimy....
  • Level 9  
    Witam.Dziś po wyciągnięciu wykresówki okazało się że jest na tej dolnej tarczy gruba czarna linia a na górnej cieńsza do tego doszedł nowy objaw wskazówka licznika co trzy sekundy podnosi się do 70-80km i opada i tak non stop nie zależnie czy jadę czy stoję w tym czasie nabijane też są kilometry dodam jeszcze że cały czas kontrolka tacho która jest w liczniku świeci na czerwono od kiedy mam to auto (kilka lat). Zgłupiałem zupełnie dzięki apollo 229 za zaproszenie do warsztatu ale jestem w pomorskim .Jak tylko znajdę chwilę udam się do warsztatu gdzie serwisują tachografy może coś poradzą .Jak będę coś wiedział dam znać
  • Level 21  
    Jeśli jesteś z okolic Kościana lub Komornik, podjedź do firmy MATT, na pewno coś poradzą :D
    A tak swoją drogą, wskazówka powinna się uspokoić po sparowaniu nadajnika z tachografem, ale to tylko może zrobić serwis tacho.
    Jak uda się rozwiązać problem, daj znać
    Pozdrawiam