logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic TX-21S3TP - piszcząca przetwornica po wymianie STR, napięcie 140V

Zurt Rawa 25 Lip 2003 10:28 1751 9
REKLAMA
  • #1 299396
    Zurt Rawa
    Poziom 11  
    Panasonic TX-21S3TP-uszkodzona dioda R2K, po wymianie poleciała-przetwornica daje ok.140V. Po sprawdzeniu wszystkich elementów dookoła wymieniono STR i zaczęła się szopka-przetwornica piszczy.Odłączamy stronę wtórną-nadal piszczy. Wkładamy stary STR przetwornica nie piszczy lecz napięcie 140V. Podstawiane 3 szt.STR.
  • REKLAMA
  • #2 299563
    kaldach
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Czy masz 100% pewność co do pochodzenia tych nowych STR`ów. Jeżeli kupiłeś je w jednym miejscu to całkiem mozliwe, że są to tzw. "malowanki". Często takie numery się zdarzają, układy nie działają wcale lub działają np. przez piętnaście minut...
  • #3 299569
    oorobert
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    PRAWDOPODOBNIE MASZ ZŁE STR JA NIEMIAŁEM ALE SŁYSZAŁEM TESZ O MALOWANKACH
  • REKLAMA
  • #4 299577
    Zurt Rawa
    Poziom 11  
    Każdy STR z innego źródła - też pomyślałem o tym.
  • #5 299621
    Aldek50
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Radzę sprawszić mimo wszystko elektrolity przy STR.Powodzenia
  • #6 299686
    Zurt Rawa
    Poziom 11  
    Elektrolity wszystkie wymienione
  • REKLAMA
  • #7 300659
    Aldek50
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Ok, czy odłączpna strona wtórna to wszystkie gałęzie? Miałem kiedyś taki numer, że uszkodzony był scalak od pionu i też przetwornica nie ruszała,zaś główną przyczyną było wyładowanie wsteczne kineskopu/ Philips był do wymiany/.Odłączyłbym stronę wtórną oraz R2K i obserwowałbym napięcie na żarówce 60 wat. Mogę dać pewny STR ,ale mieszkam w Rzeszowie, życzę sukcesu!
  • #8 300669
    Zurt Rawa
    Poziom 11  
    Na starym STR, po odpięciu R2K, TV chodzi OK, z tym, że napięcie jest za duże- ok.140V. Wyklucza to i kinola i pion.
  • REKLAMA
  • #9 301873
    Andrzej Smolinski
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    100% wina STR-a przerabialem ten temat. STR musi byc z kropka i wymien 100u/4oov i bedzie spokoj.
  • #10 303141
    Zurt Rawa
    Poziom 11  
    Dzięki Andrzej, zamówiłem STR z kropką, jak pomoże dam znać.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Panasonic TX-21S3TP po uszkodzeniu diody R2K i jej wymianie pojawił się problem z przetwornicą, która generuje napięcie około 140V i zaczęła piszczeć po wymianie układu STR. Próby z trzema różnymi STR nie rozwiązały problemu, a odłączenie strony wtórnej nie wyeliminowało piszczenia. Stary układ STR nie powoduje piszczenia, lecz napięcie pozostaje zbyt wysokie. Wskazano możliwość użycia podróbek ("malowanek") STR, co jest częstą przyczyną awarii. Zalecano sprawdzenie elektrolitów (które zostały wymienione) oraz odłączenie wszystkich gałęzi strony wtórnej i R2K, by obserwować napięcie na żarówce 60W. Sugerowano również, że uszkodzenie może nie dotyczyć kineskopu ani układu pionu. Ostatecznie potwierdzono, że problem leży w układzie STR, który powinien mieć oznaczenie z kropką, a także zalecano wymianę kondensatora elektrolitycznego 100µF/400V, co powinno ustabilizować pracę przetwornicy i wyeliminować piszczenie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA