logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ksero Sharp SF-2022 nie bierze papieru z szuflad po czyszcz.

dekRe 26 Lis 2006 19:07 1446 5
REKLAMA
  • #1 3266283
    dekRe
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Witam!
    Mam stara kserokopiarke Sharp SF-2022. Nie tak dawno przechodzila wymiane bebna, developera i listwy na nowe - wiec szkoda ja skazywac na smierc.

Gdy przestala pobierac kartki z szuflad A4 i A3, bo raz brala a raz nie, i zacinala - a brala z boku z podajnika recznego, chociaz trzeba bylo popychac do srodka, postanowilem ja wyczyscic.

Rozebralem wzystko, sprawdzilem, wyczyscilem, zlozylem. Z drugiej takiej samej maszyny przeznaczonej juz na czesci wyjalem dwa zespoly pobieraczy papieru - z tych czterech wybralem dwa ktore mialy wizualnie najladniejsze jeszcze i niewyslizgane gumy na walkach.

Ksero zmontowalem i dalej mam dokladnie ten sam problem, tylko ze gorzej - bo wczesniej meczylo sie przynajmniej by pobrac papier - a teraz prawie od razu sygnalizuje zaciecie papieru.

Ksero sie wlacza, silnik krokowy ustawia ryze papieru do wziecia pod mechanika poboru papieru - a gdy chce kserowac sharp zrobi maly ruch na silnikach i... probuje brac papier i jedzie z nim przez 5 cm ok i.... - na wyswietlaczu mam zacinke bledu - tak jakby za wczesnie stwierdzalo brak papieru.

Sprawdzilem - gdyby nie przerwalo pobierania papieru, to walki ktore wydaja sie ok i nie sa wytarte - maja przyczepnosc - powinny bez problemu wciagnac papier do srodka - tymczasem na samym starcie ksero przerywa wciaganie papieru sygnalizujac zaciecie papieru.

Gdzie popelnilem blad przy skladaniu - co powinienem sprawdzic lub wyregulowac. Dzieki za wszelkie sugestie - najlepiej opisowe co i jak - bo dokumentacje mam kiepska i po niemiecku (nic nie rozumiem) i transport papieru opisany jest po macoszemu. Pomoc praktyka jest tutaj potrzebna...
  • REKLAMA
  • #2 3269486
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    najprawdopodobniej masz źle założone sprzęgło poboru papieru
  • REKLAMA
  • #3 3270688
    dekRe
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Jak poradzic sobie z tym sprzeglem? Na co mam zwrocic uwage - bowiem moge zdemontowac wszystko i zmontowac - i nic sie nie zmienia. W zasadzie nie znalazlem nic, co pozwalaloby na regulacje. W magnetowidach to wiem, ze trzeba bylo mechanizm odpowiednio i zgodnie z instrukcja ustawic we wlasciwej fazie pracy, by kaseta byla prawidlowo pobierana i ustawiana. Tutaj w niemieckiej instrukcji specjalnie wiele o tym nie jest napisane - jest wykres czasowy, ale to teoria - wiec nie wiem co mam sprawdzic. Czy jest tam cokolwiek do regulacji ? Sa wykresy jakis kolek z napisem kuplung czy jakos tak - ale nie moglem tego do niczego przypasowac.
  • REKLAMA
  • #4 3271834
    horse667
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 96
    Witaj, moim zdaniem mimo, że rolki wygladają na ładne są stwardniałe i to jest powodem braku pobierania.
    Wumień same gumy, to groszowa sprawa, poszukaj np w arbiko koszt jednej sztuki to około 6 -8 zł
    pozdrawiam horse
  • REKLAMA
  • #5 3273650
    SławekSS
    Poziom 24  
    Ocena: 80
    A ja bym sprawdził, czy rolka pobierająca jest załozona prawidłowo. Ma ona we wnątrz sprzęgło jednokierunkowe i odwrotne załozenie da taki efekt.

Pozatym przełozone napędy z innej kopiarki w której mogły polecieć sprzegła.

Rozbierz i jeszcze raz złóż.
  • #6 3755343
    rybin
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Z tyłu kserokopiarki, są dwa czujniki ruchu papieru przykręcone blisko siebie. Najprawdopodobniej są zupełnie zasypane. Po wyjęciu, wyczyść dokładnie pałeczkami do uszu. Mi pomogło, a już miałem zmieniać rolki pobierające (spory koszt)
    "Odgrzany" temat --> REGULAMIN pkt 13. [hefid]
REKLAMA