logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telestar 7155T ERA - brak ostrości mimo wymiany podstawki kineskopu i regulacji

Towr 27 Lis 2006 12:50 1341 5
REKLAMA
  • #1 3268386
    Towr
    Poziom 18  
    Ocena: 46
    Witam!

Nie mogę uzyskać ostrości w tym TV. Na początku jak go dostałem obraz był bardzo ciemny, ostrości cały czas nie było. Jaśniejszy obraz uzyskałem po podkręceniu na G2. Podstawka kineskopu wymieniona na nową i nadal usterka nie ustępuje. Regulacja ostrości działa, ale tylko do pewnego momentu, bo później kończy się już obrót potencjometrem. Jak zmniejszam G2 to w bardzo niewielkim stopniu ostrość się poprawia. Napięcia na RGB wynoszą około 107V. Napięcie wchodzące na PK 175V. Elektrolity wymienione na PK oraz na odchylaniu. Czy to kineskop czy może trafopowielacz? A może coś jeszcze?

Dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam
    Tomasz
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3268727
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Piszesz,że regulujesz pr od G2 a co z pr-em o FOCUS na trafie?
  • REKLAMA
  • #3 3268763
    Towr
    Poziom 18  
    Towr napisał:
    Regulacja ostrości działa, ale tylko do pewnego momentu, bo później kończy się już obrót potencjometrem.

Oczywiscie reguluję focusem. G2 zostawiłem w spokoju jak tylko rozjaśniłem lekko obraz do uzyskania obrazu, bo był ciemny bardzo no i później zauważyłem, ze zmniejszając lekko G2 ostrosć się polepsza. Focus podkręcony na maksa. Dziwne jest dla mnie to, że ostrość zmienia się lekko zmniejszając G2.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3269028
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Decyzja należy do Ciebie czy wymienić trafo.
    Nie wykluczam uszkodzenia kinola.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3269090
    mirko66b
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    Uszkodzenie bańki wielce prawdopodobne.
  • #6 3272960
    Towr
    Poziom 18  
    Witam!

Znalazłem takie samo trafko ze starej płyty i podmieniłem, ale efekt niestety był taki sam. Dziękuję wszystkim za odzew.

Temat zamykam i pozdrawiam
    Tomasz
REKLAMA