logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sieć, porty. Torrenty. Słaby download i jeszcze słabszy upload.

norbikus 26 Lis 2006 15:53 2418 4
REKLAMA
  • #1 3265569
    norbikus
    Poziom 11  
    Witam Jestem w sieci osiedlowej za "natem",mam problem z pobieraniem i wysyłaniem plików za pomocą programów typu torrent.Z tego co wiem chodzi o przekierowanie portów ale administrator mojej sieci nie chce tego zrobić[wredna bestia].Obecnie używam programu uTorrent jest w nim narzedzie do sprawdzania portów.Zrobiłem skan swoich portów programem nmap i okazało sie że mam otwarty port 23 ,utorrent też pokazuje że ten port jest ok ale po zatwierdzeniu tego portu nic się nie zmienia, dalej jest to samo[Słaby download i jeszcze słabszy upload] i o co chodzi?. Może uTorrent nie obsługuje tego portu a może jest jakiś program typu torrent który obsługuje ten port?Już nie wiem co można z tym zrobić,nie mogę przez to uzyskać dobrego ratio na stronach z torrentami.Może ktoś będzie widział jak się z tym uporać? Dzięki z góry.
  • REKLAMA
  • #2 3266712
    dj_pielgrzym
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    Jeśli admin mówi, że nie zmapował ( przekierował, tunelował itp ) portu i rzeczywiście tak zrobił to nie masz na co liczyc.

Masz dwie może trzy mozliwosci.
    1 Wykupic sobie net od kogoś innego
    2 wykupic szybki net od kogoś innego ( np dsl 6x1zł ) i zainwestować we własną sieć
  • REKLAMA
  • #3 5823903
    penny
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Odswieze temat, bo mam podobny problem.

Mam internet z duzej sieci osiedlowej.
    Dotychczas mialem wewnetrzne ip, ale postanowilem wykupic zewnetrzne, myslac, ze uzytkownicy beda latwiej mogli sie ze mna laczyc. Chodzi mi o siec Torrent.

Wykupilem ze wzgledu na fajne stronki z ratio, ale nie widze poprawy udostepniajac torrenta do sciagania.
    Z 30 perrow laczy sie ze mna maksymalnie dwoch lub jeden albo i wcale. Seddow jest od 50 do 100.

W uTorrent mam napisane "brak polaczenia, firewall lub router ogranicza lacznosc ... musze odblokowac porty by uzytkownicy mogli sie ze mna laczyc"
    Czyli nic sie nie zmienilo w porownaniu z wewnetrznym ip. Firewal wylaczony dla zasady dodalm port z utorenta do wyjatkow, ale nic to nie daje. Skanowalem porty mam otwarte 4 wszystkie ponizej 1200.

Odziwo otwarty byl tez inny port na ktorym mam utorrenta, ale w programie widnieje powyzsze zdanie i czerwony wykrzyknik.

Mam takie pytanie czy wykupujac zewnetrzne ip mam prawo rzadac by admin otworzyl mi jakis port bym mogl w koncy normalnie korzystac z internetu ?
    Po co admin to blokuje ?
    Czy otwarty port ma duzy wplyw na laczenie sie i z tych 30 peerow polaczylo by sie chociazby 15 bez problemu ?

Co mi w sumie daje takie zewnetrzne ip bo juz nie wiem czy warto placic za cos co na moj uzytek jest nie przydatne. Czasem gram przez neta i sciagam torrenty.
  • REKLAMA
  • #4 5824189
    dj_pielgrzym
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    1- nie żądaj jeśli na czymś się nie znasz.

2 - czy w za Bmką używasz DHCP i czy zrobiłeś jakies virtual serwer, mapped IP i całą dalszą konfiguracje?

3 - jeśli nie, zapraszamy do poczytania forum, tam jest odpowiedz.

4 - jeśli ci się nie chce jest opcja 5

5- zrobimy ci to za 15zł :)

6 - gygy 901384

Moderowany przez marek216:

Za pkt 5 dostaje kolega ostrzeżenie. Jest to oferta płatnej usługi złożona na forum. Od tego jest : podpis i wiadomości PW.

• #5 5824903
    penny
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Powiem tak, nie bardzo chce mi sie zglebiac w tajniki sieci internetowych, poniewaz dla mnie to belkot i nie do konca rozumiem wiele rzeczy, dlatego pisze tutaj.
    Zanim zrozumiem i przekopie forum to pewnie zdarze zaplacic kolejny abonament.

Tymczasem probuje sie dowiedziec co ja mam z tego, ze mam wykupione zewnetrzne ip bo tak sie z tym obnosza w reklamach mojej sieci, a wyglada na to ze ip zewnetrzne nie jest rowne ip zewnetrznemu (neostrada) albo jest to jakis pic na wode, chyba, ze to nie zalezy od ip tylko od budowy sieci, nie wiem.

Bylem u znajomego ktory ma neostrade, ale placi za nia wiecej i ma komunikat w utorencie, ze wszystko jest ok. Myslalem, ze tak samo bedzie u mnie.

Oczywiscie moge zaplacic za porade jesli to da porzadany efekt, tylko czy rzeczywiscie musze kombinowac zeby byc otwartym na swiat bawic sie w jakies mapowania i inne cuda, czy nie powinni oni tego tak skonfigurowac pod szarego odbiorce ??
    Wiem, ze nie do konca pisze o tym jak nalezy, ale po prostu ciezko mi ogarnac pojecie zewnetrznego ip i jakie funkcje ma spelniac naprawde.
    Mi jest potrzebne do powyzszych.

Czy ktos pomoze zielonemu czlowiekowi ? Co mam sprawdzic od czego zaczac po kolei.
REKLAMA