logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zastosowania układu EPROM 27C256 Microchip – przykłady projektów i programowanie

adamsx 23 Lis 2006 21:20 1388 5
REKLAMA
  • #1 3256499
    adamsx
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    co mozna zrobić ze scalakiem 27c256 microchip
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3257313
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 184
    adamsx napisał:
    co mozna zrobić ze scalakiem 27c256 microchip

Nic. To pamięć EPROM (kasowana ultrafioletem, zaspisywana w specjalnych programatorach) o pojemności 32KB. przydatna w układach mikroprocesorowych, do zapmiętywania programu, czy innych niezmiennych danych.
  • REKLAMA
  • #3 3262294
    adamsx
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    aha dzięki:D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3272983
    r2d2004
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    Witam!

To co napisał tszczesn to jest podstawowe zastosowanie pamięci EPROM. Nie prawda jednak, że nie da się jej wykorzystać inaczej. Jesli mamy dostęp do programatora to z takiej pamięci mozna zrobić np. dekoder cyfrowy max. 15 na 8, taki którego nie da się kupić w handlu, dostosowany np. do naszych aktualnych potrzeb (trzeba taką pamięć odpowiednio zaprogramować (we adresowe służą jako wejścia dekodera, wyj. danych jako wyjścia dekodera). Np. mozna zrobić w ten sposób dekoder kodu 7-segment na BCD (kup taki w sklepie - niestety nie ma - choć do takiego dekodera wystarczyła by pamięć o duzo mniejszej pojemności). Pamięć taką mozna również wykorzystać w ciekawym sterowniku reklamy świetlnej i NIE TRZEBA WCALE procesora, wystarczy generator z dekoderem adresów i pamięć. Osiem wyjść danych pamięci może sterować OŚMIOMA łańcuchami świetlnymi (Ledów. żarówek przez odpowiednie drivery-wzmacniacze). Jeśli odpowiednio zaprogramujemy pamięć (analizę zawartości pamięci trzeba zrobić na "piechotę") to można uzyskać bardzo intersujące efekty świetkne w łąńcuchach, łącznie ze stopniowym rozjaśnianiem i wygaszaniem łańcuchów i to wszystko BEZ PROCESORA. A więc nie wywalaj tej pamięci, bo może Ci się przydać do bardzo fajnych opracowań amatorskich.

Pozdrawiam J.

PS Nie zawsze to co wydaje nam się słuszne jest prawdą :-)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3273624
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 184
    r2d2004 napisał:
    Witam!

To co napisał tszczesn to jest podstawowe zastosowanie pamięci EPROM. Nie prawda jednak, że nie da się jej wykorzystać inaczej. Jesli mamy dostęp do programatora to z takiej pamięci mozna zrobić np. dekoder cyfrowy max. 15 na 8, taki którego nie da się kupić w handlu, dostosowany np. do naszych aktualnych potrzeb (trzeba taką pamięć odpowiednio zaprogramować (we adresowe służą jako wejścia dekodera, wyj. danych jako wyjścia dekodera). Np. mozna zrobić w ten sposób dekoder kodu 7-segment na BCD (kup taki w sklepie - niestety nie ma - choć do takiego dekodera wystarczyła by pamięć o duzo mniejszej pojemności). Pamięć taką mozna również wykorzystać w ciekawym sterowniku reklamy świetlnej i NIE TRZEBA WCALE procesora, wystarczy generator z dekoderem adresów i pamięć. Osiem wyjść danych pamięci może sterować OŚMIOMA łańcuchami świetlnymi (Ledów. żarówek przez odpowiednie drivery-wzmacniacze). Jeśli odpowiednio zaprogramujemy pamięć (analizę zawartości pamięci trzeba zrobić na "piechotę") to można uzyskać bardzo intersujące efekty świetkne w łąńcuchach, łącznie ze stopniowym rozjaśnianiem i wygaszaniem łańcuchów i to wszystko BEZ PROCESORA. A więc nie wywalaj tej pamięci, bo może Ci się przydać do bardzo fajnych opracowań amatorskich.

Niby fakt - sam zaprojektowałem na EPROMach automatyczną kroswnicę 8x8 portów RS422, ale jednak jakoś tego rodzaju zastosowania nie wiedzieć czemu dość rzadko spotykane są. No i niemożność łatwego przeprogramowania pamięci dość często przeszkadza.
  • Pomocny post
    #6 3274015
    r2d2004
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    ... sterownik reklamy świetlnej na EPROMie nie jest moim pomysłem. Kiedyś wiele lat temu, firma NORD-ELEKTRONIK miała w swojej ofercie takie KITY do samodzielnego montażu chyba pod nazwą "Sterownik EPROM", czy coś w tym rodzaju. Nie wiem, czy ma je teraz. Miałem te zestawy w swoim sklepie, jak jeszcze był popyt na kity (teraz kompletny KIT - nikt juz nic prawie nie kupuje z tych rzeczy - ludzie totalnie "węża w kieszeni mają"). Zmontowałem onegdaj trochę tych zestawów na zamówienie. Efekty świetlne były naprawdę interesujące, dlatego napisałem o tym. Taki prosty system (generator-licznik adresów-pamięć EPROM-driVery łańcuchów świetlnych) można by wykorzystać nawet do profesjonalnych reklam świetlnych, gdyż jest łatwy w rekonfiguracji (wystarczy przeprogramować EPROMa, aby uzyskać inny efekt). Tylko trzeba by napisać jakis programik na PCta, który ułatwiałby analizę i zmianę zawartości pliku wsadowego do EPROMa, w zależności od konfiguracji hardwarowej łańcuchów świetlnych, tak aby nie trzeba było robić tego na "zupełną piechotę".

Pozdrawiam J.

PS Jak ktoś jest zainteresowany, to mam gdzieś jeszcze schematy tych kitów.
REKLAMA