logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Db-tronic DB-ROMP-5500-R - radio wyłącza się przy głośności powyżej 36

dj_janek 23 Lis 2006 10:55 1233 7
REKLAMA
  • #1 3254183
    dj_janek
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    witam dostałem radyjko i nie było przy nim kostki więc kupiłem nową podłączyłem i nic. więc go rozebrałem. okazało sie że kostka nie pasowała do tego radia. napięcie 12 poszło na wyjście tda. przepiołem kostke i ruszyło tylko że wyłącza sie jeżeli weźmie się głośniej niż 36 skala do 47. gra jak chce raz cicho raz głośno raz jeden głośnik raz drugi. możecie powiedzieć co mogło polecieć??
  • REKLAMA
  • #2 3256699
    Fałek
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Na początek sprawdz napiecia na wyjsciu głosnikowym,byc moze koncówka uszkodzona.
  • REKLAMA
  • #3 3260520
    dj_janek
    Poziom 14  
    pomierzyć napięcia ale jak? przyciszony na maxa? nie lubuje się kościach więc nie wiem jak je mierzyć.
  • #4 3279617
    dj_janek
    Poziom 14  
    dobra pomierzyłem napięcia na wyjściu na głośniki.
    1. 0,2V
    2. 9V
    3. 5V
    4. -2,2V
    mierzyłem na stałym napięciu.. więc chyba po końcówce. czy mogło spalić się coś więcej. radio się włącza i działa tylko dźwięk wychodzi jak chce
    radio po podłączeniu zasilania i włączeniu bez głośników pobiera 4A. Jeszcze sprawdze bez końcówki

Dodano po 39 [minuty]:

Bez końcówki się nie włącza. tak myślałem że tak będzie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3280834
    Fałek
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Wygląda na to ze koncówka "poleciała",byc moze nie tylko ona.Dziwi mnie fakt ,ze radio sie nie włącza po wylutowaniu koncówki,powinno sie załączyć .Mam nadzieje ze wylutowałes ten układ co trzeba.Jeśli miałbym podsumować wszystkie objawy o których piszesz,to przy tej jakosci radyjka wszystko jest mozliwe,włącznie ze spaleniem samochodu.Pozdrawiam Rafał.
  • #6 3281310
    dj_janek
    Poziom 14  
    Dobrą część wylutowałem. co do radyjka to już go uruchomiłem bez końcówki, okazało się że przez końcówkę szła masa na obudowę i resztę radia. po podłączeniu drugiej masy włączyło się. Jutro sprawdzę końcówkę na krótko( w powietrzu na kablach) i oczywiście przedwzmacniacz. Radio bez końcówki pobiera 0,25A.
    pozdro
  • REKLAMA
  • #7 3282199
    dj_janek
    Poziom 14  
    przedwzmacniacz działa bez zarzutów popołudiu sprawdzę końcówkę.
  • #8 3284684
    dj_janek
    Poziom 14  
    Końcówka spalona na 100%. Działał jeden wzmacniacz z 4 więc załatwiłem ja do końca. :). Radyjko w tej chwili podłączone na krótko do wzmacniacza na TDA7294 niby 2x100W czyli 2x60W. Działa idealnie wkrótce wymieńie kość w radiu. dziękować.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik otrzymał radio Db-tronic DB-ROMP-5500-R bez oryginalnej kostki, zakupił nową, która okazała się niepasująca. Podłączenie kostki spowodowało podanie napięcia 12V na wyjście układu TDA, co uszkodziło końcówkę mocy. Radio działało niestabilnie, wyłączało się przy głośności powyżej 36 (skala do 47), a dźwięk był nieregularny i pojawiał się tylko z jednego głośnika. Pomiar napięć na wyjściu głośnikowym wykazał nieprawidłowości (0,2V, 9V, 5V, -2,2V). Radio pobierało 4A prądu przy podłączeniu bez głośników, a po wylutowaniu końcówki mocy nie włączało się, co wskazywało na uszkodzenie układu. Po poprawnym odłączeniu masy radio uruchomiło się bez końcówki, pobierając 0,25A. Przedwzmacniacz działał poprawnie. Końcówka mocy była całkowicie uszkodzona – działał tylko jeden z czterech wzmacniaczy. Tymczasowo radio podłączono do wzmacniacza na układzie TDA7294 (2x100W nominalnie), co pozwoliło na poprawne działanie. Planowana jest wymiana uszkodzonej kości końcówki mocy w radiu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA