logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vitopend 100 - zawiesza się co kilka godzin, czerwona kontrolka, co sprawdzić?

martenss 22 Lis 2006 00:08 3255 2
REKLAMA
  • #1 3249676
    martenss
    Poziom 1  
    Mam problem z nowym piecem vitopend 100.

Piec podlaczony kilka dni temu, od poczatku daje dziwny objaw - co kilka godzin zawiesza sie - pojawia sie czerwona stala kontrolka i koniec. Po resecie dziala znowu kilka godzin ok i sytuacja powtarza sie. Serwisant nie ma pomyslu. Jakie moga być ewentualne przyczyny prosze o pomoc jak diagnozowac, co wykluczyc.
  • REKLAMA
  • #2 3249916
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 729
    Jeżeli kocioł jest nowy to w czym problem?
    Serwisant musi go uruchomić, niech wymienia wszystko co potrzeba w końcu jest na gwarancji.
    Nic sam nie dotykaj.
    No chyba, że instalacja jest skopana i problem leży po jej stronie, może np. kocioł się przegrzewa z powodu zbyt małego obiegu wody?
    A może coś po stronie instalacji elektrycznej?
    Też miałem takie przypadki (iskrzenie w puszkach lub pojawiające się napięcie na przewodzie ochronnym).
  • #3 3250573
    nom
    Poziom 23  
    Ocena: 84
    DonRomano napisał:
    J
    Też miałem takie przypadki (iskrzenie w puszkach lub pojawiające się napięcie na przewodzie ochronnym).

Kiedys tez byl taki przypadek, ze pani miala kocioł blisko kuchenki gazowe o zapłonie iskrowym i ilekroc cos podgrzewała na gazie to kocioł wariował i się zawieszał. Jak serwisant przychodził to wszytsko było OK, bo nic nie gotowała na gazie. :-)
    Przez przypadek serwisant wykrył, że zapalarka kuchenki indukuje napięcia, które wpływają na elektronikę kotła.
REKLAMA