logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BIOS GF4 ti4200. Czy jest nowszy? Czy ktoś wymieniał? Zmieniły się parametry?

staker 20 Lis 2006 19:08 1633 6
REKLAMA
  • #1 3244758
    staker
    Poziom 15  
    czy jest może nowszy bios do GeForce4 Ti 4200 with AGP8X 64 MB ja posiadam 4.28.20.21 ... jeżeli ktoś znalazł nowy to czym go zmieniał i czy zmieniły się parametry karty ?? :D
  • REKLAMA
  • #2 3299954
    hmmwv
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    po co ma wychodzic nowy bio jak nic nie da lol
  • REKLAMA
  • #3 3300184
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    hmmwv napisał:
    po co ma wychodzic nowy bio jak nic nie da lol

A skąd wie kolega że nie da? Bzdurna odpowiedź...

Odnośnie akceleratora to czy nie jest to jakiś Gainward? Swoją drogą niestety chyba nie ma świeższych biosów dla tej karty.
  • #4 3303343
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    /|\Atari - bo tak to jest, ze biosy nic nie daja. Chyba, ze jakis jest wybitnie skopany, ale to sie prawie nie zdarza.
  • REKLAMA
  • #5 3312122
    hmmwv
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    atari moja odp nie jest bzdurna bo miale ta karte graf i wiem co sie z nia dzieje jak sie da inny bios czyli doslownie nic w karcie nawet potokow sie nie da odblokowac ma 2 zablokowane ktore jak sie nawet jakims cudem odblokuje to karta sie wiesza
  • REKLAMA
  • #6 3312410
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Kolego hmmwv, delikatnie mówiąć znowu Cię fantazja ponosi - jakie to zablokowane potoki są w GF4 TI4200? Cała rodzina GF4 TI ma 4 potoki z 2 jednostkami teksturującymi na potok i poszczególne modele różnią się tylko taktowaniem pamięci oraz GPU.

Nowy BIOS raczej nie wniesie tu nic szczególnego - może np. zmienić taktowanie/timingi pamieci lub taktowanie GPU, może też poprawiać jakiś rozpoznany i uciążliwy kłopot. Jeśli kolega staker nie ma problemów z tą kartą to nowy BIOS jest zbędny - kartę podkręcać można np. Riva Tuner, ewentualnie można zmienić na stałe taktowanie w BIOSie NVidii programem RVBEdit (tylko należy posługiwać się nim z rozwagą, bo karta nie wstanie po flashowaniu rozbabranego BIOSu lub po mocnym przetaktowaniu).
  • #7 3367603
    fabians
    Poziom 14  
    Ocena: 65
    ja miałem kartę Geinwad gf4 4200 ti 64mb bios znalazłem na chińskiej stronie i uaktualniłem go z dyskietki niestety geinward nie napisał nowego biosu i tlko da się go uaktualnic o kilka miesięcy w porównaniu do pierwotnej wesji. niestety nic mi to nie pomogło po dłuższym czasie ekran staje się kolorowy i potrzebne jest wyłączenie komputera czytałem w internecie że one miały fabryczne błędy jeśli chodzi o pamięci karty. sprzedałem ją ze 30 zł i myślę że i tak cena była dobra

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy dostępności nowszego BIOS-u do karty graficznej GeForce4 Ti 4200 AGP8X 64 MB, wersja posiadana to 4.28.20.21. Uczestnicy wskazują, że nowsze BIOS-y dla tego modelu praktycznie nie istnieją, a ich ewentualne aktualizacje nie przynoszą znaczących zmian w parametrach karty. BIOS może jedynie zmieniać taktowanie GPU lub pamięci oraz poprawiać drobne błędy, ale nie odblokowuje dodatkowych potoków renderujących, gdyż architektura GF4 Ti 4200 ma stałą liczbę potoków i jednostek teksturujących. Jeden z użytkowników podaje przykład aktualizacji BIOS-u karty Gainward GF4 Ti 4200 64 MB znalezionego na chińskiej stronie, która była jedynie drobną poprawką daty, nie rozwiązującą problemów sprzętowych, takich jak błędy pamięci powodujące kolorowe artefakty i konieczność restartu. Zalecane jest raczej używanie programów do podkręcania (np. Riva Tuner) lub edycji BIOS-u (RVBEdit) z ostrożnością, gdyż nieprawidłowe flashowanie może uszkodzić kartę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA