logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy chwilowe nagrzewanie dysku WD800JB do 50°C jest szkodliwe?

Logan 25 Lis 2006 13:36 5685 13
REKLAMA
  • #1 3261607
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 121
    Witam :)

Zauwazylem ze moj dysk twardy (WD800JB) przy intenstywniejszej pracy nagrzewa sie do temperatury ponad 50°C. Dokladnie to zrobilem plik .bat ktorego zadaniem jest kopiowac pliki z jednej partycji na druga, usuwac je i znowu kopiowac... Po kilku minutach musialem przerwac poniewaz HDD zmienil swoja temperature o ponad 20°C. Temperatury w spoczynku:
    CPU 30°
    MB 35°
    HDD 30°

W zwiazku z tym chcialbym sie dowiedziec czy takie chwilowe zwiekszenie temperatury dysku jest dla niego szkodliwe ?
  • REKLAMA
  • #2 3261666
    Paweł007
    Poziom 22  
    Ocena: 21
    Witam.

No taksamo jak dla wszytskich podzespołów w pcecie. Dlatego niektórzy dają chłodzenie również na dysk. Jest tego sporo na necie a jak masz checi to sam coś skonstruujesz i wtedy bedziesz miałą z glowy te temperatyrki.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3261709
    Logan
    Poziom 30  
    Wiec taka temperatura przez kilka minut jest calkowicie niedopuszczalna ?
  • #4 3261751
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    50 stopni to normalna temperatura dysku. Nie drmatyzujmy.
  • REKLAMA
  • #5 3262018
    Logan
    Poziom 30  
    Platon napisał:
    50 stopni to normalna temperatura dysku. Nie drmatyzujmy.

Ze strony producenta:
    Cytat:
    Temperature (Metric)
    Operating 5° C to 55° C
    Non-operating -40° C to 65° C

Skoro 50°C to normalna temperatura to dlaczego HDD Health ma ustawiona wartosc krytyczna na 45° ?
  • #6 3262056
    Paweł007
    Poziom 22  
    Różne są opinie i różne dyski.

Ja mówie jakieś skromne chlodzenie na dysk i po problemie np jakiś wentylatorki z 2 i już.
  • #7 3262071
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Panowie a czy te programy tak naprawdę dokładnie pokazują temperatury. Czy poprawnie współpracują z dyskami nowej generacji. Mam dysk SATA WD 1600YD i programy pokazują mi 56*C a dysk ledwo ciepły. Program diagnostyczny dla dysków SATA WD pokazuje temp. w normie 42*C. Więc pomiar temp. dla dysków , procesorów traktować należy jako pomiary orientacyjne. Pomiaru temperatury jak i napięć należy dokonać odpowiednim miernikiem zachowując sztukę pomiaru.
  • REKLAMA
  • #8 3262090
    Logan
    Poziom 30  
    mk20 napisał:
    Panowie a czy te programy tak naprawdę dokładnie pokazują temperatury. Czy poprawnie współpracują z dyskami nowej generacji. Mam dysk SATA WD 1600YD i programy pokazują mi 56*C a dysk ledwo ciepły. Program diagnostyczny dla dysków SATA WD pokazuje temp. w normie 42*C. Więc pomiar temp. dla dysków , procesorów traktować należy jako pomiary orientacyjne. Pomiaru temperatury jak i napięć należy dokonać odpowiednim miernikiem zachowując sztukę pomiaru.

Zgadzam sie z kolega, tez myslalem ze program sie myli pokazujac 50°. Dotykam blachy, ledwo letnia, dotykam elektronike i parzy. Nie da sie palca przytrzymac wiec odczyt wydaje sie byc poprawny.
  • #9 3262098
    Paweł007
    Poziom 22  
    Logan napisał:
    mk20 napisał:

Zgadzam sie z kolega, tez myslalem ze program sie myli pokazujac 50°. Dotykam blachy, ledwo letnia, dotykam elektronike i parzy. Nie da sie palca przytrzymac wiec odczyt wydaje sie byc poprawny.

No i zapewne jest a blacha niebędzie gorąca bo niema styczności z niczym w środdku więc niema powodu.
  • #10 3265037
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 3266181
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Panowie ta temperatura to zabezpieczenie dla elementów wykonawczych -elektroniki czy dla nośnika? Pomiar dokonywany jest w kilku miejscach więc o jaką temperaturę chodzi. Parzy w palce to przy jakiej temp. jest to odczucie? Pomiar napięcia i wrzask iż należy dokonać miernikiem a nie programowo więc pomiar temp. myślicie że jest na innej zasadzie oparty? To są pomiary orientacyjne. Dyski się nagrzewają w spoczynku i w czasie intensywnej pracy. Temp. będą różne a ważne jest to by wnęka w której się znajdują była wentylowana. Producenci dają gwarancję na 3 lub 3+2 lata i żaden na obudowie czy karcie wyrobu nie ostrzega o temp. pracy.
  • #12 3448652
    coolombo
    Poziom 29  
    Ocena: 59
    Właśnie dostałem jakąś padaczkę WD800JB, dysk miał bad sectory. Wyzerowałem go i niby jest ok.
    Właśnie kopiuje na niego pliki, zapełnie cały dysk danymi i potem powtórnie zrobię test.
    Ciekawe jest ze podaczas kilku minut pracy temperatura skacze do 55C(ponizej zamieszczam screena).
    Dysk położyłem na sporym radiatorze, dotykając go ręka może ma 35C. Nie wiem na jakiej zasadzie jest dokonywany pomiar temperatury, drugi dysk seagate podaczas intensywnej pracy nagrzewa sie do 45C, na dodatek przy zamkniętej obudowie i potrzeba mu do tego kilkunastu minut ciągłej pracy.
    Wnioskuje że albo uszkodzony jest czujnik temperatury, albo jakiś element w elektronice gwałtownie się nagrzewa?
    Albo Caviary i Seagate maja inaczej rozmieszczone czujniki temperatury?
    Czy chwilowe nagrzewanie dysku WD800JB do 50°C jest szkodliwe?
    Moderowany przez TONI_2003:

:arrow: Kliknij aby powiększyć :!:
    Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej!
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich, a przynajmniej powinno być!
    Choć jakoś nie mogę się przekonać do tego obserwując co poniektórych!
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• #13 3448956
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Logan napisał:

Ze strony producenta:
    Cytat:
    Temperature (Metric)
    Operating 5° C to 55° C
    Non-operating -40° C to 65° C

Skoro 50°C to normalna temperatura to dlaczego HDD Health ma ustawiona wartosc krytyczna na 45° ?

Co to jest ten hdd health?
    Wg ciebie co jest wiarygodniejsza informacja, niż to podane na stronie producenta?

Podsumowanie tematu

✨ Dysk twardy WD800JB podczas intensywnej pracy nagrzewa się do około 50°C, co wywołuje obawy o jego bezpieczeństwo termiczne. W dyskusji podkreślono, że temperatura 50°C jest uważana za normalną dla dysków twardych, choć niektóre programy diagnostyczne, takie jak HDD Health, wskazują wartość krytyczną na 45°C. Pomiar temperatury dysku może być orientacyjny i zależy od lokalizacji czujnika – elektronika dysku może nagrzewać się bardziej niż obudowa. Zaleca się stosowanie dodatkowego chłodzenia, np. wentylatorów, aby utrzymać odpowiednią wentylację wnęki dyskowej. Różnice w odczytach temperatur mogą wynikać z różnych metod pomiaru i rozmieszczenia czujników w dyskach różnych producentów, np. WD i Seagate. Producent nie podaje ostrzeżeń dotyczących temperatury pracy, a gwarancja obejmuje standardowe warunki użytkowania. W przypadku problemów z dyskiem, takich jak bad sectory, wysoka temperatura może wskazywać na uszkodzenie czujnika lub elementów elektronicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA