logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trilux TAP-2102T - zakłócenia obrazu, pasy na ekranie, blok wcz/pcz, TDA8362

Przemyslaw 18 Lut 2007 19:58 1652 13
REKLAMA
  • #1 3587950
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    Juz mnie febra trzesie z tym telewizorem. Na ekranie widoczne sa pasy ciemniejszego ekranu o szerokosci ok 2-3cm. Pasy schodza do dolu, badz zatrzymuja sie w jednym miejscu i drgaja. Jeden pas na caly ekran, potem gdy jeden zniknie - pojawia sie drugi... Tak jak by zaklocenia spowodowane przydzwiekiem 50 Hz. Wykluczamy zasilacz antenowy i takie tam. Modul monitora sprawny bo na sygnale z zewnatrz tego nie ma. Zaklocenia powstaja w bloku wcz/pcz. Kondensatory na galeziach 12V i 8V (zasilanie glowicy i p.cz) wymienione, profilaktycznie na linii 33V do warikapow. Kondy w otoczeniu bloku p.cz ukladu TDA8362.
    Nie jestem rozrzutny w zwiazku z kondensatorami i przed ich zakupem zastanawiam sie, czy jest sens wymieniac je dalej skoro monitor dziala dobrze.
    Czy moze to byc mimo wszystko z bloku odchylania V/H?

Prosze o porady - jak jest "wojna mrowek" na ekranie to tego nie ma, nie na kazdym kanale jednakowo widoczne ale jest - moze juz ktos przerabial takie usterki?
  • REKLAMA
  • #2 3587992
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Jesli mozesz to podstaw glowice.Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 3588020
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    podstawilem... tyle, ze taka zwyczajna jak w wiekszosci telewizorow. Podlaczylem ja na przewodach wiec cudow sie nie spodziewalem ale pasek byl jeszcze bardziej wyrazny i natarczywy. Wydaje mi sie wiec ze to chyba nie wina glowicy.
    Acha, jeszcze dorzuce: video wyprowadzone ze zlacza euro rzucilem na inny monitor i pasy tez sa widoczne.
  • REKLAMA
  • #4 3588026
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Wiec moze to jakis slaby ekran lub masa.
  • #5 3588456
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Myslalem o masie ale nic nie moge namierzyc. moze gdzies plytka pekla ale nie reaguje na wyginanie etc:(
  • #6 3588800
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3589146
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Wykluczam zasilacz, poniewaz sprawdzalem to na trzech innych instalacjach antenowych. Instalacje te pracuja z innymi TV i tam takich problemow nie ma. Na wtyczce antenowej miedzy bolcem a ekranem nie ma skladowej stalej, poza tym inny TV tez nie ma tu problemow. Na dodatek jeszcze podmienilem zasilacz na impulsowy 12V i problem jeszcze bardziej sie nasilil.

Nie uzywam zadnych magnetowidow i innych urzadzen posredniczacych, zle mnie zrozumiales: Ja wyciagnalem sygnal video ze zlacza scart i podlaczylem do wejscia wideo sprawnego telewizora zeby przekonac sie, ze juz sygnal CVBS z tunera jest zaklocony. Zaklocenia wchodza wiec albo w glowicy albo w p.cz. Skladowa fonii to chyba nie jest... jednak wyglada na bardzo slabe zaklocenia 50Hz.
    Ciekawe jest, ze jak wyciagam zasilacz z gniazdka to jest taka chwila, ze pasy znikaja - zanim sie jeszcze elektrolit nie rozladuje do konca. Choc moze to i zludzenie moje...
    Telewizor jest kolegi i on ma kablowke - na kablowce byl tez taki problem (tylko z tym TV) - nie na kazdym kanale jednakowo. Pytam WAS bo wymiekam przy tym dziadu i dziekuje WAM za wszystkie sugestie.
    Napiszcie co zmierzyc to zmierze - mam miernik i oscyloskop - rzecz w tym ze nie mam pomyslu co moge mierzyc - takich zaklocen ruskim oscyloskopem pewno nie znajde :(
  • #8 3589611
    Andrzej Wierzbicki
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Skoro po wyjęciu zasilacza przez moment jest dobry obraz to znaczy , że należy obniżyć napięcie 12V w zasilaczu.
    Miałem podobny przypadek i pomogło obniżenie napięcia z zasilacza za pomocą dołączonego potencjometru.
    Regulując potencjometrem należy dobrać niższe napięcie i zakłucenia powinny ustąpić.
  • REKLAMA
  • #9 3589643
    tenap
    Spec od TV
    Ocena: 247
    Witam!
    Wymień elektrolit C109 podłączony do ARW głowicy.
  • #10 3589692
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    C109 wymieniony. reulacja ARW nic nie pomaga. Mozna faktycznie obnizyc to napiecie z zasilacza ale jak to zrobic w kablowce?
  • #11 3589764
    tenap
    Spec od TV
    Ocena: 247
    W kablówce używasz zasilacza antenowego ? po co? (chyba, że masz wzmacniacz sygnału)
  • #12 3590078
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Kurde ale sie nie rozumiemy, no:) Zmeczony chyba jakis jestem. Wlasnie chodzi o to, ze tam nie ma zasilacza a zaklocenia sa i nie ma ich jak zmniejszyc.
  • #14 3590186
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    no to juz jakis pomysl. jak wroce z pracy, bede kombinowal. narazie dzieki wielkie.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Trilux TAP-2102T pojawiają się na ekranie ciemne pasy o szerokości 2-3 cm, które przesuwają się lub drgają, przypominając zakłócenia o częstotliwości 50 Hz. Problem występuje zarówno na sygnale z tunera, jak i przy podłączeniu sygnału video zewnętrznego do innego monitora, co wskazuje na uszkodzenie w bloku wcz/pcz lub głowicy. Kondensatory na liniach zasilania 12V, 8V i 33V zostały wymienione profilaktycznie, w tym kondensator C109 podłączony do ARW głowicy, jednak problem nie ustąpił. Wykluczono zasilacz antenowy i instalację kablową, a także wpływ magnetowidów. Po wyjęciu zasilacza na chwilę pasy znikają, co sugeruje możliwy wpływ napięcia zasilania 12V. Proponowano obniżenie napięcia zasilacza za pomocą potencjometru, wymianę kondensatorów między masą "gorącą" a "zimną" telewizora oraz wymianę rezystora 27kΩ/5W w przetwornicy. Zalecane jest także zastosowanie izolatora galwanicznego lub kondensatorów sprzęgających na linii antenowej w celu eliminacji zakłóceń. Problem może nie pochodzić od głowicy, lecz od masy, pęknięć płytek lub bloku odchylania V/H, jednak brak jednoznacznej diagnozy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA