logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Reset komputera po zmianie grafiki na Radeon 9200 - co może być przyczyną?

deboo 22 Lis 2006 20:34 1293 14
REKLAMA
  • #1 3252473
    deboo
    Poziom 18  
    po pierwsze nie wiedziałem w jakiej kategorii umieścić ten post software czy hardware bo nie wiem w czym jest przyczyna.....
    Procesor Celeron 2giga
    płyta VIA P4PB
    dysk 40giga(chyba WD lecz nie jestem pewien)
    ram 256mb ramu(noname)
    zasilacz noname 350W

A więc tak na starej grafice Geforce Mx 4 wszystko działało lecz nie wszysckie napędy cd czytał napęd zobaczyłem że ma spuchnięte kondensatory więc zamówił i kupił taką samą płytę główną.... przy okazji zmienił grafikę na Radeon 9200 128/128 i okazało się ze po zmianie grafiki i instalacji sterowników.... chcę zmienić rozdzielczość z podstawowej na większą i wtedy komputer sie zawsze resetuje lub gry kolega odpala gre(na starej grafice nie było tego problemu)kolega również myśląc ze to zasilacz zmienił z 300W na 350W i problem w tym iż grafika ten Radeon 9200 to moja grafiką która mu sprzedałem u mnie chodziłą ona idealnie przez 3 lata i w takim samym idealnym stanie ją mu sprzedałem i teraz wychodzi na to że sprzedałem mu uszkodzoną grafikę ale u mnie na komputerze normalnie chodzi nie resetuje się komputer....... w czym tkwi przyczyna jeżeli nie w mobo i zasilaczu ??

P.S dysk był nie formatowany czy to wina systemu ??
  • REKLAMA
  • #2 3252574
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Drive Cleaner'em odinstaluj sterowniki i pozostałości po Nvidii,przeinstaluj DirectX i zainstaluj sterowniki do Radeona.
  • REKLAMA
  • #3 3252674
    deboo
    Poziom 18  
    ok spróbuję. a czy istnieje jeszcze jakaś inna możliwość ??
  • #4 3252898
    tronic1
    Spec od komputerów
    W najgorszym przypadku ponowna instalacja systemu.
  • #5 3253347
    unmarked
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Znajdź w BIOS opcje AGP Adapter (lub podobnie) i sprawdź czy nie jest ustawione na PCI jeśli tak zmień na AGP.
  • REKLAMA
  • #6 3253471
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    unmarked napisał:
    Znajdź w BIOS opcje AGP Adapter (lub podobnie) i sprawdź czy nie jest ustawione na PCI jeśli tak zmień na AGP.
    A jeśli będzie na PCI to co?
  • REKLAMA
  • #7 3253506
    unmarked
    Poziom 12  
    Mała wzmianka:
    Ta opcja służy do ustawienia który port pracuje jako domyślny AGP czy PCI niepoprawne ustawienie może spowodować niestabilność systemu.
    Nie jestem pewny co do podanej pierwszej nazwy ale również ta opcja spotykana jest pod nazwą "Primary Graphics Adapter".
  • #8 3253527
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    unmarked napisał:
    [...]niepoprawne ustawienie może spowodować niestabilność systemu.[...]
    A może kolega podać przykład, gdzie niepoprawne ustawienie tej opcji powoduje niestabilność systemu?

Ponieważ źle kolega zintepretował moje pytanie:
    Proszę podać przykład konkretnego przypadku i konkretnej konfiguracji (nie licząc płyt ze zintegrowanymi kartami graficznymi), gdzie ustawienie tej opcji na PCI powodowało jakiekolwiek problemy.
  • #9 3253534
    unmarked
    Poziom 12  
    Sterownik niepoprawnie interpretuje port pod który jest podłączona karta grafiki i podczas operacji może to sprawić zrestartowanie systemu.

Dodano po 2 [minuty]:

Figi napisał:
    unmarked napisał:
    [...]niepoprawne ustawienie może spowodować niestabilność systemu.[...]
    A może kolega podać przykład, gdzie niepoprawne ustawienie tej opcji powoduje niestabilność systemu?

Jak już pisałem w BIOS-e bodajże w zakładce PNP/PCI CONFIGURATION ale to zależy od płyty głównej.
  • #10 3253558
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Kolego unmarked, Figi nie pytał, gdzie ta opcja się znajduje tylko prosił o przykłady niestabilności przy złym ustawieniu tej opcji. Dołączam się do pytania kolegi Figi.
  • #11 3254607
    unmarked
    Poziom 12  
    Figi napisał:
    Proszę podać przykład konkretnego przypadku i konkretnej konfiguracji (nie licząc płyt ze zintegrowanymi kartami graficznymi), gdzie ustawienie tej opcji na PCI powodowało jakiekolwiek problemy.

Niestety dokładnej konfiguracji nie mogę podać ponieważ dosyć dawno spotkałem się z tym przypadkiem i po prostu nie pamiętam. Pamiętam, że płyta była firmy MSI a karta graficzna ATI Radeon pod AGP 4x. Komputer nieustanie się restartował lub zawieszał podczas instalacji sterowników od karty graficznej, oraz uruchamiania aplikacji 3D. Dopiero po przestawieniu owej opcji z PCI na AGP komputer zaczął normalnie funkcjonować.
  • #12 3255206
    tronic1
    Spec od komputerów
    Kolego unmarked,nie brnij dalej bo się zamotasz do końca.Oczywiście nie masz racji.Ta opcja w biosie służy do wyboru karty z której system będzie się uruchamiał w przypadku gdy w komputerze jest więcej jak jedna karta graficzna.
  • #13 3255346
    unmarked
    Poziom 12  
    tronic1 nie chciałbym się kłócić ale według mnie ma to wpływ na pracę komputera. Z tego co pamiętam na forum PCLab było coś na ten temat. Choć nieomylny nie jestem możliwe, że coś pomyliłem. Jeśli tak to z góry przepraszam za zamieszanie.
  • #14 3255974
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    unmarked Nie pamiętam, pamiętam... według mnie.. Oczywiście racji nie masz, jak wcześniej było napisane ta opcja służy wyłącznie do określenia slave/master kart graficznych jeśli będzie więcej niż jedna umieszczona w komputerze. Opieramy się na konkretnych dowodach i przypadkach a nie na poszlakach.
  • #15 3561938
    pepe94
    Poziom 14  
    może z g-forca 4 do tej karty albo ati radeon 9550
    AGP

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy resetowania się komputera po wymianie karty graficznej z Geforce MX 4 na Radeon 9200 128/128 oraz instalacji sterowników. Po zmianie grafiki i próbie zwiększenia rozdzielczości system się restartuje, a także występują problemy podczas uruchamiania gier. Sprzęt to procesor Celeron 2 GHz, płyta główna VIA P4PB, dysk 40 GB (prawdopodobnie WD), 256 MB RAM oraz zasilacz 350W noname. Wskazano, że problem może wynikać z pozostałości sterowników Nvidii, dlatego zalecane jest użycie narzędzia Drive Cleaner do ich usunięcia, reinstalacja DirectX oraz ponowna instalacja sterowników do Radeona. Dodatkowo sugerowano sprawdzenie w BIOS-ie ustawienia opcji AGP Adapter (lub Primary Graphics Adapter), aby była ustawiona na AGP zamiast PCI, co w niektórych konfiguracjach może powodować niestabilność systemu i resetowanie komputera. Dyskusja wskazuje, że niepoprawne ustawienie tej opcji może skutkować problemami z działaniem sterowników i stabilnością systemu, choć zdania na ten temat są podzielone. W ostateczności może być konieczna ponowna instalacja systemu operacyjnego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA