logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telestar 2155T – zawężony obraz w pionie mimo wymiany TDA8361 i TDA3653B

dj_maki1 08 Wrz 2007 11:39 1427 7
REKLAMA
  • #1 4262195
    dj_maki1
    Poziom 11  
    witam
    mam problem z tym tv mianowicie chodzi o pion jest zwerzony obraz ma ok 4cm wymienilem 2 scalaki tda 8361 i tda3653b oba sa zasilane i wszystykie elementy wkolo sa oki co moze byc przyczyna tej usterki.
    pozdrawiam i prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4264754
    dj_maki1
    Poziom 11  
    tak elementy są nowe a potencjometr nie ma regulacji tyko o jakieś 5cm rozszerzy obraz dziwne jest to że gdy robi się głośniej lub przełącza kanał to obraz znika na jakieś 5 sekund i wraca (do pozycji cienkiej lini )
    :D
    pozdrawiam i proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #5 4264909
    dj_maki1
    Poziom 11  
    No tak ale ja mam sprawne odchylanie poziome bo obraz jest dobrze w poziomie tyko pion jest zwarzony jeśli odłączę pin 1 scalaka pionu to pojawia Się cienka kreska ale jak połączone to obraz ma 5 cm ale wymienię ten kondensator i zobaczę co się stanie, miałem wszystkie kondensatory pomierzone nawet na pierwotnej przetwornicy

pozdrawiam
  • #6 4264926
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    Witam !

Jeżeli nie pomoże to co radzi Kolega pankracy to wymień ten potencjometr od amplitudy V .
  • REKLAMA
  • #7 4264951
    dj_maki1
    Poziom 11  
    oki zobacze ale jutro w pracy
    :D:D:D
  • #8 4265117
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    dj_maki1 napisał:
    (...) dziwne jest to że gdy robi się głośniej lub przełącza kanał to obraz znika na jakieś 5 sekund i wraca (...)

Wygląda na to, że masz 2 usterki.
    TV będzie się tak zachowywał, jeżeli do procesora (zapewne CTV352 lub CTV322) nie będą dochodziły impulsy H (do synchronizacji OSD).

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Telestar 2155T, w którym obraz jest zawężony w pionie do około 4 cm mimo wymiany układów scalonych TDA8361 i TDA3653B oraz sprawdzenia elementów otaczających. Potencjometr P602 odpowiedzialny za regulację pionu nie zapewnia pełnej regulacji, a obraz rozszerza się jedynie o około 5 cm. Dodatkowo przy zwiększeniu głośności lub zmianie kanału obraz zanika na kilka sekund, po czym wraca do wąskiej linii. Sugerowana jest wymiana kondensatora C25 (47uF/160V) na linii zasilania +B 115V oraz potencjometru od amplitudy pionowej. Możliwe są dwie usterki, w tym brak impulsów synchronizacji poziomej (H) do procesora (prawdopodobnie CTV352 lub CTV322), co wpływa na prawidłowe działanie OSD i odchylania obrazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA