logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba Satellite L300 - wymiana procesora na szybszy

romeo9999 05 Lip 2009 05:34 7692 6
REKLAMA
  • #1 6740214
    romeo9999
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam, niedawno kupiłem laptopa. Nowy, ale procek ma bardzo słaby bo to celek 560 na magistrali 533. Myślę, że płyta tez obsługuje co najmniej 667, tylko nie wiem jak to sprawdzić, lub jak to zmienić. Fajne procesory są, ale zaczynają się od 667 FSB. Proszę o poradę, za co z góry dziękuję.

Moderowany przez mat_ed:

Niechlujstwo z postu zlikwidowałem, tytuł wątku poprawiłem. Regulamin p. 15 się kłania.

• REKLAMA
  • #2 6741648
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 6746445
    romeo9999
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    INTEL GL 960 MOSTEK P 82801HBM
  • REKLAMA
  • #5 6749834
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 6750210
    Latarnik
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    technics6 napisał:
    Pentium nie ma nic wspólnego z Core Duo. To całkiem inne produkty. Może miałeś na myśli Pentium Dual Core?

Przemyśl sprawę zanim coś napiszesz. Człowiek się nie zna, a wypisujesz takie mało zrozumiale rzeczy.

technics6 napisał:
    Mobilne Pentium Dual Core to syf, mało lepsze od celerona.

Znowu jakieś głupoty. Dlaczego syf? Brudzi, przeklina, robi długi? Mam D-C i nie narzekam. Wszystko działa jak należy (poza grami, bo z zasady laptopy nie są do grania).

romeo9999 napisał:
    Proszę o poradę, za co z góry dziękuję.

Tu masz listę procesorów: LINK 1, LINK 2
    Interesują cię procki na podstawkę Socket P i 533MHz, ewentualnie może być 667MHz, ale wtedy procesor będzie działał z mniejszą prędkością niż na wykazie [(parametr Mult x 533) : 4 = rzeczywiste taktowanie procesora].
  • REKLAMA
  • #7 6751466
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wymiany procesora w laptopie Toshiba Satellite L300, który posiada obecnie procesor z magistralą 533 MHz (Celeron 560). Użytkownik chciałby zastosować szybszy procesor z magistralą 667 MHz, jednak pojawiły się wątpliwości dotyczące kompatybilności płyty głównej i możliwości zmiany magistrali. Określono chipset jako Intel GL960 z mostkiem południowym 82801HBM, który obsługuje magistralę 533 MHz, co ogranicza wybór procesorów. Wskazano, że procesory z magistralą 667 MHz mogą działać, ale z obniżoną prędkością taktowania. Poruszono różnice między procesorami Pentium Dual Core a Core Duo, podkreślając, że Core Duo (np. T2500 2 GHz) jest wydajniejszy i może działać na płycie z magistralą 533 MHz z obniżonym zegarem. Podano także linki do list kompatybilnych procesorów na podstawkę Socket P. Dyskusja zawierała również uwagi dotyczące wydajności procesorów i ich zastosowania w laptopach, zwłaszcza w kontekście gier.
REKLAMA