logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy możliwe jest wgranie firmware do karty WLAN (PCI)?

konmaj 24 Lis 2006 15:51 1515 4
REKLAMA
  • #1 3258739
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Witam. Otóż dokładnie sprawa wygląda tak. Dostałem od znajomego do sprawdzenia kartę Linksys WMP-54G, z którą jest jakiś problem. Otóż, komputer ją wykrywa, ale nie pokazuje jej nazwy (tylko jako "Kontroler Sieci"). Próba instalacji sterowników (próbowałem kilka wersji) kończy się niepowodzeniem: wyskakuje komunikat "Nie można zainstalować tego sprzętu" - tak jakby system (XP) nie mógł znaleźć odpowiednich plików. Program obsługowy (monitor) karty pokazuje, że nie jest ona aktywna. Chciałbym spróbować "odświeżyć" firmware, tylko po pierwsze nie wiem, czy jest to w przypadku takich kart w ogóle możliwe (jak przy np. kartach graficznych, napędach optycznych), a jeśli tak, to skąd wziąć plik z firmware (na stronie producenta są firmware tylko do bardziej zaawansowanych urządzeń WLAN, takich jak routery WiFi, punkty dostępowe). Czy ktoś mógłby udzielić jakichś konkretnych wyjaśnień na ten temat? Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 3260182
    tommi270
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    nie wiem jak w tej karcie ale niektore maja mozliwosc flashowania czy przywracania biosu , poszukaj na stronie producenta
  • REKLAMA
  • #3 3260236
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 3260241
    konmaj
    Spec od drukarek
    Na stronie producenta nie zauważyłem nic na ten temat - liczę raczej na rady ze strony osób, które próbowały lub robiły coś takiego z tymi kartami.

Dodano po 7 [minuty]:

Sam aktualnie nie korzystam z WLAN, a modem Neostrady odłączyłem przed próbą zainstalowania tej karty. W mojej okolicy jest kilka niezabezpieczonych stacji WLAN, więc gdyby karta zainstalowała się bez problemu, można by ją w pełni wypróbować :D
  • #5 3815550
    konmaj
    Spec od drukarek
    Karta już sprzedana, temat nieaktualny - dziękuję uczestnikom tego postu i zamykam go.
REKLAMA