logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Głośniki do ELTRON 100 U. Ile głośników podłączyć?

pawellazarczyk 26 Lis 2006 14:45 2711 6
REKLAMA
  • #1 3265329
    pawellazarczyk
    Poziom 11  
    Mam wzmacniacz ELTRON 100 U i chce nagłośnić nim gitarę. Niestety nie posiadam kolumn i chciałbym sobie je zrobić. Proszę o pomoc w wybraniu głośnika ponieważ się na tym nie znam. Wzmacniacz z tego co wiem jest mono , ale posiada wyjścia na 2 kolumny ( dwa kabelki są przylutowane do pierwszego gniazda, a od pierwszego gniazda są przylutowane następne dwa kabelki, które idą do drugiego gniazda [poniżej zamieszczam "schemat" - mało profesjonalny ale zawsze]. Z tyłu wzmacniacza jest napisane 100W 4Ohm , a przy kazdym wyjściu na kolumne pisze 8Ohm. Czy to znaczy ze jesli podłączam jeden głośnik to powinienem mieć 100W 4Ohm, a jeśli podłączam dwa to powinienem mieć po 50W 8Ohm? Chciałbym również wiedzieć czy lepiej podłączyć jeden głośnik czy dwa. Liczę na pomoc ludzi kompetentnych :) z góry dziękuje

A oto schemat : Głośniki do ELTRON 100 U. Ile głośników podłączyć?
  • REKLAMA
  • #2 3265471
    _jjb
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Tak, 50W bedzie na 8Omach. Oryginalnie, w pakach do Eltronow byly Tonsile GDS 30/30 lub GD 30/50. Fajne glosniki, z czystym sumieniem moge Ci je polecic. ;)
  • REKLAMA
  • #3 3266361
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 99
    Eltron bez przeróbki przedwzmaka nie bedzie zbyt dobrze wspolpracowal z gitarką :(

jesli chodzi o glosniki to w oryginale byly tonsile GDS 30/30, ale lepszym rozwiazaniem beda GD 30/50 ze wzgledu na pasmo przenoszenia bardziej pasujace do gitary. no i tych drugich - wystarczą dwa i jest to bardzo głośne.

w zasadzie jeden taki tonsilek juz by styknal na proby, ale zeby w pelni wykorzystać moc eltrona to lepiej dwa, bo wiekszosc gd 30/50 jest 8 ohmowych, wiec przy jednym byloby 50 watt - ale moim zdaniem rowniez wystarczajace.

tylko oczywiscie patrz, zeby te glosniczki byly w dobrym stanie, bo niestety ze wzgledu na wiek duzo jest zuzytych.

koszty - bezproblemowo ponizej 100 zl za jeden uzywany (srednio 60-70 zl/szt. na allegro)

----
    zamierzasz podpinac zewnetrzny efekt rozumiem? podkresle jeszcze raz, bez przerobki przedwzmaka bedzie ciezko uzyskac przyzwoite brzmienie.
  • REKLAMA
  • #4 3267603
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Jeden to trochę może być mało. Glośniki trzeba pozbyć tub i lejków i zagrają jako "gitarowe".

W przypadku 8 Omów byłoby jakieś 70W (tylko w teorii zmiana z 70W przy 8 om da 140W przy 4 omach) 30/50 ma 50 W przy pomiarze bez obudowy w obudowie zamkniętej ciut mniejszej miałby więcej. Co do przedwzmacniacza natychmiast do przebudowy, zmiana impedancji wejściowej (rezystory) i zmiana czułości. Bo będzie ściągało najmniejsze buczenia.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 3271269
    pawellazarczyk
    Poziom 11  
    A w jaki sposób moge przerobić ten przedwzmacniacz? Czy jest to na tyle proste ze moge to zrobic sam czy musze oddawac to gdzieś...? I ile to by ewentualnie kosztowało?
  • #6 3274251
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    ktos tu pisał na temat zmiany wielkości rezystorów przy wejściach, regeneracji potencjometrów. Zmniejszenia czułości w zaleznosci od mocy przystawek, jedne mają 50mV inne 2mV a jeszcze inne przy mocnym rąbnięciu 1500mV.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 3292257
    pawellazarczyk
    Poziom 11  
    HALO A POWIE MI KTOŚ W JAKI SPOSÓB MOGĘ PRZEROBIĆ TEN PRZEDWZMACNIACZ ?

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz ELTRON 100 U jest monofoniczny i posiada wyjścia na dwie kolumny, z których każde ma impedancję 8 Ω, natomiast wzmacniacz jest oznaczony na 100 W przy 4 Ω. Przy podłączeniu jednego głośnika powinien on mieć 4 Ω i moc 100 W, a przy dwóch głośnikach po 8 Ω każdy i mocy około 50 W na głośnik. Oryginalnie do ELTRON 100 U stosowano głośniki Tonsil GDS 30/30 lub GD 30/50, z których GD 30/50 są lepsze ze względu na szersze pasmo przenoszenia, bardziej odpowiednie do gitary. Dwa głośniki GD 30/50 zapewnią większą głośność, choć jeden również wystarczy na próby. Zaleca się usunięcie tub i lejków z głośników, aby uzyskać charakterystykę gitarową. Wzmacniacz wymaga przeróbki przedwzmacniacza, polegającej na zmianie rezystorów wejściowych i regulacji czułości, co poprawi współpracę z gitarą i zmniejszy szumy. Przeróbka ta może wymagać regeneracji potencjometrów i dostosowania impedancji wejściowej. Koszt używanych głośników Tonsil to około 60-70 zł za sztukę. Szczegóły dotyczące przeróbki przedwzmacniacza nie zostały jednoznacznie określone, a użytkownik poszukuje informacji o jej wykonaniu i kosztach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA