logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dostępu do dysku CAVIAR 2,1 GB po burzy - jak odzyskać dane?

lucas08 24 Lip 2002 16:23 4280 14
REKLAMA
  • #1 28918
    lucas08
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Sprawa wygląda tak:
    Dysk CAVIAR 2,1 GB (padł razem z polowa kompa po burzy :-( )
    Dziwne bo drugi dysk byl ok
    Dysk nie byl widziany przez komputer(ale mechanicznie dzialal) ale zalatwilem sobie drugi taki sam i podmienilem elektronike
    Dysk jest rozpoznawany rusza ale brak do niego dostepu.
    Ma ktos jakis pomysl lub doswiadczenia w tym temacie?

Pozdrawiam Lucas
  • REKLAMA
  • #2 28923
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 194
    lucas08 napisał:
    Sprawa wygląda tak:
    Dysk CAVIAR 2,1 GB (padł razem z polowa kompa po burzy :-( )
    Dziwne bo drugi dysk byl ok
    Dysk nie byl widziany przez komputer(ale mechanicznie dzialal) ale zalatwilem sobie drugi taki sam i podmienilem elektronike
    Dysk jest rozpoznawany rusza ale brak do niego dostepu.
    Ma ktos jakis pomysl lub doswiadczenia w tym temacie?
    Pozdrawiam Lucas

Ale model dysku identycznie się zgadza ?
    Ja kiedyś próbowałem podmienić elektronike z dysku Seagate 2.1GB ST32122A do drugiego takiego samego (tak mi się zdawało) i nie poszło.
    To nie jest taka porsta sprawa. Jak chcesz to Ci podam na maila namiary na firme z Wrocławia która odzyskuje dane z HDD.
  • REKLAMA
  • #3 28942
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    Jeżeli faktycznie podmieniłeś elektronikę od identycznego modelu to dysk powinien ruszyć pod warunkiem, że uszkodzenie leży po stronie elektroniki.

Opisz dokładnie co rozumiesz pod pojęciem "dysk jest rozpoznawany rusza ale brak do niego dostepu".

Jeśli ten brak dostępu spowodowany jest jakimś uszkodzeniem np. FAT-a itp. (dysk zachowuje się jakby nie było na nim partycji lub nie jest sformatowany) to jest możliwość odzyskania z niego danych. Moge do tego podesłać Ci program. Sam tym programem odzyskiwałem dane np. po ataku wirusa CIH lub podobnych jak Twój przypadkach. Warunkiem odzyskania jak największej ilości danych jest oczywiści nie nadpisanie tego dysku.

Pozdrawiam
    LEM
  • #4 28959
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    A jeżeli odpalił się wzmacniacz operacyjny zapis - odczyt wewnątrz puszki, to nici p€ki nieotworzysz dysku i niepodmienisz :roll:
  • #5 29009
    Jaca
    Poziom 32  
    Ocena: 216
    Cze !
    Jeśli któryś z kolegów potrzebuje pomocy przy odzysku danych z dysków twardych (uszkodzenia logiczne, elektroniczne, mechaniczne), mogę pomóc.
  • REKLAMA
  • #6 29208
    lucas08
    Poziom 13  
    Odpowiadam po kolei:
    Model dysku uszkodzonego i tego z ktorego mam elektronike jest dokladnie ten sam (jeden jest z 15 marca (uszkodzony) a drugi z 4 kwietnia oba z 1997roku) oba sa wyprodukowane w Malezji Dokładnie takie same modele.

Jeśli mozesz Krzysi0 podaj mi namiary pogadam z nimi co i jak

Dysk jest rozpoznawany przy stracie kompa prawidlowo(wczesniej nie bylo nic) i w biosie pokazuje wszystkie parametry ok Pod dosem go nie ma w Progr. FDISK jest taki naped ale: UNBLE tO ACCESS DRIVE ...
    A gdz dam info. o partzcjach : to Brak zdefiniowanych partycji
    Z dyskiem nic nie robilem bo wiem czym to grozi

Wiec prosze cie LEM o ten program.
    moje namiary to lucas08(_at_)poczta.fm

Do dwaserwis
    o jakim wzmacniaczu piszesz?
    mozesz cos wiecej na ten temat napisac?

Do Jaca: problem juz znasz ale nie bardzo wiem co masz na mysli piszac ze mozesz mi pomoc, napisz cos konkretnie lub na priv

Jakie sa szanse podmienienia glowic i elektroniki w tym HDD i nie uszkodzenie go? Robil to ktos?)

Pozdrawiam i dzieki za zainteresowanie
  • REKLAMA
  • #7 29241
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Zgodnie z Twoją prośbą programik poszedł na priv.

Jeśli chodzi o otwarcie tego dysku i przeprowadzenie na nim operacji to wydaje mi się (może się myle - jeśli tak to poprawcie mnie) że potrzebna byłaby komora próżniowa :?

Pozdrawiam
  • #8 29261
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    prawie żaden dysk niejest chermetyczny, zawsze ma gdzieś dziury wentylacyjne zasłonięte kawałkiem szmaty(flizeliny)Często padają przez to dyski jak ktoś przenosi dysk z zimna w ciepło, zasysa parę wodną
    Potrzeba tylko komory bezpyłowej
  • #9 29396
    Jaca
    Poziom 32  
    Witam wszystkich !
    Wszystkie dyski, z których udało mi się odzyskać dane, otwierałem w firmie, bez żadnych komór próżniowych czy bezpyłowych. By wymienić ramię z głowicami wystarczy pewna ręka. Jeśli na talerzu istnieje rysa wykonana przez opadającą głowicę to odradzam wymiany ramienia ponieważ po uruchomieniu dysku rysa uszkodzi nowy komplet głowic (sprawdzone praktycznie). Jeśli ktoś ma jakieś pytania, chętnie pomogę.
  • #10 29618
    lucas08
    Poziom 13  
    Programem nie dało rady :-(
    Pozostaje mi rozebrać dysk i spróbować wymienić ramię z głowicami oraz elektronikę wewnątrz HDD

Jesli ktoś ma doświadczenie w tym temacie chętnie skorzystam z jego rad.
    Liczę najbardziej na Ciebie Jaca :-)

Pozdrawiam Lucas
  • #11 29641
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 194
    lucas08 napisał:
    Programem nie dało rady :-(
    Pozostaje mi rozebrać dysk i spróbować wymienić ramię z głowicami oraz elektronikę wewnątrz HDD
    Jesli ktoś ma doświadczenie w tym temacie chętnie skorzystam z jego rad.
    Liczę najbardziej na Ciebie Jaca :-)
    Pozdrawiam Lucas

Jeżeli masz tam jakieś ważne dane to lepiej daj dysk komuś kto się na tym zna i uratuje zawartość, no chyba że chcesz spróbować swoich sił w ratowaniu HDD.
  • #12 29649
    Jaca
    Poziom 32  
    Dla zainteresowanych odzyskiem danych z uszkodzonych HDD podaję numer GG 1102047.
  • #13 30092
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 30095
    scss
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Wysylam na priv programik do diagnostyki dysków.Co prawda jest to soft do dysków Maxtora, ale mi z powodzeniem udało się dzięki niemu dopalić i Caviary i Segate.
    PS. A w Caviarach takie zachowanie to norma.
    Mam chyba z pięć 2,1 GB służą mi jako "przyciski do papieru"...
    Trzy uratowało formatowanie niskiego poziomu.
    pozdrawiam.
  • #15 30116
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ale ze mnie :ass: . Nie wiem co mi ostatnio siadło na dekiel. Dopiero po przeczytaniu postu od kolegi scss przypomniałem sobie, że posiadam jeszcze w swoich zbiorach programik serwisowy do dysków WD. Aż wstyd się przyznać, że wcześniej na to nie wpadłem :oops: .

Programik wysyłam Ci lucas08 na priv.

Pozdrawiam
    LEM

Podsumowanie tematu

✨ Dysk twardy CAVIAR 2,1 GB uległ uszkodzeniu po burzy, co spowodowało brak dostępu do danych mimo mechanicznej sprawności i rozpoznania dysku przez BIOS. Próba podmiany elektroniki na identyczny model nie przywróciła pełnej funkcjonalności – dysk jest wykrywany, ale system operacyjny nie widzi partycji ani nie umożliwia dostępu do danych. Dyskusja obejmuje kwestie kompatybilności elektroniki i głowic, ryzyko uszkodzeń mechanicznych przy wymianie ramienia z głowicami oraz metody odzysku danych, w tym użycie specjalistycznego oprogramowania do naprawy uszkodzeń logicznych (np. uszkodzony FAT). Zwrócono uwagę, że otwarcie dysku wymaga warunków bezpyłowych, choć niekoniecznie komory próżniowej. Wskazano również na możliwość skorzystania z usług profesjonalnych firm zajmujących się odzyskiem danych. Próby samodzielnego odzysku zakończyły się niepowodzeniem, a rozbieranie dysku pozostawiono jako ostateczność. W dyskusji pojawiły się propozycje przesłania programów serwisowych i diagnostycznych, które mogą pomóc w odzyskaniu danych z uszkodzonych dysków WD CAVIAR oraz innych marek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA