logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Clarion DRB 3675R - nie działa potencjometr głośności

lukas85 24 Lis 2007 22:26 1849 8
REKLAMA
  • #1 4517253
    lukas85
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    witam,problem taki,radio nie reaguje na ruch potencjometrem,tzn cyferki próbują się zmieniać ale się nie zmieniają a dźwięk jest na jednym poziomie cały czas,czy to wina procesora? za podpowiedzi dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 4518822
    dziki214
    Poziom 12  
    Witam. Miałem podobny problem w jakimś śmiesznym "bezfirmowcu" nazwy już nie pamiętam. Nastawy korektora działały natomiast głosu nie dało się zmienić. pojawiała sie skala i nic poza tym. Powodem usterki okazał sie procesor audio o ile dobrze pamiętam TDA7313. Ale podejrzewam że u Ciebie w radiu będzie na 100% inny scalak :D. W każdym razie szukaj przy procesorze audio. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 4518865
    adrian1201
    Poziom 29  
    Ocena: 413
    witam
    a czy inne funkcjie da sie przestawiac?bo jesli nie to uszkodzony jest impulsator
  • REKLAMA
  • #4 4518944
    lukas85
    Poziom 12  
    tak,inne przyciski działają,ta głośność po ruszeniu zmienia się np.z 14 na 13 i potem znów 14,13 itd
    Jest tam układ TDA 7404D i TDA7479D oba SMD ale nie wiem który to procesor audio,nie posiadam też żadnego schematu
  • REKLAMA
  • #6 4526355
    lukas85
    Poziom 12  
    to chyba będzie to,ponieważ nóżka 24 i 25 minimalnie zmieniają wartości napięcia przy ruszaniu potencjometrem,tak więc zakupie i zobaczymy.
    Bo jest jeszcze jeden problem,ale to już nie w tym poście;)
  • #7 4526393
    lukas85
    Poziom 12  
    witam.problem taki:radio nie pobiera płyt,ale wysuwanie działa,po włożeniu płyty na "sztuczke" do środka płyta się kręci,ale co najważniejsze napięcie 5V dochodzące do mechanizmu pulsuje,tzn rośnie i maleje,tym samym radio przygasza w "takt" zmian i słychać to po kręceniu się płyty,napięcia na driverze wydają sie w porządku,są też na mechanizmie diody,które też nie świecą wcale,za podpowiedzi dziękuje

Moderowany przez Błażej:

Jeden autor, jedno radio, choć jak widać mocno felerne. Tematy scaliłem.

• #8 4603925
    lukas85
    Poziom 12  
    troszkę mi się sytuacja wyjaśniła,lecz nie do końca,gdyż zauważyłem że to przygasanie ma związek z laserem,tzn,gdy laser dojeżdża zaczyna ogniskować,jednak nie ma czerwonej wiązki,i wtedy właśnie wszystko pulsuje,podejrzewać laser?
  • #9 4894087
    lukas85
    Poziom 12  
    lukas85 napisał:
    tak więc zakupie i zobaczymy.
    no i niestety nie pomogła wymiana:cry:

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radia Clarion DRB 3675R, w którym potencjometr głośności nie działa prawidłowo – wskazania na wyświetlaczu próbują się zmieniać, ale poziom dźwięku pozostaje stały. Inne funkcje radia działają poprawnie. Podejrzenie padło na uszkodzenie procesora audio. W urządzeniu zastosowano układy TDA7404D i TDA7479D, z czego TDA7404D został zidentyfikowany jako procesor audio. Przy ruchu potencjometrem na nóżkach 24 i 25 TDA7404D obserwuje się minimalne zmiany napięcia. Wymiana procesora nie przyniosła poprawy. Dodatkowo pojawił się problem z mechanizmem odtwarzania płyt – napięcie 5V do mechanizmu pulsuje, co powoduje przygasanie radia zsynchronizowane z ruchem płyty. Podejrzenia dotyczą również lasera, który nie emituje wiązki czerwonej podczas ogniskowania, co może wpływać na stabilność napięcia i działanie mechanizmu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA