logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie kolumn Scherzo 200 do Sharpa 8800 - czy to ma sens?

piotr_igla 26 Lis 2006 14:46 884 1
REKLAMA
  • #1 3265333
    piotr_igla
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mam szalony pomysl chce kupic sharpa 8800. Na dzien dzisiejszy mam scherzo 200 ktorej maja troszke mniejsza impedancje niz 8ohm bo zamiast dwoch Nistkotonowek 15 ohm jest jedna 15 a druga 12 (na kolumne).
    I tutaj pytanie chcial bym na poczatku te kolumny podlaczyc szeregowo i podlaczyc pod jeden kanal tego sharpa. Wtedy impedancja bedzie kolo 14ohm a drugi kanal byl by pusty. A na ferie zrobic dwa suby i podlaczyc jedna kolumne z jednym subem w szeregu i druga kolumne tak samo z drugim subem. Czy to ma jakis sens ?? co o tym myslicie? troszke szalony pomysl zwlaszcza dlatego ze mam pokoj 10m2 ;D ale chodzi mi tylko ze jest to mozliwe tak zrobic??
  • REKLAMA
  • #2 3265760
    michas
    Poziom 23  
    Ocena: 96
    Impedancja kolumn powinna byc dopasowana do znamionowej impedancji wzmacniacza mocy - poczytaj cos na temat dopasowania impedancyjnego.
    Nie ma sensu podłączać szegowo subwoofera z kolumną - nie widziałem jeszcze takiego rozwiazania. Mozna podłączyć kolumny i sub poprzez odpowiednie zwrotnice, ale lepiej jest zrobić osobny wzmacniacz mocy z filtrem aktywnym i tym zasilać głosnik w subwooferze.

Pozdrawiam Michał.

PS A tak pozatym nie szalej zabardzo :D
REKLAMA