logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można wymienić procesor Celeron 500MHz na P3 600MHz w Toshiba 4270?

Xeo 25 Lis 2006 01:42 2761 6
REKLAMA
  • #1 3260703
    Xeo
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Witam :D

Mam Lapsa Toshibe Satelite Pro 4270 na pokładzie tyle ile dała fabryka czyli celeron 500Mhz czy moge zminic na p3 600Mhz i wyżej czym sie sugerować ?! Na allegro widziaem do tej serii procki po 30-40zlociszy.

Wielkie dzieki za każde sensowne Info.

pzdr.Xeo :D
  • REKLAMA
  • #2 3267759
    ruff22
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    maximum to PIII 800mhz .Jak nie masz wlutowanego na płycie tylkow podstawce kupuj inny i podmieniaj .Nic więcej nie trzeba robić .
  • REKLAMA
  • #3 3268256
    Xeo
    Poziom 19  
    @ruff22

Nie trzeba zworkami sie bawic gdzieś na płycie? I jak mniemam Sdramy w slotach musza byc na szyne 100Mhz.

A jak z biosem?! mam już od dawna wgrany najświeższy.

Thx i pzdr.Xeo :)
  • REKLAMA
  • #4 3268940
    ruff22
    Poziom 20  
    wystarczy tylko wymienic procesor , pamięci w tych seriach były tylko na magistrali 100mhz .
  • #5 3300341
    Xeo
    Poziom 19  
    29 Lis 2006 01:36
    Witam :)

No procek juz do mnie idzie wziolem P III 700Mhz styknie 25zl udało mi ise wyrwac :) .

a parametry procka obecnego to:

Częstotliwość zegara zewnętrznego 100 MHz
    Wartość napięcia 1.4 V
    Typ gniazda do rozbudowy ZIF
    Oznaczenie gniazda uPGA2 Socket

wiec fakt problema byc nie powinno
    powiadomie jak dojdzie jest rozruchówka 14dni ;)

pzdr.Xeo
    Pisanie postu pod postem !
    Należy używać przycisku < ZMIEŃ >.
    Scaliłem dwa posty.
    TONI_2003
    -------------------------------------------------------------------------------
    Witam

1. Porcesorek już siedzi w slocie i smiga :)

2. Mój laps znów sie sam wyłancza po uszkodzeniu regulatora do wentyla :(
    wyłancza sie i dioda DC In miga ?! :cry: Może przetwornica nie wyrabia ? Jakies podpwiedzi !?

Z góry Dzięki :D

pzdr.Xeo
  • #6 3324991
    ruff22
    Poziom 20  
    ustaw w biosie maxymalne oszczędzanie nergii tak żeby nie właczał się wiatrak , o ile tak się da i zobacz wtedy
  • REKLAMA
  • #7 3335413
    Xeo
    Poziom 19  
    Witam

@ruff22

Słuchaj już jakiś czas temu poleciała mi regulacja wentylatora i podłączyłem wentyl na stałe do zasilnia portu USB.

Szukam tego małego układu SMD do regulacji bo może nie dostaje poprawnej informacji o pracy układu regulacji i go wyłancza ?! :(

Przetestuje twoją podpowiedź :)

Dziękuje i pzdr.Xeo

Podsumowanie tematu

✨ W laptopie Toshiba Satellite Pro 4270 fabrycznie zainstalowany jest procesor Celeron 500 MHz na gnieździe ZIF (uPGA2 Socket) z magistralą 100 MHz i napięciem 1.4 V. Możliwa jest wymiana procesora na Pentium III do 800 MHz bez konieczności zmiany ustawień BIOS czy stosowania zworek, pod warunkiem, że procesor nie jest wlutowany, lecz osadzony w podstawce. Pamięci RAM muszą być zgodne z magistralą 100 MHz. Po wymianie procesora użytkownik potwierdził poprawne działanie z Pentium III 700 MHz. Dodatkowo pojawił się problem z regulacją wentylatora, który został tymczasowo podłączony na stałe do portu USB, a przyczyną samoczynnego wyłączania się laptopa może być uszkodzony regulator wentylatora lub przetwornica zasilania. Zalecane jest ustawienie w BIOS maksymalnego oszczędzania energii, aby wyłączyć wentylator, co może pomóc w diagnozie problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA