logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć analogowy wskaźnik Unitra do komputera?

Damian89 25 Lis 2006 13:32 3575 11
  • #1 3261596
    Damian89
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. Posiadam taki wskaznik analogowy od magnetofonu unitry :

I mam pytanie jak go podłączyć zeby wskazówki ładnie się wychylały, chciałbym zeby tylko wskaznik działał.. bez tych diod obok.. I mam pytanie jak dokładnie go podłączyc i pod co.. chciałbym zeby to było przy koputerze.. wiec albo pod głosniki albo pod wejscie glosnikowe w kompie... Tylko nie iwem czy to ma byc przed wzmacniaczem , za wzmacniaczem czy jeszcze jako sinaczej.. Prosze o pomoc...
    zamieszczam jeszcze fotki plytki:

• Pomocny post
    #2 3262598
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 840
    Te wskaźniki to w zasadzie mikroamperomierze. Stosując odpowiedni rezystor szeregowy (należy dobrać doświadczalnie) mógłbyś podłączyć wskaźniki do wyjścia karty dźwiękowej. Otrzymał byś wówczas mierniki poziomu sygnału wyjściowego.
    odświetlwnie podłącz do napięcia 12V (z zasilacza).
    Rezystory powinieneś dobrać, wstawiając szeregowo potencjometr 100k i zmniejszając jego rezystancję uzyskać zadowalający poziom wychylenia.
  • #3 3264338
    Damian89
    Poziom 11  
    Dzieki bardzo za zainteresowanie. Zrobiłem juz tak wczoraj... podłączyłem pod 12 V oswietlenie.. i podpinałem sygnał pod wskaźniki.. ale one jedynie lekko drgały.. Jutro juz bede mial potencjometry i ustawie odpowiedni prad. Moge sobie kupic potencjometr 2x100k? A pozniej po prostu podłączyc kanał L i P pod niego i ustawiac. Dzieki. pozdrawiam Damian..
  • #4 3264937
    any56
    Poziom 39  
    Z opisu jaki podałeś wygląda na to, że ten sygnał jest trochę za mały.
    Potencjomrtry jeszcze by go ograniczyły...
    Spróbuj ustawić na maxa poziom sygnału z karty.
    Głośność dobierz regulacją na głośnikach.
  • #5 3265045
    Marek_RADOM
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Witam mam identyczne wskaźniki z decka Unitry i moim zdaniem one potrzebują więkzego sugnału, bo u mnie też się tak zachowuja te wskaźniki, nawet bez dodatkowych elementów za słabo się wychylają. A podłączone miałem pod karte Sound Blaster Audigy. Dodam jeszcze, że mam jeszcze wskaźniki na LED-ach na układach UL1980 z podobnego decka Unitry i one natomiast z karty dzwiękowej działają dobrze, a nawet minimalnie za duzy sygnal wskazuja.
  • #6 3265794
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 252
    Wskaźniki wychyłowe poziomu sygnału były montowane na wyjściach wzmacniaczy czyli przy napięciu zmiennym na poziomie kilku do kilkunastu V. Trzeba więc co najmniej 1 diodkę prostującą + dzielnik napiecia lub potencjometr ok.100K do wyregulowania czułości przy kilkunastu V. A przy około 0.7V- wzmacniacz na tranzystorze + układ j.w.
  • #7 3265870
    any56
    Poziom 39  
    ...czyli należy dobudować wzmacniacz!
  • #9 3267897
    Damian89
    Poziom 11  
    Czyli juz wiem.. po prostu sygnał musi być wiekszy. Mógłby mnie ktoś poratować schematem jak zbudować układ który opisał elek555. Dzieki wszystkim za zainteresowanie
  • #11 3268027
    Damian89
    Poziom 11  
    co oznaczają na schemacie LSP1 ... LSP8 ?
  • #12 3268794
    crazy_phisic
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 131
    LSP1-LSP8 to punkty lutownicze.
    LSP1 - "+" pierwszego wskaźnika
    LSP2 - "+" drugiego wskaźnika
    LSP7 i 8 - zasilanie podświetlania
    LSP3,4,5,6 - masy wskaźników i podświetlania

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wskaźnik analogowy Unitra z magnetofonu jest mikroamperomierzem wymagającym odpowiedniego napięcia i sygnału do prawidłowego wychylenia wskazówki. Podświetlenie należy zasilić napięciem 12 V. Sygnał audio z wyjścia karty dźwiękowej komputera jest zbyt słaby, aby bezpośrednio sterować wskaźnikiem, dlatego konieczne jest zastosowanie rezystora szeregowego lub potencjometru (np. 100 kΩ) do regulacji prądu. Wskaźnik powinien być podłączony za wzmacniaczem, gdyż wymaga sygnału o napięciu zmiennym rzędu kilku do kilkunastu woltów. Dla poprawnej pracy wskazane jest zastosowanie układu prostowniczego (np. diody) oraz wzmacniacza sygnału, który podniesie poziom sygnału do wymaganego. Schematy układów wzmacniaczy i prostowników dla wskaźników VU są dostępne, a punkty lutownicze na płytce oznaczone są jako LSP1-LSP8, gdzie LSP1 i LSP2 to wejścia wskaźników, LSP7 i LSP8 zasilanie podświetlenia, a LSP3-LSP6 masy. Wskaźniki LED na układach UL1980 z podobnych magnetofonów Unitra działają poprawnie bez dodatkowych wzmacniaczy, jednak analogowe wymagają sygnału o większej amplitudzie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA