logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3410 po zalaniu – brak reakcji klawiszy, opóźnione uruchamianie po czyszczeniu

teamxtreme 19 Lis 2006 22:04 1445 5
REKLAMA
  • #1 3242102
    teamxtreme
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam.

Więc tak: telefon po zalaniu, wyczyszczony w spirytusie;

nie działają klawisze- tylko włącznik;

telefon się włącza ale ma jakby "spóźniony zapłon" tzn. zanim wyświetli się napis "Zainstaluj SIM" oraz wskaźnik poziomu baterii minie kilka dobrych sekund.

telefon był flashowany ale nic nie pomogło.
  • REKLAMA
  • #2 3242664
    krzyniek25
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam

Piszeż, że wyczyściłeś,ale nie działa klawiatura.
    Dalej piszeż, że działa jak żółw...
    jedna odpowiedź.. niestety musi mniec gdzieś zwarcie na stykach klawiatury, jesli nie... to złom... chyba, że procesory wymieniasz.
    Jeśli wszystko jest OKi na płycie(bez zwarć) i nie działa klawiatura to uszkodzony jest procesor i ratuje tylko jego wymiana

Pozdro
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3243016
    NOOKIA
    Poziom 28  
    Ocena: 37
    wyczyść dokładnie kość flasha i ramu tu może być problem a co do klawisz sprawdz najpierw te rezystorki
    Załączniki:
    • Nokia 3410 po zalaniu – brak reakcji klawiszy, opóźnione uruchamianie po czyszczeniu 367.jpg (19.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 3243077
    teamxtreme
    Poziom 10  
    NOOKIA napisał:
    wyczyść dokładnie kość flasha i ramu tu może być problem a co do klawisz sprawdz najpierw te rezystorki

Sprawdziłem te rezystorki i wyglądają na sprawne tzn obydwa mają przejście.

Wygrzałem dokładnie flasha i ram i telefon chodzi już normalnie, także zostaje tylko kwestia klawiszy.

OK klawisze także już działają, problem został mi taki że telefon po wpisaniu pinu wywala "SIM nieważna". Zdejmowałem simlocka kablem i kodem i niestety nie pomaga.
  • REKLAMA
  • #5 3243135
    abyssx
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    kolego wymien kwarc. jesli wlaczysz zegarek i bedzie spowolniony to zabieraj sie za wymiane kwarcu !!!

pozdrawiam,

Dodano po 1 [minuty]:

zmien w calosci soft, czyli mcu + ppm + eeprom, potem przelicz sumy kontrolne i powinno pojsc...

pozdr.
  • #6 3243221
    teamxtreme
    Poziom 10  
    OK wgrałem full flasha, eeprom i śmiga wszystko.

Wielkie dzięki za pomoc.
REKLAMA