logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ATI Radeon X800XT Platinum Edition - Extended Monitor

gnysiu 26 Lis 2006 05:41 2410 11
REKLAMA
  • #1 3264151
    gnysiu
    Poziom 12  
    Ocena: 28
    Witam ponownie.
    Mój problem polega na tym, że pomimo usilnych i długotrwałych prób nie mogę puścić sygnału z karty graficznej na TV. Wpierw próbowałem intuicyjnie, później według zaleceń wskazówek z "Pomocy" i nic. Przeinstalowałem sterowniki w obawie, że może coś zdążyłem spiep... ale historia niestety ta sama. Obraz z kompa na TV mam jedynie podczas uruchamiania komputera. W momencie jak Windows już się załaduje, obraz w TV znika...
    Przewertowałem już mnóstwo źródeł w których mógłbym coś na ten temat znaleźć ale żadna ze wskazówek nie pomogła.
    Pomóżcie, bo nerwy mi zaczynają puszczać.
    Z góry dzięki za wszelką pomoc.

PS. Wszystkie przewody są OK, bo z laptopa sygnał dochodzi do TV.
    Wiem, że temat był już wałkowany ale porady z poprzednich postów nie skutkują.
  • REKLAMA
  • #2 3264385
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3826
    .... tak, a my mamy wróżki na etacie jaki masz system, kartę, jakim kablem ( przez jakie złącza do jakiego TV ) i jaki używasz soft ?
  • REKLAMA
  • #3 3265985
    gnysiu
    Poziom 12  
    Tak więc Panie uszczypliwy, system - Windows XP Media Center SP2, Karta jak w temacie, kabelek - Przejściówka 9-pin S-Video na 5-pin S-Video i tak do telewizora, a soft to: 8.31.0.0 ze strony producenta. Niby wszystko OK. Próbowałem wpiąć rezystory pomiędzy wyprowadzenia 3,4 i masę w S-Video ale jakoś nie chciało pomóc. Jak już pisałem próby włączenia drugiego monitora w ustawieniach karty nie działają, zarówno w oprogramowaniu windowsowskim jak i tym od ATI. Co mnie zastanawia, żę w ustawieniach windowsowskich wyświetla drugą kartę jako "ATI Radeon X800XT PE secondary", a w Catalyst Center od ATI pokazuje jedynie primary i po włączeniu detekcji nie wykrywa nic innego. Podłączenie jest na pewno OK, bo jak już pisałem przed wystartowaniem Windowsa sygnał dochodzi do TV.
  • REKLAMA
  • #4 3267585
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Sprawdź, czy karta będzie Ci wyświetlać obraz na TV, jeśli uruchomisz Windows w trybie VGA lub awaryjnym. Próbujesz podłączać sam TV czy jednocześnie monitor i TV? Miałem (a właściwie dalej mam) podobny problemem na Radeonie 8500, lecz odpuściłem sobie szukanie przyczyn i rozwiązania z powodu znikomej potrzeby korzystania z samego TV przy tej karcie.

Dodam swoje spostrzeżenia:
    - problem u mnie nie istnieje w przypadku jednoczesnego podłączenia monitora i TV (po odłączeniu monitora i restarcie problem wraca);
    - problem niezależny od systemu operacyjnego (Win98 i XP);
    - tryb tekstowy (DOS), VGA (DOS, XP) lub awaryjny (XP i 98 ) działa bez kłopotu na samym TV.

Z powodu znikomej potrzeby korzystania z TV out na tej karcie nie wypróbowałem jeszcze takich kombinacji, które przyszły mi jeszcze na szybko do głowy:
    - starsze sterowniki (mam wrażenie, że te najnowsze z rozbuchanym panelem na Frameworku mogą właśnie coś psocić w tym temacie);
    - kabel S-Video (podłączałem jako composite);
    - usunąć monitory w panelu sterowania.
  • #5 3267740
    gnysiu
    Poziom 12  
    Chciałem używać jednocześnie monitora i TV ale to nie jest konieczne. Zależy mi po prostu na oglądania filmów na czymś dużym leżąc w łóżku. No więc próbowałem podłączyć ten złom przez composite i efekt ten sam. Pod VGA nie próbowałem nawet, bo teraz nie puszcza sygnału nawet przed startem systemu. Załadowałem stare sterowniki (6.14.10.6496) ale nic to nie dało. Nie wiem jak mam rozumieć "usunąć monitory w panelu sterowania".
  • #6 3267777
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3826
    Tematy podwieszone w tym dziale:
    ------------------------------------------------------------------------------
    Poradnik - pełnoekranowe wideo TV na GeForce
    -------------------------------------------------------------------------------
    Poradnik - pełnoekranowe wideo TV na Radeonie
    ---------------------------------------------------------------------------
    Karta TV w Twoim PC+kablówka UPC
  • REKLAMA
  • #7 3268048
    wiezlak
    Poziom 35  
    W materiałach podsuniętych przez kolegę TONI_2003 jest jeszcze poruszona kwestia separacji galwanicznej anteny TV. Spróbuj odłączyć antenę od TV i PC (jeśli masz kartę TV) - ja u siebie mam założony separator i niestety w tej sytuacji nie było zmian (montowałem go z powodu pętli masy na połączeniu kablówka-karta TV-wzmacniacz stereo - tu oczywiście problem zniknął).

Czy próbowałeś startować XP w trybie VGA, jak Ci radziłem? W tym trybie daje się bez problemów oglądać filmy, więc taki półśrodek może Ci na razie wystarczy. Wątpię czy to usunięcie monitorów z panelu sterowania by pomogło u Ciebie - bardziej myślałem o swoim przypadku, kiedy obraz na TV odpala razem z monitorem a bez niego już nie (jeśli jednak chcesz spróbować, to: panel sterowania->sprzęt->menedżer urządzeń->monitory - bez obaw, system uzupełni sobie te elementy od nowa).
  • #8 3271200
    gnysiu
    Poziom 12  
    Przeczytałem materiał z linków, które podał TONI_2003 ale jak już pisałem, standardowe procedury nie działają. Odłączyłem anteny, odpalałem w trybie VGA, usunięcie monitorów również nie przyniosło pożądanego skutku.
    Rozumiecie więc chyba moją frustrację...
    Jedyne dwie rzeczy, które przychodzą mi jeszcze do głowy, to:
    -spier... NOWA grafika;
    -spier... albo w innym standardzie przejściówka 9-pin/5-pin S-Video.
    Przejściówkę musiałem dokupić, bo w komplecie niestety nie miałem :!:
    Sprawdzę jeszcze rozkład wyprowadzeń w gnieździe 9-pin na karcie i podepnę na ostro.
    PS. Nie sądziłem, że moderatorzy też pomagają, myślałem że oni tylko...
    Pozdro dla TONI_2003 i dzięki za mnóstwo wskazówek dla wiezlak :D
  • #9 3271342
    wiezlak
    Poziom 35  
    Hmm... mam wrażenie, że u Ciebie problem na 80% tkwi w ustawieniach wyjścia TV-Out pod Windows (przecież ekrany tekstowe podczas startu wyświetlane są na TV) a na 20% w jakiejś dziwnej przelotce na S-Video (czy Radeon może inaczej przypisywać sygnały do pinów tego gniazda po załadowaniu sterowników?...).

Zerknij na zakładkę, gdzie masz wybór systemów PAL B/G, D/K oraz NTSC i wypróbuj je po kolei. Poszperaj również w sterownikach za opcją wyboru wyjścia TV (Composite, S-Video, Component) - standardowo karta detektuje to sama, ale automat coś broić.

Masz włączoną w sterownikach opcję wymuszania wykrywania TV?

Czy w nowych sterownikach masz w ogóle ikonę TV, jako możliwego do użycia wyjścia wizyjnego? Jeśli tak, to przeciągnij ją myszką na drugie okienko powyżej (uaktywnione wyjścia), jeśli nie, to czy włączenie opcji wymuszonego wykrywania TV nie powoduje dodania tej ikony?

Co do moderatorów - na tym forum pomagają i to jeszcze jak - zobacz na ich kartach liczbę "pomógł osobom" :D.
  • #10 3274616
    gnysiu
    Poziom 12  
    Witam.
    Do zakładki zmiany systemu TV nie wejdę, bo nie mam nawet takowej. Nie mam w ustawieniach nigdzie ikony z TV. Detekcja TV też nie działa. Wybór wyjścia wizyjnego jest jedynie w Windows Media Center ale oczywiście nic to nie zmienia.
    Zastanawia mnie, że w "Ustawieniach Zaawansowanych" pierwszego monitora ma 7 dodatkowych zakładek od Asusa, a w utawieniach drugiego monitora jedynie standardowe windowsowskie zakładki.
    Powoli zaczyna mnie dopadać zwątpienie i chyba słusznie...
  • Pomocny post
    #11 3275518
    wiezlak
    Poziom 35  
    Wiesz co, na taką informację natknąłem się w supporcie ATI:
    Cytat:
    737-20785: Radeon 9550/9600/9650 Series: TV cannot be detected unless using force detection

The information in this article applies to the following configuration(s):
    Radeon 9550/9600/9650 Series
    Windows MCE
    Connecting a CRT and a TV may result in the TV not being automatically detected under Windows XP MCE when using an ATI Radeon 9550/9600/9650 series

To resolve this issue, please download and install Catalyst 5.11 or later.

Co prawda nie wspominają o X800, ale ten problem dotyczył Windows w wersji Media Center Edition - ściągnij i zainstaluj te Catalisty 5.11 - zobaczymy, czy to coś zmieni (tzn. niby od tej wersji wzwyż nie powinno być kłopotu w Windows Media Center, ale warto spróbować właśnie starszych driverów).
  • #12 3277980
    gnysiu
    Poziom 12  
    Miałem Catalist 6.11 i kiszka ale Przyznam, że dobry jesteś :D
    Zamknę ten temat, bo nic już chyba nie wskóramy. Za niedługo będę przekonfigurowywał cały komputer, bo przechodzę na SCSI RAID. Wtedy zmienię system i może coś się poprawi - w końcu swoje juz ten system przeszedł i ma prawo się chrzanić.
    Jak mi się uda, to dam Ci znać na PW.
    Narazie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku sygnału wideo z karty ATI Radeon X800XT Platinum Edition na telewizorze po załadowaniu systemu Windows XP Media Center SP2. Sygnał jest widoczny jedynie podczas uruchamiania komputera, a po starcie systemu obraz znika. Próbowano różnych kabli (S-Video 9-pin na 5-pin, composite), reinstalacji sterowników (w tym starszych wersji 6.14.10.6496 i 5.11), uruchamiania systemu w trybie VGA i awaryjnym, usuwania monitorów w menedżerze urządzeń oraz odłączania anteny TV. W ustawieniach sterowników ATI brak jest wykrywania i konfiguracji wyjścia TV, brak ikony TV w panelu Catalyst, a detekcja TV nie działa. Podejrzewa się problem z konfiguracją wyjścia TV-Out w systemie Windows lub możliwe błędy w sterownikach, zwłaszcza w wersjach dedykowanych dla Windows Media Center. Zalecane jest testowanie różnych standardów TV (PAL, NTSC) i wymuszanie wykrywania TV w sterownikach, jednak w tym przypadku opcje te są niedostępne. Ostatecznie rozważana jest wymiana karty graficznej lub użycie innej przejściówki S-Video. Problem pozostaje nierozwiązany, a dalsze próby planowane są po zmianie systemu operacyjnego i konfiguracji sprzętowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA