logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przejściówka PCI do montażu poziomego karty w niskiej obudowie - gdzie kupić?

ginro 22 Lis 2006 17:06 2934 13
REKLAMA
  • #1 3251587
    ginro
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Chce upchnąć komputer do niskiej obudowy po tunerze radiowym, wszystko było by cacy gdyby nie pionowe karty PCI, które się nie mieszczą. Wpadłem na pomysł aby zamontować kartę w poziomie, równolegle do płyty głównej, tak jak jest zrobione w starych PC dell-a. W tym momencie pojawia się pytanie, czy istnieje taka przejściówka PCI -> PCI która zmieniła by kont mocowania karty?
    Gdzie można coś takiego kupić?
  • REKLAMA
  • #2 3251601
    Kapitan_hak
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    poszukaj na allegro
  • #3 3252022
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 3252710
    ginro
    Poziom 16  
    Od allegro zacząłem poszukiwania i niestety nic takiego tam nie ma. Znacie może jakiś sklep gdzie są dostępne takie cuda do PC, albo może któryś z użytkowników forum posiada na stanie?

michna3, pisałeś że widziałeś takie, wiesz może jak to się nazywa, albo jak mogło by się nazywać. Na frazę "kątownik PCI" google podpowiada jedynie linkiem sponsorowanym, który nijak ma się do tematu. Było by łatwiej szukać znając nazwę 'tego'
  • REKLAMA
  • #5 3252917
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 3253169
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 3253252
    maciek_slon
    Poziom 29  
    Ocena: 27
    Tak, ale przy okazji jest to kątownik ;-)
  • #10 3253274
    miszka8
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    michna3 napisał:
    @miszka8 to nie jest kątownik tylko rozdzielacz pozwalający podłączyć 2 kartu rozszerzeń do jednego portu PCI

Jest to jednocześnie rozdzielnik i kątownik :)
  • #11 3254789
    tom1eczek
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    ja chce zrobic komputer P166 w obudowie po starym wideo. karty rozszerzen to grafika 2MB dzwiek, siec. zdecydowałem sie wypruc dno obudowy i zrobic je nizej, z blachy, do tego usunac sledzie z kart rozszerzen. cena takiej przejsciowki przekroczy koszt komputera.

do tego w tym wideo mam na panelu przednim okienko IR w ktorym zamontuje irde (TFDU) i klwisze do sterowania winampem. pierwsze juz prawie gotowe, jesli chodzi o sterowanie to jak nadac na złączu klawiatury litery ZXCVB?? jakas literatura nt.?? w sumie to kolega mial zaprogramowac uC a ja robie plytki itp
  • #12 3255072
    maciek_slon
    Poziom 29  
    Ocena: 27
    W jednym z ostatnich numerów Elektroniki Praktycznej widziałem schemat miniklawiatury na PS/2, właśnie takiej mającej tylko kilka klawiszy. Niestety teraz nie przypomnę sobie który to był nr (na pewno wrześniowy albo nowszy).

Dodano po 6 [minuty]:

popatrz też tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic212862.html
  • #13 3257412
    ginro
    Poziom 16  
    tom1eczek napisał:
    jesli chodzi o sterowanie to jak nadac na złączu klawiatury litery ZXCVB?? jakas literatura nt.?? w sumie to kolega mial zaprogramowac uC a ja robie plytki itp

moim zdaniem łatwiej będzie wykorzystać do tego celu port LPT lub analogowy gameport a uC zostawić w spokoju
  • #14 3257737
    tom1eczek
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    hmm kłopot w tym, ze komputer bez keyb nie wystartuje, a po podłączeniu tej klawiaturki wykryje ja jako zwykłego keyb. czasem ten komp ma słuzyc jako odtwarzacz mp3, ustawie tylko autostart winampa i nawet bez monita sie obejdzie. A złącze keyb taz musi byc bo czasem bede go uzywal jako zwyklego kompa, przelacznik klawiatur tylko musze zrobic.

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy poszukiwania przejściówki PCI umożliwiającej montaż karty rozszerzeń w pozycji poziomej, równolegle do płyty głównej, co jest potrzebne do instalacji komputera w niskiej obudowie po tunerze radiowym. Istnieją takie adaptery, często określane jako kątowniki PCI lub rozdzielacze PCI, które zmieniają kąt mocowania karty. Znaleziono oferty takich przejściówek w sklepach internetowych, m.in. Komputronik oraz Interprojekt, choć ceny bywają wysokie. Dyskusja zawierała także uwagi, że niektóre kątowniki pełnią jednocześnie funkcję rozdzielaczy PCI. Dodatkowo poruszono temat integracji klawiatury do sterowania komputerem w obudowie, z sugestiami wykorzystania portu LPT lub gameportu zamiast standardowego złącza klawiatury PS/2. Wspomniano o schematach miniklawiatur i konieczności zapewnienia wykrywania klawiatury przez komputer dla poprawnego startu systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA