logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy TDA7294S w kicie AVT-2153 może zastąpić TDA7294 bez ryzyka uszkodzenia?

JSz 27 Lip 2003 00:57 3000 9
REKLAMA
  • #1 301435
    JSz
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Czy zastąpienie TDA7294 przez TDA7294S w kicie AVT-2153 grozi zniszczeniem tego scalaka?
  • REKLAMA
  • #2 301438
    zatiro
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Daj namiar na tego kita to coś powiem.

Ele chyba nie.
  • #3 301443
    JSz
    Poziom 12  
    Chodzi o to że na płytce pin 5 jest połączony z pinem 6, pin 11 z 10 i 12 z 8 i 5 ponieważ w TDA7294 piny 5,11 i 12 są niewykożystywane, a w TDA7294S są: 5 - CLIP AND SHORT CIRCIUIT DETECTOR; 11- BUFFER DRIVER; 12 - BOOTSTRAP LOADER.
  • REKLAMA
  • #4 301450
    ufol
    Poziom 23  
    Ocena: 13
    W tym przypadku, piny 5, 11 i 12 układu TDA7294S powinny pozostać nie podłączone!!! Nie zastosowanie się do tego może doprowadzić do uszkodzenia układu wzmacniacza...
    Pozdrawiam
  • #5 301785
    JSz
    Poziom 12  
    O tym że w kicie znalazł się TDA7294S zorientowałem się dopiero po pierwszym uruchomieniu wzmacniacza (oczywiście nie działał), więc poprzecinałem ścieżki i porobiłem obejścia. Po tych przeróbkach w głośnika wydobywać zaczęły się dzwięki stasznie zniekształcone. Po przyłączeniu woltomierza do zacisków głośnika, okazało się że wytępuje tam napięcie stałe. Czy to oznacza koniec tego scalaka?
  • REKLAMA
  • #6 302008
    ufol
    Poziom 23  
    Najprawdopodobniej scalak jest już do niczego. Połączenie pinów 10 z 11 spowodowało wysterowanie stopnia wyjściowego napięciem stałym (dodatnie napięcie zasilania podane z układu wyciszenia mute na buffer driver). Połączenie pinów 12 i 8 to zwarcie układu bootstrap do ujemnego napięcia zasilania!
    Jest to kolejny przykład nierzetelności producentów kitów do samodzielnego montażu...
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 302196
    XAX
    Poziom 21  
    Ocena: 159
    Witam

Ufol nie zgodzę się z tobą tym razem.
    Na schemacie tego kitu jest wyraźnie napisane TDA7294 a nie TDA7294S.
    Jeżeli ktoś robi samemu jakieś zmiany to powinien sprawdzić co czym zamienia.
    Tym bardziej że ten temat był już kiedyś wałkowany. A w większości sklepów informują że te scalaki nie są wełni zgodne ze sobą.
  • #8 302216
    ufol
    Poziom 23  
    JSz napisał:
    O tym że w kicie znalazł się TDA7294S zorientowałem się dopiero po pierwszym uruchomieniu wzmacniacza (oczywiście nie działał)

:arrow: XAX: JSz wyraźnie napisał, że w kicie otrzymał układ TDA7294S... Człowiek, który kupuje taki kit do samodzielnego montażu nie ma obowiązku sprawdzenia czy przypadkiem któryś z elementów nie ma innych parametrów, tym bardziej w przypadku układów scalonych!!! To producent powinien zadbać o odpowiedni, kompletny zestaw elementów!!! W końcu za to mu płacą...
    Pozdrawiam
  • #9 302220
    XAX
    Poziom 21  
    Ocena: 159
    Z tekstu zrozumiałem że JSz sam zamieniał scalak w kicie.
    Wynika to z jego zapytania.

Ale jeżeli oczywiście producent kitu sam zrobił taka zmianę to oczywiście jest to przekręt.
  • #10 302253
    JSz
    Poziom 12  
    Dzięki za informacje, niestety nie są one pocieszające (tego się obawiałem). Dla jasności sutuacji i ku przestrodze innych, faktem jest że TDA7294S otrzymałem w kicie. Podczas montażu nie przypuszczałem ( i nie poddałem szczegółowym oględzinom tego właśnie US, wszak w tymże kicie jest to jedyny US, taka sama obudowa itd.) że producent kitu może dać zamiennik nie pasujący do płytki. W tej sytuacji nie pozostaje mi nic innego jak raklamacja.
    Jeszcze raz dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię zastąpienia układu TDA7294 przez TDA7294S w zestawie AVT-2153. Okazało się, że piny 5, 11 i 12 w TDA7294S mają inne funkcje niż w TDA7294 i nie powinny być połączone tak jak w oryginalnym układzie, gdzie te piny są niewykorzystane i często zwarte na płytce. Nieprawidłowe połączenia tych pinów mogą prowadzić do uszkodzenia scalaka, co potwierdzono na przykładzie uszkodzonego wzmacniacza z napięciem stałym na wyjściu głośnikowym. W schemacie kitu AVT-2153 jest wyraźnie zaznaczony układ TDA7294, a zastosowanie TDA7294S bez modyfikacji płytki jest niezgodne i ryzykowne. Producent zestawu powinien dostarczyć odpowiedni układ zgodny z projektem, a samodzielne zamiany wymagają dokładnej analizy różnic w wyprowadzeniach i funkcjach pinów. W przypadku otrzymania TDA7294S w zestawie, konieczne są przeróbki ścieżek, aby uniknąć uszkodzenia układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA