logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spadek prędkości w sieci LAN przy użyciu torrenta - co może być przyczyną?

adikos 23 Sie 2006 11:11 1137 6
REKLAMA
  • #1 2943985
    adikos
    Poziom 11  
    Witam mam takie dziwne zjawisko ostatnio admin odblokował mi port wszystko było ładnie 200KB/s z torrenta ale teraz pojawił sie problem jak załącze torrenta to rośnie transfer i automatycznie po 5 sek spada do wartośći 30KB/ i ni hu hu wiecej do tego cała przepustowość spada że nawet po stronach nieda sie chodzić jak wyłącze torrenta to dopier po jakichś 10 min wraca do normy, nowy system ,brak jakich kolwiek firewalli i innych duperel co to może być prosze o podpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 2944045
    felixxx
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    admin , pewno siejesz ruch torrentem i jestes blokowany
  • REKLAMA
  • #3 2944890
    golasx
    Poziom 11  
    Prawdopodobnie admin cie blokuje proboj sciagac w nocy gdy nie bedziesz uciazliwy dla innych uzytkownikow
  • REKLAMA
  • #4 2947242
    yellow1111
    Poziom 12  
    a są programy, które potrafią znaleźć luke, i ściągać z normalną predkością także w dzień?
    w jaki sposób admin to blokuje, prosze o wyjaśnienie tego procesu?
  • REKLAMA
  • #5 2947454
    anddd
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Mógł Ci ograniczyć liczbę jednoczesnych połączeń a torrenty niestety potrafią wysyłać mnóstwo zapytań (generują zbyt duży ruch). Spróbuj na początek ograniczyć tę liczbę u siebie w programie.
  • #6 2947832
    adikos
    Poziom 11  
    hmm niewiem co o tym myśleć adminem jest mój znajomy a on raczej by tego mi niezrobił dzwoniłem a on mówił mi że nic niezmieniał ani nie blokuje mnie bo powiedział że jak by mnie chciał blokowac to by mi żadnego portu nie odblokowywal to ja już niewiem w czym jest feler ale dobrze przjdzmy do konkretu yellow1111 siec jest postawiona na łączu 100MB rozłożona na 40 kompów w osiedlu radiówka z accespointem niewiem czy ci te informacje wystarczą jak bys podał mi ten program do obejśćia tego to byłbym wdzięczny anddd nic te zmniejszenie nie daje dalej to samo
  • #7 2947893
    yellow1111
    Poziom 12  
    przypomniałem sobie, że sam miałem kiedyś taki problem
    wszystko zależało od serwera z którego ściągałem

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z gwałtownym spadkiem prędkości transferu w sieci LAN podczas korzystania z klienta torrent, mimo odblokowanego portu i braku aktywnych firewalli. Po uruchomieniu torrenta prędkość początkowo rośnie do około 200 KB/s, lecz po kilku sekundach spada do około 30 KB/s, a cała przepustowość sieci ulega znacznemu ograniczeniu, co utrudnia korzystanie z innych usług internetowych. Po wyłączeniu torrenta sieć wraca do normy po około 10 minutach. W dyskusji sugerowano, że administrator sieci może ograniczać liczbę jednoczesnych połączeń lub blokować ruch torrentowy, co może powodować takie zachowanie. Użytkownik podaje, że sieć jest oparta na łączu 100 Mb/s, rozdzielonym na około 40 komputerów w osiedlowej radiowej sieci z access pointem. Próby ograniczenia liczby połączeń w programie torrent nie przyniosły poprawy. Wskazano również, że problem może zależeć od serwera źródłowego, z którego pobierane są pliki. Nie stwierdzono obecności zapór sieciowych ani zmian w konfiguracji ze strony administratora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA