logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Clarion DRB4375R. Radio nie włącza się. Uszkodzona dioda na stabilizatorze.

zbyszek.camrogroup 23 Lis 2006 12:18 2359 6
REKLAMA
  • #1 3254440
    zbyszek.camrogroup
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    Mam problem z tym radyjkiem. Nie załacza się wogóle. Znalazłem uszkodzoną diodę na stabilizatorze D208 5V6. Wymieniłem na sprawną ale bez skutku. Wzorowałem się na schemacie DRB6275. Co może być przyczyną?
  • REKLAMA
  • #2 3254869
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 334
    Zanim zdobędziesz schemat, to posprawdzaj napięcia i wszystkie co większe tranzystorki czy mają napięcia spodziewane po zdrowym rozsądku; Clarion nigdy nie był dla mnie złośliwy, a raczej chętny na naprawę. No i zimne luty!
  • REKLAMA
  • #3 3255939
    zbyszek.camrogroup
    Poziom 17  
    Napięcia są jakby ok. niektóre. Codzi o to że napięcie zasilające układ UPD78058 jest w porządku. Pracuje oscylator tego układu. Pojawie się napięcie załaczające KEY INT z panela po wciśnięciu przycisku PAWER. Lecz nie pojawia się napięcie na końcówce 36 tego układu ON/OF załaczające 5V na panel. Czy może być walnięty UPD78058?
  • #4 3257613
    maryann
    Poziom 37  
    Zmierz tą nogę omomierzem; spróbuj ją podnieść- czasem pod obciążeniem nie ma siły podać napięcia, ale 'w powietrzu'(10Mohm woltomierza) zmienia je. Czasem można dorobić wzmacniacz tego napięcia.
  • REKLAMA
  • #5 3268383
    zbyszek.camrogroup
    Poziom 17  
    maryann napisał:
    Zmierz tą nogę omomierzem; spróbuj ją podnieść- czasem pod obciążeniem nie ma siły podać napięcia, ale 'w powietrzu'(10Mohm woltomierza) zmienia je. Czasem można dorobić wzmacniacz tego napięcia.

Pod omomierzem wykazuje przerwę po wcześniejszym odłączeniu tej nogi. muszę jeszcze dodać że na tą nogę było przyłożone napięcie większe niż 5V (w granicach 8V), a to ze względu na to że dioda stabilizatora jedną nogą była odłączona.
  • REKLAMA
  • #6 3268987
    maryann
    Poziom 37  
    A pod woltomierzem?
  • #7 3269580
    zbyszek.camrogroup
    Poziom 17  
    pod woltomierzem wykazuje brak napięcia. właczanie na panale nie zmienia stanu. wskazuje pare miliwoltów.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radia Clarion DRB4375R, które nie włącza się. Zdiagnozowano uszkodzoną diodę na stabilizatorze D208 5V6, którą wymieniono bez efektu. Napięcie zasilające układ UPD78058 jest obecne, a oscylator działa, jednak nie pojawia się napięcie na nóżce 36 (sygnał ON/OFF) tego układu, które powinno załączać 5V na panelu. Pomiar omomierzem wykazał przerwę na tej nóżce po jej odłączeniu, a pod woltomierzem brak napięcia (kilka miliwoltów). Zauważono, że na tej nóżce było wcześniej napięcie około 8V, co mogło uszkodzić układ, ponieważ dioda stabilizatora była odłączona. Sugerowano sprawdzenie zimnych lutów, pomiary napięć na tranzystorach oraz możliwość uszkodzenia układu UPD78058 lub konieczność wzmocnienia sygnału ON/OFF.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA