logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie głośniki do kolumn wokalnych z wzmacniaczem ELTRON 100U?

bumba 17 Kwi 2006 00:04 2437 8
REKLAMA
  • #1 2535817
    bumba
    Poziom 11  
    Witam !!!
    Mam problem. POsiadam wzmacniacz ELTRON 100U (100W)
    Potzebuje do niego zrobć kolumny pod wokal do kapeli, niestety niema zbyt wielkich fuzduszy na to. Co proponujecie? czy wystarcą same głośniki GDS-22-120-4-SE ?? czy trzeba jeszce jakieś wysoko tonówki ??
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2537603
    Vaniliovy
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    Z tego co pisze Wnioskuje - "kapela" hmmm muzyka Rockowa ? tak ?
    czyli dudniący bas rodem z wiejskiej zabawy jest nam niepotrzebny .
    po 1 . niepowiedziałeś gdzie te kolumny mają pracować , po 2.
    100 watt niewystarczy zeby "nagłośnić " (słychać coś bedzie ale pomruk :)) chodzby małą" salę gimnastyczną " co do głośników to ja bym zrobił większe obódowy i zostawił miejsce na bas w przyszłości :) jak kapela zacznie zarabiac hyhy odgrodzić je i wstawić narazie tego GDS 120 - ( to jest średniotonowy ) niewiem jak radzi sobie z basem ... bo na gitarze basowej tez bas bedzie :) ale widze ze ma być sam wokal więc chyba narazie starczy i wstaw GDWT-9-150-8-PJ albo jakies piezo z allegro to na tyle co poradzisz przy tych kosztach...
  • #4 2537947
    bumba
    Poziom 11  
    no tak chodzi ki konkretnie o wokal !! bo robie piec do wokalu, tylko i wyłącznie do wokalu. to ma byc piec na próby więc 100w w zupełności wystarczy, śpiewałem na 60w wzmaku i stykał.
    A jeżeli chodzi o konstrukcję to chcę zrobic jedną skrzynię z 2x GDS-22-120-4-SE będą pasowałty takie głośniki ? i czy jede wysoko tonowy wystarczy do tego ??
  • REKLAMA
  • #5 2538086
    Vaniliovy
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    GDZIE TO MA GRAĆ ??? nieznam sie zbytnio na estradzie ale to jest podstawowa rzecz ... 2 x GDS i ten najmocniejszy GDWT powinno stykać jak pod ten wzmacniacz i tak wiecej nieudzwignie a chyba niechcecie chrupania w uszach wiec niewiem jak 2 GDWK beda grały ( to niesą estradowe gwizdki ) wiec jak cos wsadzisz drugi albo jakies Piezo wsadz z dużą tubą , gdski odciąć przy 4 Khz bo potem charakterystyka gwałtownie spada i GDWT od 4 -5 Khz to na tyle ...
  • #6 2538126
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Możesz zrobić cos takiego: 2 x GDS + Tonsil DWT 12-19/150FP albo słabszy GDWT 12-19/100FP.Te wyskoktonowiec z tonsila jest dosc dobry ale nie wiem jak te GDS raczej załadnego wykresu nie maja :/ http://www.stx.pl/charakterystyki/GDS-22-120-4-SE-ALL.jpg Jakbyc miał troche wiecej kasy to można by coś zrobic lepszego np coś na Celestionach albo Eminece. Określ dokładnie ile masz kasy moze cos się innego znajdzie :D
  • REKLAMA
  • #7 2538129
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 790
    W Radioelektroniku 2/90 masz opis i rysunki konstrukcyjne zestawu głośnikowego z tubą. Z czystym sumieniem polecam - zrobiłem 2 takie paczki na głośnikach 30cm, spisywały się znakomicie, a jedyną wadą były gabaryty. Ja dołożyłem trochę na wysokości - dodatkowa komora dla głośników wysokotonowych, ale to dlatego, że czasem te paczki grały jako nadstawki. Do samego wokalu nie bardzo widzę potrzebę dodawania wysokotonowych, ale wszystko zależy od użytych głośników głównych. W RE masz podane wymiary skrzynki dla głośników 30cm i 20cm, do wyboru.
  • #8 2538246
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    arz !!! nie gds stxa który gra do 4 k możę tylko ARZ

ARZ 6604 w liczbie 4 sztuki moc razem 120 wat cena za 4 sztuki 100 zł

spl takie samo jak stx pasmo do 16khz(nie trzeba gwizdka )

więc po co te stxy ?? i tak masz tyklko 100wat ....
  • #9 2601227
    4064484
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 15
    a ja polecam kupić za jakieś 80-100 zł kolumne eltron, są tam 2 głośniki gds30/30, i kolumna ta ma taką efektywność że spiewając przekrzykniesz gitary, a co dopiero jak wrzaśniesz do mica

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy doboru głośników do kolumn wokalnych z wzmacniaczem ELTRON 100U o mocy 100W, przeznaczonych na próby zespołu. Zaleca się użycie dwóch głośników średniotonowych GDS-22-120-4-SE, które mogą wystarczyć do reprodukcji wokalu, jednak wskazane jest dodanie przetwornika wysokotonowego (np. piezo lub głośnika wysokotonowego Tonsil DWT 12-19/150FP lub GDWT-9-150-8-PJ) dla lepszej reprodukcji pasma wysokich częstotliwości. Zaleca się odcięcie głośników GDS powyżej 4 kHz, gdyż ich charakterystyka gwałtownie spada, a wysokotonowy powinien pracować od około 4-5 kHz. Wzmacniacz 100W jest wystarczający na próby, ale nie na duże nagłośnienie sali. Alternatywnie proponowano użycie głośników ARZ 6604 lub gotowych kolumn ELTRON z głośnikami GDS30/30, które mają dobrą efektywność i mogą lepiej poradzić sobie z wokalem. Wskazano również na dostępność konstrukcji z Radioelektronika 2/90 z tubą i głośnikami 30 cm lub 20 cm, które sprawdzają się dobrze, choć są gabarytowo większe. Ogólnie rekomendowane jest połączenie głośników średniotonowych z wysokotonowymi, aby uzyskać pełne pasmo wokalu przy ograniczonym budżecie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA