logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odzyskiwanie danych z uszkodzonej partycji 1,61GB po zmianach w GParted

Kapitan_hak 24 Lis 2006 18:40 1235 7
REKLAMA
  • #1 3259285
    Kapitan_hak
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Witam,
    dzisiaj "przestwawiałem" układ partycji za pomocą płytki live cd gparted. Konkretnie zmniejszyłem partycję i dorzuciłem kolejną. Teraz mam na tej partycji którą zmniejszałem pełno plików o nazwach fsck?????.rec(?=cyfra). Pc inspector file recovery widzi pliki ale przy próbie odzyskania(na inny dysk) wywala się. Czy da się coś z tym zrobić bez pomocy ontracka?? Dysk ma 2GB, partycję takie: 1,61GB(Uszkodzona) i 390MB(Działa). Z góry dzięki
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3260134
    tommi270
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    zobacz soft R-Studio
    powinien lepiej wyleczyc niz ontrack
  • #4 3260959
    Kapitan_hak
    Poziom 17  
    Jak się używa tego R-studio??

Dodano po 3 [godziny] 15 [minuty]:

Pomożecie z tym R-studio?? Oczywiście Miejsce na HDD mam. Z góry THX
  • REKLAMA
  • #5 3261952
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    Przed rozpoczęciem "grzebania" programami narzędziowymi na dysku trzeba zrobić backup danych.

Remeknapr
  • #6 3262097
    Kapitan_hak
    Poziom 17  
    Następnym razem będę pamiętał... Pomożecie?? Będe zaraz próbował z ontrack EasyRecovery
  • REKLAMA
  • #7 3262157
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    Proponuję nastepującą kolejność działania:

- obrazy wszystkich partycji w obecnym układzie zapisywane na innym nośniku.

- Użyć Testdisk
    - Postarać sie przywrócić poprzedni układ partycji programem, którego użyłeś na początku.
    - W ostateczności użyć programu do odzysku danych (np. R-Studio), który będzie mielił kilka godzin i niewiele odzyska.

Remeknapr
  • #8 3266061
    Kapitan_hak
    Poziom 17  
    Odzyskałem wszystko(tylko winampa straciłem) za pomocą ontrack easyrecovery, naprawdę polecam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmniejszył partycję 1,61GB na dysku 2GB za pomocą GParted na live CD, po czym pojawiły się uszkodzone pliki o nazwach fsck?????.rec. Próby odzyskania danych programem PC Inspector File Recovery kończyły się błędami. W odpowiedziach zasugerowano użycie narzędzia TestDisk do przywrócenia poprzedniego układu partycji oraz wykonanie obrazów partycji na innym nośniku przed dalszymi działaniami. Polecono również program R-Studio jako alternatywę do odzysku danych, a w ostateczności ontrack EasyRecovery, który ostatecznie pozwolił na pełne odzyskanie danych (z wyjątkiem plików Winampa). Podkreślono konieczność tworzenia kopii zapasowych przed operacjami na partycjach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA