logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć poziome pasy na ekranie TV Trilux TAP2105T?

mr_eco 24 Lis 2006 20:01 1701 6
REKLAMA
  • #1 3259607
    mr_eco
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam problem, w telewizorze od mojego przyjaciela pojawiły się poziome pasy, które przechodzą z dołu ekranu do góry - i tak cały czas - jakbyście mogli mi pomóc i powiedzieć co jest nie tak. Model : TAP2105T tego TV.
    Z góry dzięki za odpowiedź...
  • REKLAMA
  • #2 3259643
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Na jakiej antenie odbiera TV,jesli na zewnetrznej to zla filtracja napiecia na wzmacniacz-zasilacz antenowy.Tymczasem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3259732
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2917
    stanislaw piechucki napisał:
    Na jakiej antenie odbiera TV,jesli na zewnetrznej to zla filtracja napiecia na wzmacniacz-zasilacz antenowy.Tymczasem.
    - wymiana kondensatora 100uF w zasilaczu lub wymiana samego zasilacza.
  • REKLAMA
  • #4 3259738
    inp
    Poziom 20  
    Ocena: 49
    Brak stabilizacji najprawdopodobniej na zasilaczu wz. ant.
    Wymień kondensator około 470µ lub kup nowy, dotyczy to indywidualnej instalacji antenowej.
    Jezeli jest inna instalacja to napisz.
    Potwierdzam stwierdzenia Stanisława.
  • #5 3259776
    LeDy
    Poziom 43  
    LeDy napisał:
    stanislaw piechucki napisał:
    - wymiana kondensatora 100uF w zasilaczu lub wymiana samego zasilacza.
    A to dotyczy anteny ze wzmacniaczem . Jeżeli chodzi o wzmacniacze poza anteną to np AWS ma we wzmacniaczu 470uF.
  • #6 3264379
    mr_eco
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    po wymianie zasilacza wszystko działa - dzieki z pomoc

Dodano po 7 [minuty]:

a mam jeszcze jeden problem - czasem przebija inny kanał - i nie wiem o co chodzi - słyszałem że to może być uszkodzenie scalaka. Jakbyście mogli mi pomóc to byłbym wdzięczny...
  • REKLAMA
  • #7 3264506
    LeDy
    Poziom 43  
    Są dwa powody przebijania innych stacji:1-przy dobrych warunkach pogodowych docierają z daleka sygnały innych stacji pracujące na tym samym lub sąsiednim kanale- stosować anteny kierunkowe,ewentualnie zmniejszyć napięcie zasilania a tym samym czułość ,wzmocnienie wzm. antenowego. 2 -wzbudzanie się wzmacniacza i tu też pomaga zmniejszenie wzmocnienia-regulacja zasilania-najlepiej kupić zasilacz z regulacją napięcia.Szkoda,że nie podałeś tego wcześniej bo byś kupił zasilacz z regulacją.

Podsumowanie tematu

✨ Problem poziomych pasów na ekranie telewizora Trilux TAP2105T najczęściej wynika z niestabilności zasilania wzmacniacza antenowego. Zalecane jest sprawdzenie rodzaju anteny – jeśli jest to antena zewnętrzna ze wzmacniaczem, problem może dotyczyć złej filtracji napięcia w zasilaczu antenowym. Rozwiązaniem jest wymiana kondensatora elektrolitycznego (100µF lub 470µF) w zasilaczu lub wymiana całego zasilacza. Po wymianie zasilacza problem z pasami został rozwiązany. Dodatkowo pojawił się problem z przebijaniem innych kanałów, co może być spowodowane odbiorem sygnałów z daleka na tych samych lub sąsiednich kanałach lub wzbudzaniem się wzmacniacza antenowego. W takich przypadkach zaleca się stosowanie anten kierunkowych oraz regulację napięcia zasilania wzmacniacza, najlepiej za pomocą zasilacza z regulacją napięcia, co zmniejsza czułość i wzmocnienie wzmacniacza, eliminując zakłócenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA